Societatea Scriitorilor Bucovineni și-a început activitatea în anul 2014 cu ședința festivă a Cenaclului literar „Mihail Iordache”, care a avut loc marți, în ziua în care calendarul creștin ortodox marchează sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului, ședință care s-a desfășurat în Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava.
Ședința festivă a fost dedicată scriitorilor care poartă numele Ion/Ioan
Așa cum a spus la deschidere poetul Ion Cozmei, coordonatorul cenaclului, ședința festivă a fost dedicată scriitorilor care poartă numele Ion/Ioan, cu regretul că în rândul membrilor SSB nu sunt și scriitoare cu numele Ioana.
Cuvântul de temelie al manifestării a fost rostit de pr. Viorel Ioan Vârlan, coordonatorul colectivului de redacție al revistei „In Memoriam” (publicație de opinie și renaștere spirituală care reunește scriitori membri ai cenaclului SSB), care a vorbit despre importanța și semnificația sărbătorii creștine închinate sfântului pe care Hristos l-a apreciat ca fiind „cel mai mare om născut din femeie”.
Subliniind faptul că Ioan a fost ultimul mare proroc creștin, pr. Viorel Ioan Vârlan s-a referit și la reprezentările sfântului în iconografie, încheindu-și prelegerea cu o urare dedicată tuturor celor care-i poartă numele.
Sonete cu notă umoristică, pledoarie pentru teatru, proză satirică și „Vânătoare de iarbă cu cai”
Ca moderator al manifestării, Ion Cozmei i-a invitat apoi, pe rând, pe ceilalți Ioni prezenți să se exprime în cadrul cenaclului. Dacă Ion Beldeanu a preferat doar rolul de auditor, Emil Ianuș (asimilat Ionilor printr-un… artificiu cu rezonanță de pustă) a prezentat într-o lectură histrionică duelul său literar cu poetul ieșean Ion Bolocan, un duel în… sonete cu notă umoristică.
Au urmat apoi Ioan Chideșciuc, care a făcut o pledoarie pentru teatru (lansând ideea că, dacă la Suceava se va înființa un teatru, să se aibă în vedere și organizarea unei secții cu orientare religioasă), Ion Prelipcean, care a dat citire unei proze satirice („o proză mai delicată, ca să nu spun deochiată”, așa cum a precizat el) și Ioan Țicalo, cu o povestire hazlie intitulată „Narcisa”.
Dacă Adrian Ioan Popovici, în completarea celor spuse de pr. Viorel Ioan Vârlan, a venit cu o serie de amănunte din viața sfântului proroc Ioan, Ion Cozmei a părăsit pentru câteva momente rolul de moderator și a citit trei poezii, din diferite etape ale creației sale (un sonet, un poem optzecist și binecunoscuta poezie „Vânătoare de iarbă cu cai”).
*
Surpriza întâlnirii de la biblioteca suceveană a fost oferită participanților de artistul instrumentist Marin Constantin Gheorghe și de interpreții de muzică populară Doina și Ciprian Petroaie, care, la finalul momentului artistic pe care l-au prezentat, au intonat și urarea de „La mulți ani!” pentru toți Ionii prezenți la manifestare.