Un om care spune că a obosit după trei ani de guvernare nu se poate bucura de încrederea populației. Oamenii vor în fruntea țării lideri puternici, care muncesc de dimineață până noaptea fără să se plângă de oboseală. Nu operația la genunchiul accidentat, nu decizia de a se opera în Turcia supără în cazul politicianului Victor Ponta. Nu, ci explicația premierului absolut năucitoare: “După trei ani de activitate aveam nevoie de puțină liniște”. Păi, mi se pare că mandatul este de patru ani sau poate greșesc!? Dacă tăcea, filozof rămânea. Pardon, prim-ministru rămânea! Cu o asemenea atitudine, încrederea populației în întreg guvernul nu poate decât să scadă. A obosit prim-ministrul muncind pe brânci pentru binele țării…
Gurile rele spun că Ponta nu se va mai întoarce la Palatul Victoria. Cea mai clară dovadă că Ponta se va întoarce zglobiu la guvern este că a și anunțat scăderea TVA-ului la 19% din acest an și ieftinirea medicamentelor. Phiii, pașă, cât de darnic ești!
Nu i se poate ierta lui Victor Ponta nici că lasă partidul într-o perioadă dificilă. PSD nu se află în cea mai fericită fază din existența sa. Mai degrabă Victor Ponta a fugit de probleme. Și de cele din partid și de cele din guvern și de cele cu DNA și nu în ultimul rând de problemele pe care începe să le aibă cu președintele Iohannis. S-au acumulat mai multe probleme decât în orice alt mandat de până acum. Însă “problemele” trebuie căutate pe la mijlocul anului 2014, când PSD l-a desemnat pe Victor Ponta candidat la președinție. Acolo este buba. PSD a vrut să aibă toată puterea . Personalizând, Victor Ponta a vrut mai multă putere decât îi conferea funcția de prim-ministru. Se vedea cel mai tânăr președinte din istoria țării. PSD dădea dovadă de atâta aroganță încât nu-și putea imagina că poate pierde. Nici acum nu admite că după acest episod neobișnuit în activitatea unui prim-ministru ar putea pierde guvernarea.
În 2014 PSD se afla într-o poziție mai bună decât acum. Toate sondajele îl încurajau pe Victor Ponta în toate demersurile sale. Îl dădeau câștigător în alegeri, iar PSD conducea la mare distanță de restul partidelor. Slabe cum păreau, partidele de opoziție au găsit o soluție simplă. S-au aliat, au găsit un candidat ce nu părea deloc om politic, un “clampău” cum i-a zis Băsescu, și au câștigat.
Așadar, opinia publică s-a speriat de perspectiva apariției unei supraputeri politice, respectiv Ponta președinte și PSD la guvernare, și a contrazis toate sondajele. Același lucru se poate repeta și acum. Dacă președintele Iohannis va continuă să pună presiune pe guvern, Victor Ponta își va da demisia.
Dar avem deja un nou prim-ministru interimar în persoana lui Gabriel Oprea. Ei, acesta are șansa să demonstreze că se poate face și altfel de administrație. În zilele în care va conduce guvernul se pot întâmpla multe. În politică, dacă interesul național o cere, se poate ajunge la orice compromis…