Începând cu anul școlar 2011-2012 și până în prezent, Școala Gimnazială Nr. 1 Suceava, prin prof. gr. I Edmond Emanuel Sabin, coordonează competiția internațională de matematică în limba franceză Mathématiques sans frontières, nivel liceu, și Mathématiques sans frontières Junior, nivel gimnaziu.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Suceava, reprezentat prin insp. Tatiana Vîntur și insp. Marinela Cristina Cimpoeșu și Asociația cultural-științifică Mathématiques sans frontières din Strasbourg, Franța, având la rându-i ca parteneri pe Réctorat de l’Académie, Inspection Pédagogique Régionale, Institut de Recherches sur l’Enseignement des Mathématiques, tot din Strasbourg.
Mathématiques sans frontières (Matematici fără granițe) este un concurs între clase care rezolvă exercițiile de matematică aplicată în echipă, sub ghidarea profesorului clasei, la simulare, și sub supravegherea altor cadre didactice la concurs. Redactarea explicațiilor/justificărilor se face în franceză pentru exercițiile 2-13 (MSF)/2-9 (MSF Junior) și în altă limbă modernă, la alegere, pentru exercițiul 1. Subiectele și baremul de corectare se primesc din Franța, on-line, și se transmit în școlile participante în același mod.
Două Comisii Naționale de Evaluare, una pentru Mathématiques sans frontières și una pentru Mathématiques sans frontières Junior, evaluează lucrările, iar validarea rezultatelor/premiilor se face de echipa internațională din Franța, echipă care trimite și diplomele respective.
Concursul a cunoscut, an de an, o participare numeroasă în România.
Emanat din dorința includerii elevilor români în competiții internaționale cu șanse egale de participare, a promovării muncii în echipă de elevi/profesori, a modernizării învățământul românesc și a sporirii motivației învățării matematicii/a limbii franceze în special, a schimbării opticii elevilor față de alte limbi străine, de a apropia teoria de practică și de viață, concursul Mathématiques sans frontières/Mathématiques sans frontières Junior a părut și, ulterior, s-a dovedit a fi adecvat materializării acestei dorințe.
Semnalăm punctele tari ale concursului: singurul concurs care solicită toată clasa, se lucrează în echipă, echipa care termină poate ajuta o altă echipă aflată în dificultate, profesorul de matematică/franceză ghidează activitatea elevilor la simulare, se încurajează inițiativa elevilor, elevii timizi sau cu ritm lent de învățare nu se simt excluși sau marginalizați etc., și oportunitățile sale: colaborarea profesională între țările Europei, colaborarea profesională între gimnaziu și liceu, colaborarea între elevii unei clase, colaborarea între școală și comunitate etc.
În anul școlar 2015-2016 s-au obținut următoarele premii și mențiuni:
MSF: trei premii I, 13 premii II, nouă premii III și 21 de mențiuni (rezultate pe țară);
Județul Suceava: un premiu I, opt premii II, cinci premii III și zece mențiuni;
MSF Junior: 27 de premii I, 34 de premii II, 34 de premii III și 24 de mențiuni (rezultate pe țară);
Județul Suceava: două premii I, 11 premii II, zece premii III și șase mențiuni.
Beneficiarii direcți ai proiectului sunt elevii claselor V-XI, iar cei indirecți sunt profesorii de matematică/limbi moderne, părinții, școala, comunitatea locală.
Contribuția României în ultimii trei ani școlari la evaluarea proiectului la nivel internațional a fost foarte apreciată și a constat în armonizarea programelor de matematică, a realizării unui studiu statistic comparativ al rezultatelor în colaborare cu echipa Italiei, a poziționării competiției în sistemul educativ național (vârstă, nivel de studiu), îmbunătățirea regulamentului general.
Adunarea Internațională, 12-16 mai 2016, a organizatorilor a avut loc la Bergamo, Italia. Delegația României a fost compusă din Marinela Cristina Cimpoeșu – IȘJ Suceava, Giorgie Vlad – IȘJ Suceava, Edmond Sabin – Școala Nr. 1 Suceava, Mihaela Ursaciuc – Colegiul ”Alexandru cel Bun” Gura Humorului, Daniela Busuioc – Colegiul Economic ”Dimitrie Cantemir” Suceava, Iuliana Mihalache – Școala Gimnazială ”Ion Creangă” Suceava și Tamara Sabin – Școala Nr. 1 Suceava.
Prima zi a fost dedicată primirii delegațiilor străine, înmânării unor mape cu materiale necesare dezbaterilor și promovării turistice a zonei. Un moment deosebit a fost cel de la Fondazione Bergamo nella storia în care oficialitățile orașului, cadre universitare și inspectori școlari au salutat prezența competiției Mathématiques sans frontières/Mathématiques sans frontières Junior în viața comunității, punând în valoare valențele sale formative și educative.
În prima parte a zilei următoare, în Auditorium la Seminario au fost prezentate șase materiale, printre care un studiu comparativ realizat de Universitatea MI Birocca al manualelor de matematică folosite în Franța, Italia, Anglia, un studiu despre Bergamo, orașul științelor, și un altul despre școlile care în cei 25 de ani de competiție s-au evidențiat.
Ziua de 15 mai a fost la fel de încărcată, în prima parte s-a lucrat pe echipe, discutându-se despre problemele din concurs, s-au evidențiat particularitățile programei din fiecare țară, dar și propuneri de rezolvare inedite. În plen, s-a făcut sinteza activității grupelor, s-au dat indicații pentru comunicarea pe platforma dropbox, responsabilii locali și cei internaționali au prezentat raportul anual al competiției 2016. S-au stabilit datele competiției 2017 și ale Adunării Internaționale 2017. Aceasta din urmă va fi în România, la București, dacă proiectul Erasmus va fi aprobat, sau la Suceava, la Gura Humorului, coordonat de Colegiul ”Alexandru cel Bun” Gura Humorului și Școala Nr. 1 Suceava.





