Iordan Vintilă, șef al Regionalei CFR Iași până pe 6 decembrie 2013, când fostul director Constantin Axinia a fost repus în funcție prin decizie a instanței de judecată, a declarat, pentru Monitorul de Suceava, că după mult contestata măsură de a impune o normă de încasări controlorilor din trenuri s-au obținut rezultate foarte bune din punct de vedere financiar.
„Creșterea încasărilor s-a văzut din luna mai 2013, după ce am făcut cronometrări cu personalul nostru specializat și am făcut o medie cu privire la cât se poate încasa la fiecare rută. Pot să vă spun că încasările de bilete în tren, la Suceava, au crescut cu 50-76%, după ce am impus normă controlorilor. Vă dați seama că personalul de control nu a venit cu bani de acasă, ci a tăiat mai multe bilete”, a declarat Iordan Vintilă.
„Dacă nu cobori milităria din pod nu ai cum să obții rezultate”
Vintilă a spus că la nivel de Regională CFR Iași vârfurile de încasări de la bilete tăiate în tren s-au atins pe trenurile Regio Suceava-Bacău și pe cele de la Iași spre Vaslui și Bârlad. Pe aceste rute sunt foarte mulți navetiști care, mai ales pentru una-două stații, mergeau de multe ori cu „nașul”.
„Dacă nu cobori milităria din pod nu ai cum să obții rezultate. Nu vreau să comentez prea mult de ce a fost în trecut, însă cu siguranță călătoriile frauduloase au fost încurajate ori cel puțin tolerate”, a mai spus Iordan Vintilă, care, după debarcarea de la conducerea Regionalei CFR Iași, a revenit pe postul deținut anterior, de consilier al directorului general al Companiei Naționale CFR.
El s-a arătat convins că de acum încolo nu se mai poate ajunge la situațiile din trecut, managementul CFR Călători având obiectivul clar de a crește încasările de la lună la lună.
Cum s-au impus normele de încasări
Conform deciziei conducerii CFR Călători din prima parte a anului trecut, având în vedere că în unele stații mai mici nu mai sunt case de bilete, iar personalul de control din tren trebuie să emită bilete pentru acești călători, șefii de tren și conductorii au de realizat o normă de încasări.
În vara anului trecut, pe ruta Suceava-Cacica, de exemplu, un controlor care făcea trei curse tur-retur pe zi trebuia să predea seara, la casă, 420 de lei. Adică 140 de lei la fiecare cursă.
Personalul de control care mergea de la Suceava la Bacău trebuia să taie bilete de minimum 140 de lei, la o cursă dus-întors, iar pe ruta Suceava-București suma minimă este de 110 lei, dus-întors. Sumele sunt valabile pentru fiecare din cei doi controlori (șef de tren și conductor) în parte.
Sumele minime au fost stabilite după mai multe criterii, unul dintre cele mai importante fiind legat de numărul de stații fără case de bilete de pe fiecare rută.
Diminuări din salarii pentru nașii care nu realizează norma
Trebuie subliniat că aceste încasări și aceste creșteri fac referire doar la ceea ce înseamnă încasări în tren, adică bilete tăiate de controlori, nu și la încasările de la casele de bilete, cele care reprezintă grosul veniturilor.
Controlorii care nu realizează norma au în primă fază un termen în care trebuie să recupereze încasările, iar dacă nu reușesc sunt sancționați cu diminuarea cu 5-10% a salariului. Regulamentul prevede inclusiv măsura de desfacere a contractului de muncă, dacă norma nu este realizată în mai multe rânduri.
Se așterne praful pe marele dosar de corupție al nașilor de tren
Între timp, în cel mai mare dosar de corupție de la CFR, intens mediatizat în octombrie 2012, când în jur de 200 de nași de tren din toată țara au fost duși pentru audieri la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov, o parte fiind și reținuți pentru 24 de ore, s-a așternut o liniște desăvârșită.
În dosar sunt cercetați și 14 controlori din Suceava, aceștia fiind suspendați din funcții și trecuți pe posturi inferioare.
De la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov ni s-a comunicat, acum două zile, că dosarul se află încă în lucru.
Cine a distrus CFR-ul?
Șef de la CFR: „Încasările de bilete în tren, la Suceava, au crescut cu 50-76% după ce am impus normă controlorilor”
