– Este declarația directorului Spitalului Județean, Cristian Irimie, care amenință cu Poliția și desfacerea contractului de muncă a angajaților de la bucătărie care vor fi prinși că fură din mâncarea pacienților
Directorul general al Spitalului Județean Suceava, doctor Cristian Irimie, a făcut ieri declarații incendiare, exprimându-și nemulțumirea față de activitatea personalului ce lucrează la bucătăria spitalului. Directorul celei mai mari unități spitalicești din județ spune că a primit mai multe plângeri în ultimul timp că se fură din mâncarea bolnavilor. Cristian Irimie a spus că va dispune sancțiuni dure în cazul angajaților care vor fi prinși că au sustras din alimentele destinate bolnavilor. Măsurile vor fi desfacerea contractului de muncă și reclamarea la Poliție. „Cine va mai îndrăzni să ia o sticlă de ulei, un pachet de zahăr sau ceva din alimentele bolnavilor va fi pedepsit cu lipsa de libertate. Nu mai vreau să aud că angajați ai spitalului pleacă pe ușa din dos cu găleți de mâncare, și de aceea vom lua măsuri dure. Suntem săraci și nu ne permitem să facem risipă și să luăm mâncarea de la gura bolnavilor. Sunt locuri în care putem stopa pierderile și risipa și vom acționa în acest sens”, a afirmat Cristian Irimie. Directorul Spitalului Județean a mărturisit că știe de practicile personalului de la bucătăria spitalului, mai mult, a declarat că se obișnuia în urmă cu ceva vreme ca alimente furate din spital să fie vândute în Piața George Enescu de către diverse persoane. „Se obișnuia ca alimente din mâncarea bolnavilor să se vândă în Piața Mică. Dacă vom prinde pe cineva că mai face asta, vom face plângere la Poliție. Nu este posibil să se fure din mâncarea unor oameni bolnavi, dintr-un spital care face eforturi financiare”, a precizat Cristian Irimie.
Directorul spitalului spune că este hotărât să facă ordine la bucătăria unității și că tocmai de aceea dorește valorificarea resturilor de mâncare. În acest sens, spitalul va organiza licitație pentru desemnarea unei firme care să cumpere toate resturile de mâncare de la bucătărie. Cristian Irimie spune că va încerca să găsească doritori de a cumpăra aceste resturi, la prețuri rezonabile, mai ales printre persoanele care au investit în domeniul creșterii animalelor. Acesta a menționat că ar fi de acord și ca resturile de alimente să fie preluate de o asociație de protecție a animalelor, care apoi să le ducă la adăpostul de câini din municipiul Suceava.
Măsuri pentru îmbunătățirea calității hranei bolnavilor
În vederea îmbunătățirii calității hranei bolnavilor internați la Spitalul Județean, conducerea unității a dispus recent să se facă meniuri diferențiate pe zile și pe tipuri de afecțiuni, iar achizițiile de produse alimentare se vor face aici în funcție de aceste meniuri. Cristian Irimie a declarat ieri că au fost realizate 8 meniuri diferențiate, astfel încât într-o săptămână să nu se repete felurile de mâncare. Meniurile au fost concepute, la recomandarea unor medici specialiști, de către asistente dieteticiene, directorul de îngrijiri al spitalului – Elena Cozmanciuc, și directorul medical – Doina Ganea Motan. Irimie a explicat că aceste meniuri diferă, pe secții, în funcție de afecțiunea bolnavilor, de regimul alimentar pe care o parte dintre aceștia trebuie să îl urmeze și în funcție de numărul de calorii de care pacienții au nevoie. „Cred că astfel va crește calitatea hranei bolnavilor din spital, iar achizițiile de alimente nu se vor efectua haotic . Trebuie să se înțeleagă și la noi că hrana face parte din terapia bolnavilor”, a mai spus directorul Spitalului Județean.





