Romanul scriitorului sucevean Florentin Haidamac ”Copiii din tren coboară la prima” a ajuns, ieri, la Siret, acolo unde eroul principal al cărții, omul de afaceri Cornel Manaz, a urmat cursurile Colegiului Tehnic ”Lațcu Vodă”, ca elev venit din sistemul de protecție a copilului.
Lansarea cărții a avut loc în cadrul unui eveniment organizat de conducerea liceului, la Primăria Siret, cu ocazia înmânării certificatelor de participare la un proiect ERASMUS unui număr de 29 de elevi care au fost în stagii de pregătire în industria auto de top din Germania și Italia. Preocupați de pregătirea reală a elevilor pentru piața muncii, directorii Doina Puiu, Jeaneta Maidaniuc și prof. Aspazia Olar au accesat un proiect cu finanțare europeană care le-a permis elevilor să capete abilități și competențe practice care să le faciliteze drumul spre competență profesională. De altfel, unul dintre elevii care au fost în Germania în practică, Adrian Dulgheru, a reușit, pe baza celor învățate practic în atelierele auto din Germania, să obțină locul I la Olimpiada Națională de Tehnologie, specializarea mecanică.
Cei 29 de elevi care s-au pregătit în Germania și Italia sunt Marius Chirilă, Ioan Cruț, Ionuț Florescu, Andrei Haucă, Vasile Ștefan Iațec, Vasile Sebastian Ilaș, Dumitru Ionel Istrati, Andrei Daniel Mihăilescu, Sorin Gabriel Nastasoi, Constantin Gabriel Obreja, Alexandru Petrescu, PetricăGabriel Prelucă, Gabi Andrei Tomăscu și Adrian Traci, din clasa a X-a, învățământ profesional, calificarea mecanică auto, și Robert Sebastian Abouriței, Cătălin Constantin Acsanei, Vlăduț Iulian Aștefănoaie, Valentin Ovidiu Boiciuc, Fănel Buliga, Florin Cernușcă, Adrian Dulgheru, Ruben Marian Foca, Dragoș Vasile Miron, Alexandru Olaru, Bogdan Cătălin Sacaliuc, Ilie Claudiu Sacaliuc, Iulian Andrei Schipor, Gabriel Ungureanu și Ștefan Ursachi, din clasa a XI-a,profil tehnic, specializarea tehnician în transporturi, învățământ liceal.
Odată cu diplomele, fiecare elev a primit în dar câte un roman ”Copiii din tren coboară la prima”, cu autografe din partea autorului Florentin Haidamac, a eroului principal Cornel Manaz și a jurnalistului Tiberiu Avram, redactorul-șef al cotidianului ”Monitorul de Suceava”, autorul prefaței, precum și un volum al acestuia, ”Întâmplări care se uită greu”, colecție de reportaje, de asemenea cu autograf.
Ionuț Florescu, abandonat de părinți, l-a luat ca model pe eroul romanului, Cornel Manaz
Despre roman a vorbit Tiberiu Avram, care a subliniat forța cu care autorul reușește să facă cititorul să se identifice în timpul lecturii cu Cornel, cu emoțiile și sentimentele acestuia pe drumul început în maternitatea din Botoșani, unde a fost abandonat, și continuat apoi prin orfelinatele din Botoșani, Dorohoi, Gura Humorului, liceul din Siret și Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava și până astăzi, când este un om de afaceri de succes. ”Un manual despre cum să învingi”, a concentrat Avram cele aproape 300 de pagini de roman.
Adolescenților și tinerilor prezenți în sală, autorul le-a amintit norocul pe care îl au pentru că pot merge la școală și au pe cineva care are grijă de ei și i-a invitat să nu uite că pentru ceea ce au șansa să primească au responsabilitatea de a nu dezamăgi. ”Mereu trebuie să aveți forța să mergeți mai departe. E ușor să aluneci pe panta cealaltă, să cazi. Mult mai greu este să ridici mereu capul sus, să refuzi blocajul. Iar alternativa la blocaj este o poveste frumoasă, cum este cea a lui Cornel. Să nu credeți că este o poveste care inspiră milă. Nu. Este o poveste motivațională, o poveste de succes”, a spus scriitorul.
