Școala Gimnazială ,,George Voevidca” din Câmpulung Moldovenesc, beneficiar al unui proiect de mobilitate prin Programul Erasmus+



În urma concursului de selecție organizat de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP) în cadrul Apelului general și național la propuneri de proiecte 2015, proiectul depus de Școala Gimnazială „George Voevidca” din Câmpulung Moldovenesc cu titlul „Calitate, inovație și egalitate de șanse pentru o școală de succes” a fost aprobat cu numărul de referință 2015-1-RO01-KA101-014267. Proiectul, în valoare de 19.145 de euro, va fi finanțat din fondurile aferente Programului Erasmus+, Acțiunea Cheie 1 – în domeniul educației școlare, proiecte de mobilitate, domeniul Formare Profesională și se va derula până la 31 august 2016.
Scopul proiectului este de a răspunde nevoii de a asigura un învățământ de calitate, centrat pe dezvoltarea competențelor cheie ale elevilor pentru învățarea pe tot parcursul vieții, prin îmbunătățirea nivelului de calificare a personalului didactic și a actului educațional din școală.
Obiectivul general al proiectului este să provoace schimbări conceptuale și practice în procesul educativ din instituția noastră.
În urma procesului de selecție, opt cadre didactice vor participa la cursuri de formare în trei fluxuri, astfel:
Fluxul 1: trei cadre didactice din învățământul preșcolar și primar – o educatoare și două învățătoare – au fost selectate pentru a participa la cursul de formare ”Teaching creativity, inspired by Edward de Bono”, oferit de Organizatia ”Skupina Primera” din Ljubljana, Slovenia. Cursul oferă posibilitatea de a învăța metode didactice creative, de a depăși barierele tradiționale, atât la nivelul elevului, cât și al cadrului didactic, de a le cultiva elevilor gândirea critică și autonomă.
Fluxul 2: trei cadre didactice – directorul unității, un membru al Consiliului de administrație și coordonatorul CEAC – au fost selectate pentru a participa la cursul ”School leadership”, oferit de organizația ”Merganser Consulting LTD”, Bath, Marea Britanie. Acest curs propune soluții viabile în rezolvarea situațiilor concrete cu care ne confruntăm la nivel de management, oferind oportunitatea comparării sistemelor de management din diferite țări europene.
Fluxul 3: două cadre didactice – psihologul școlar și profesorul cu funcția de consilier educativ – au fost selectate pentru a participa la cursul de formare ”Addressing diversity and equality in classroom”, oferit de organizația ”Amber Initiatives”, Plymouth, Marea Britanie. Cursul oferă posibilitatea de a învăța de la școlile europene cum pot fi integrați elevii cu cerințe educaționale speciale, de a înțelege diversitatea și particularitățile elevilor cu dificultăți de învățare și ale celor capabili de performanță, de a realiza planuri de prevenire a părăsirii timpurii a școlii.
Competențele dezvoltate participanților la cursuri vor fi valorizate la nivelul proceselor și activităților din instituția noastră, în vederea schimbării din perspectiva individuală în perspectiva instituțională, vor duce la un grad sporit de transfer a bunelor practici. Prin activitățile derulate se vor produce schimbări conceptuale și practice în procesul educativ, în conformitate cu cerințele educaționale actuale centrate pe elev, cu accent pe metode noi, interactive, promovând dreptul fiecărui individ la educație.
Cadrele didactice participante la cursuri își vor completa dosarele personale cu CV de tip Europass, îmbogățite cu noile abilități și competențe dobândite și dovedite prin certificatele de Mobilitate Europass emise de organizatorii de formare, care să le favorizeze în viitor participarea la competiții profesionale pentru ridicarea standardelor de calitate în educație.
Școala în ansamblul ei va beneficia de creșterea competitivității, a atractivității și a dimensiunii sale europene, devenind capabilă să ofere programe de învățare care să răspundă atât nevoilor individuale ale elevilor, cât și nevoilor comunității.
Pentru mai multe informații despre activitățile proiectului, accesați site-ul http://www.erasmus2015-2016.sc2gvoevidca.ro.
Echipa de proiect:
prof. Lăcrămioara Băcanu – coordonator
prof. Anca Georgeta Tudose
prof. Oltea Nistor



Recomandări

Peste 400 de elevi din mediul rural au beneficiat de testare vocațională, de ateliere de autocunoaștere și de sesiuni de orientare profesională

Peste 400 de elevi din mediul rural au beneficiat de testare vocațională, de ateliere de autocunoaștere și de sesiuni de orientare profesională
Peste 400 de elevi din mediul rural au beneficiat de testare vocațională, de ateliere de autocunoaștere și de sesiuni de orientare profesională