Se comportă Liiceanu, Cărtărescu & Patapievici ca niște scriitori?



Scriitorii români sunt niște lingăi respingători ai personagiilor aflate vremelnic la puterea centrală și locală. Au dovedit-o Arghezi & Beniuc cu Gheorghiu-Dej, au dovedit-o Păunescu & Vadim cu Ceaușescu, au dovedit-o Liiceanu, Cărtărescu & Patapievici cu un scandalagiu de bodegă ca Băsescu.
Această coloană vertebrală nepermis de flexibilă în fața puterii ascunde, sub bolta ei, trocuri pur negustorești. Purtătorii condeiului, care ar trebui să fie în societate modele demne de urmat, primesc avantaje considerabile pentru poziția lor de ghiocei umili. Primesc funcții de directori și ambasadori, primesc saci cu bani pentru ei și rubedenii.
Și totuși, cum ar trebui să se comporte un scriitor adevărat? A spus-o vestitul prozator sârbo-francez Danilo Kiš, în anul 1984, la „Congresul internațional al scriitorilor” de la Atena, pe tema „Scriitorul și puterea”. În luarea sa de cuvânt, Kiš a punctat coordonatele codului moral, după care trebuie să se conducă ăl ales de zei pentru a ține condeiul în mână.
Spicuim din discursul său: „Îndoiește-te de ideologiile și prinții la putere. Ține-te la distanță de prinți. Premiile pe care ți le oferă prinții acceptă-le cu indiferență, dar să nu faci nimic pentru a le merita. Să nu fii servil, fiindcă prinții te vor confunda cu portarul. Nu te umfla în pene, căci vei semăna cu portarul prinților.”
Deja îl avem în față pe mojicul Băsescu, întâmpinat de portarii săi Liiceanu, Patapievici și Cărtărescu. Ah, și de al patrulea portar, Pleșu.
Continuă Kiš: „Nu te plasa alături de putere și de prinți, pentru că tu ești deasupra lor. Să nu faci servicii prinților și celor puternici. Să nu ceri ca aceștia să-ți facă servicii.”
Aici e durerea. Dacă nu ceri servicii, ce sens mai are lingușeala?
„Să nu scrii osanale, căci te vei căi. Să nu te asociezi cu nimeni: scriitorul este singur. Când petrecerea este generală, nu sunt motive să iei parte și tu.”
Scriitori în țara noastră avem destui. Că ei nu contează o dovedește că nu-i citește nici dracul.



Recomandări

Cockteil…cu amor, umor și poezie. Dez-mahmureală (2)