Cornel Manaz, cel pentru care în orfelinate ”timpul se măsura în felii de pâine”, s-a adresat tot tinerilor din sală și îndeosebi lui Ionuț Florescu, unul dintre cei 29 de adolescenți care au fost la stagiile de formare în străinătate. La 14 ani, Ionuț a fost trimis de părinți la Centrul de plasament ”Alma Mater” din Siret. ”Nu m-au mai vrut și m-au trimis aici. Am fost admis în proiectul ERASMUS și pentru mine asta a fost o mare șansă”, a spus tânărul. ”Ionuț, dacă stăteam acasă poate aveam parte de fel de fel de abuzuri și astăzi nu eram aici. Ai șansa să înveți, să muncești, să-ți faci viața frumoasă. Chiar dacă suntem asistați social, să nu uităm că acolo, sus, este cineva care le vede pe toate și are grijă de fiecare dintre noi. Șansa ta e în mâinile tale. Nu urî și nu-ți plânge de milă. Nu asta-i calea”, i-a spus Cornel băiatului.
Franțuzoaica Regine Lager traduce romanul în limba franceză pentru a-l face accesibil unui public cât mai larg
Despre Cornel și perioada când acesta a fost elev la Siret au povestit primarul orașului, Adrian Popoiu, și directorul adjunct al liceului, Jeaneta Maidaniuc. ”A fost unul dintre prietenii mei”, a spus primarul rememorând anii când l-a cunoscut pe Cornel.
”Băiețelul care avea mereu întrebări, care în clasa a X-a mi-a spus că s-a săturat să fie doar un număr, că el vrea să fie Cornel Manaz. Atunci nu am înțeles ce vrea să spună. Mai târziu am aflat că în sistemul de asistență socială copiii erau identificați cu numere, nu cu nume”, a spus cu emoție profesoara.
În timpul sesiunii de autografe, o franțuzoaică, Regine Lager, profesoară de franceză și germană și autoare de piese de teatru, a venit cu o ofertă surprinzătoare: impresionată de povestea lui Cornel, ea a spus că va traduce gratuit cartea în limba franceză pentru a o face accesibilă nu doar în România. Ea a spus că acest roman este atât de impresionant și emoționant încât ”trebuie să ajungă la un număr cât mai mare de oameni. Vreau să contribui și eu cu ceva la acest proiect”. Regine Lager a venit prima dată în România în anul 2004. De trei ani este voluntar la Siret; predă limbile germană și franceză la CT ”Lațcu Vodă” și colaborează cu fundația umanitară ”O nouă viață” din oraș.
Reamintim că romanul ”Copiii din tren coboară la prima” poate fi achiziționat de la Librăriile Alexandria, distribuitor exclusiv. Poate fi comandat și online pe www.librariilealexandria.ro și www.librariilealexandria.net. Florentin Haidamac i-a cedat drepturile de autor lui Cornel Manaz, care a decis ca 10% din încasările din vânzarea acestei cărți să fie donate Organizației ”Salvați Copiii” pentru un proiect derulat la Centrul de Plasament din Solca.
De asemenea, un aspect mai puțin cunoscut de publicul larg este că motivul pentru care doctorul Florentin Haidamac a devenit scriitorul Florentin Haidamac a fost acela de a cumpăra medicamente pentru pacienții nevoiași, bătrâni și copii, din comuna Șerbăuți, unde lucrează ca medic de familie. Banii de pe cărțile vândute au mers în medicamente, lapte praf și alte lucruri strict necesare acestor categorii de pacienți. După fiecare carte publicată, nu doar cititorii, ci și criticii au remarcat că doctorul Florentin Haidamac este un scriitor talentat.


