Secretul alimentelor care ne dau o stare de bună dispoziție, descoperit de cercetători



Oamenii de știință americani afirmă că au descoperit substanțele chimice din acele alimente care ne dau o stare de bună dispoziție, informează dailymail.co.uk.
Din categoria „alimentelor vesele”, așa cum au fost denumite alimentele care generează acest efect, fac parte ciocolata, afinele, zmeura, căpșunele și ceaiul.
Cercetătorii americani au dezvăluit că anumite substanțe existente în alimente cât se poate de comune sunt similare din punct de vedere chimic cu medicamentele prescrise pentru a induce starea de bună dispoziție și ar putea avea un efect similar. Ei consideră că aceste ingrediente naturale prezintă „o similaritate chimică izbitoare” cu acidul valproic, folosit pe scară largă în medicamentele de stabilizare a stărilor de dispoziție.
Descoperirea a fost făcută în cadrul unui studiu inițiat cu scopul de a defini peste 1.700 de substanțe care alcătuiesc aromele din alimentele comune, prezentat la cea de-a 244-a ediție a evenimentului National Meeting & Exposition organizată de American Chemical Society, considerată cea mai mare societate științifică din lume.
Moleculele din ciocolată, din mai multe varietăți de fructe și din alte alimente conțin acizi grași din gama omega-3, ale căror efecte pozitive asupra stării de dispoziție au fost deja demonstrate.
Studiul a fost coordonat de Karina Martinez-Mayorga, doctorand la Torrrey Pines Institutes for Molecular Studies și cercetătoare la Chemistry Institute din cadrul Universității Naționale Autonome din Mexic.
Comercializat sub forma unor medicamente denumite Depakene, Depakote și Stavzor, acidul valproic este utilizat pentru a tempera fluctuațiile de dispoziție ale persoanelor care suferă de tulburări maniaco-depresive și alte maladii asociate.
Oamenii de știință speră să identifice în viitorul apropiat toți compușii chimici care temperează schimbările de dispoziție și care ajută la menținerea sănătății cognitive, la agerimea minții și care amână declanșarea pierderilor de memorie.