Secretele unei căsnicii de succes



Numărul divorțurilor din România crește anual și cea mai mare rată a divorțurilor se înregistrează în mediul urban. Specialiștii susțin că există două cauze care ar provoca rupturile de căsnicii: neînțelegerile din cuplu și infidelitatea.
Rata divorțurilor ar putea fi însă diminuată dacă ambii soți ar ține cont de o serie de principii de bază care duc la o căsnicie de succes. O căsnicie de succes înseamnă de fapt armonie în cuplu, înseamnă găsirea acelui echilibru emoțional care susține relația dintre cei doi soți.
Echilibrul vine atunci când ambii soți privesc în aceeași direcție, decid împreună, găsesc împreună soluții și se completează unul pe celălalt. Compromisurile trebuie să vină din ambele părți, la fel și ideile. Ambiția și orgoliul sunt două caracteristici care nu sunt benefice într-o căsnicie. Fiecare partener trebuie să lase garda jos și să gândească ținând cont și de opinia celuilalt. Respectul este un alt element extrem de important într-o căsnicie. Vorbim aici atât de respectul de sine cât și despre respectul față de partener.
Cinci pași esențiali pentru o căsnicie de succes
1. Nu așteptați totul de la partenerul vostru
În multe dintre căsnicii există un conflict permanent. Conflictul este de fapt cauzat de frustrările interioare ale fiecărui partener. De unde vin însă frustrările? Concret, frustrarea se formează atunci când așteptările un partener nu sunt satisfacute. Cuplurile fericite au așteptări realiste cu privire la relația lor, nu-și formează în propria minte diverse scenarii și-și acceptă partenerul cu bune și cu rele.
Sfat practic. Scrie împreună cu partenerul tău două dintre cele mai importante așteptări pe care le aveți unul de la altul. Această activitate simplă permite cuplurilor de a vedea ce este important pentru celălalt. Dacă partenerul nu cunoaște așteptările dumneavoastră, cum poate el să le îndeplinească?
2. Oferirea unor stimulente sau a unor compromisuri
Afecțiunea poate fi considerată cheia fericirii într-o căsătorie. Afecțiunea poate fi dăruită, atât prin cuvinte, cât și prin gesturi. Este la fel de simplu ca a spune “te iubesc” sau ca a spune “tu ești prietenul meu cel mai bun.”. Există multe tipuri de comportamente afective. Câteva exemple ar fi: florile dăruite partenerei în semn de recunoștință, cafeaua de dimineață la pat, un mesaj pe telefon prin care să o înveselești sau un email în care să-i propui diverse acivități pe care să le faceți împreună sau pur și simplu un e-mail în care să-i spui că ți s-a făcut dor la serviciu de ea. Bineînțeles că aceste gesturi trebuie să vină din ambele părți pentru că la căruță trebuie să tragă doi.
Sfat practic. Arată-i partenerului tău un gest de afecțiune pe zi pentru a păstra căsnicia fericită.
3. Discuții zilnice pentru o mai bună comunicare
Cele mai multe cupluri vor spune că în căsnicia lor există comunicare. Comunicarea menține de altfel “gospodăria” . În acest sector al comunicării zilnice intră și discuțiile despre plata facturilor, cumpărarea alimentelor, etc. Însă acest tip de comunicare creează rutină, încercați să abordați și alte subiecte.
Există însă și un alt tip de comunicare, așa numita comunicare emoțională prin care se ajunge la cunoașterea lumii interioare a partenerului tău. Când ești cu adevărat fericit, înțelegi care sunt trăirile partenerului.
Soții sau soțiile care preferă să nu discute despre problemele lor interioare nu vor face decât să-și croiască un drum care va duce la degradarea căsniciei. Relația trebuie să fie din ce în ce mai deschisă pentru ca și comunicarea să fie din ce în ce mai bună. Dacă problemele interioare sau sociale ale fiecărui partener vor fi considerate de fiecare dată importante, indiferent de natura lor, atunci va fi mai simplă rezolvarea neînțelegerilor.
Sfat practic. Exersează regula de 10 minute: În fiecare zi vorbește cu partenerul tau pentru cel puțin 10 minute despre orice altceva înafară de muncă și familie.
4. Faceți schimbări în căsnicia voastră
Fiecare căsnicie ajunge la un moment dat într-o perioadă de cumpănă. Schimbările pot ajuta în astfel de situații. O modalitate de a implementa schimbarea este de a adăuga ceva nou, un pic de sare și piper care să vă facă să vă redescoperiți partenerul.
Sfat practic. Pentru a reduce plictiseala și pentru a păstra prospețimea căsniciei, schimbați rutina. De exemplu, în loc de a merge la același restaurant găsiți un restaurant exotic din oraș, schimbați locul unde vă petreceți vacanța sau, mergeți împreună cu partenerul la un curs de dans. O strategie este să faceți o activitate care să vă ofere un val de entuziasm și de speranțe.
5. Păstrați un echilibru în ceea ce privește cheltuielile
Într-o căsnicie, cheltuielile se impart la doi pentru că banii care intră în casă vin din eforturile amândurora. Cu cât veți fi mai echilibrați și cumpătați amandoi din acest punct de vedere, cu atât va fi mai bine pentru căsnicie. Comunicarea este cheia. Nu trebuie să vă ascundeți cheltuielile față de partener. Important este să fiți deschiși și să cheltuiți atât cât vă permite buzunarul.
Sfat practic. Puneți lunar pe hârtie toate cheltuielile pe care le aveți. În acest mod veți menține echilibrul financiar.
Concluzie
O căsnicie fericită și de succes în același timp trebuie să fie centrată pe aspectele pozitive ale cuplului. Așadar, este important să se întărească ceea ce deja merge bine. Acest lucru crește capacitatea unui cuplu de a reduce aspectele negative din căsnicia lor.
Oana Ciornia



Recomandări

„Nunta de Aur” la Fălticeni: Peste 40 de cupluri celebrate pentru 50 de ani de căsătorie în cadrul unui eveniment emoționant

„Nunta de Aur” la Fălticeni: Peste 40 de cupluri celebrate pentru 50 de ani de căsătorie în cadrul unui eveniment emoționant
„Nunta de Aur” la Fălticeni: Peste 40 de cupluri celebrate pentru 50 de ani de căsătorie în cadrul unui eveniment emoționant

Revista bilingvă „Lettres & Letters” – Premiul I la etapa județeană a Concursului Național de Reviste Școlare și Jurnalistică, ediția 2025

Revista bilingvă „Lettres & Letters” – Premiul I la etapa județeană a Concursului Național de Reviste Școlare și Jurnalistică, ediția 2025
Revista bilingvă „Lettres & Letters” – Premiul I la etapa județeană a Concursului Național de Reviste Școlare și Jurnalistică, ediția 2025