Creșterea cu 8,5% a prețului gazelor naturale de la 1 februarie, va avea un impact minor, de 0,2-0,7% asupra prețurilor la produsele din carne și pâine, potrivit Ministerului Economiei și Finanțelor (MEF).
Ministrul Economiei și Finanțelor Varujan Vosganian și ministrul Agriculturii Dacian Cioloș s-au întâlnit ieri cu reprezentanții producătorilor din industria alimentară, pentru a analiza evoluția prețurile la alimente după scumpirea gazelor.
„Concluzia întâlnirii a fost că, în medie, impactul asupra prețurilor produselor alimentare este de 0,3% în industria alimentară, 0,2% în industria cărnii, 0,7% în industria cărnii de pasăre, 0,3% la prepararea produselor din carne și de 0,5% la fabricarea pâinii și a produselor din panificație”, se arată într-un comunicat al MEF.
Potrivit MEF, analiza a fost însușită și de reprezentanții patronatelor, care au convenit că majorarea de 8,5% la gaze naturale are un impact relativ mic asupra creșterii prețului.
„Creșterea prețurilor se încadrează în analiza făcută împreună cu Banca Națională a României, potrivit căreia pentru luna februarie impactul acesteia afectează indicele de inflație cu 0,2% până la 0,3% din prețul final”, se mai spune în comunicat.
La întâlnire au participat reprezentanți ai Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Federației Naționale a Sindicatelor din Agricultură Agrostar, Patronatului Român al Cărnii de Porc, Federației Romalimenta, Patronatului Morărit și Panificație ROMPAN, precum și ai Ligii Asociației Producătorilor Agricoli din România și ai Consiliului Concurenței.
„Vreau să asigur pe români că nu avem în vedere simultaneitatea creșterii acestor prețuri, prețul la energie electrică a rămas neschimbat de la 1 ianuarie și, in clipa de față, nu avem elemente să schimbăm aceasta atitudine”, a afirmat, în comunicat, Vosganian.