Mediatizatul caz al pacientului de 261 de kilograme, Oliver Postolachi, respins la internare de Spitalul Municipal Fălticeni, după ce a fost externat cu trimitere de la Spitalul de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava, a declanșat un scandal între cele două unități spitalicești, între care pe post de arbitru sunt chemate Direcția de Sănătate Publică (DSP) și Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava.
Directorul medical al Spitalului de Urgență, dr. Doina Ganea-Motan, a declarat, ieri, în conferință de presă, că Spitalul Municipal Fălticeni nu a respectat criteriile de internare în cazul pacientului Oliver Portolachi și ”a adus Spitalul Județean Suceava, un spital de urgență și zonal, în același timp, într-o postură mediatică pe care chiar n-a meritat-o”. ”Acest pacient a fost retrimis la noi, așa cum a amenințat, de altfel, managerul Spitalului Fălticeni într-un interviu, că peste două zile îl trimite înapoi la Suceava. Pe data de 8 septembrie, ora 21.24, a fost înregistrat în UPU fără să constituie realmente o urgență medico-chirurgicală”, a spus dr. Ganea-Motan.
Directorul medical a arătat că pentru consultul multidisciplinar – cardiologie, dermatologie, diabet, nutriție și boli metabolice și endocrinologie – cu investigațiile aferente a fost constituită, în data de 11 octombrie a.c., o comisie, care după evaluare a stabilit că pacientul are o patologie cronică, în contextul obezității morbide și al complicațiilor consecutive acestei afecțiuni evolutive. Nici una dintre afecțiunile pentru care a fost trimis de la Fălticeni – tromboflebită, edem pulmonar, ulcer varicos și probleme hormonale – nu a fost confirmată. Din punct de vedere cardiac, singura problemă a acestui pacient este hipertensiunea arterială, pentru care s-a administrat medicație. ”Asta puteau face la Fălticeni, de la medicul de familie și până la internist, cardiolog”, a declarat dr. Ganea-Motan. Ea a arătat că din anamneză a reieșit că Oliver Postolachi a luat 100 kg într-un an de zile, după abandonarea antrenamentelor sportive, astfel că medicul nutriționist i-a stabilit un plan terapeutic educațional și o dietă terapeutică.
Spitalul de Urgență a făcut diligențele pentru internarea pacientului într-un centru de îngrijiri paleative
Oliver Postolachi nu a putut fi investigat la computerul tomograf și RMN deoarece aparatura din dotarea Spitalului de Urgență Suceava nu poate fi utilizată la pacienți de o asemenea greutate. Conform medicului, nici un operator de servicii de investigații de înaltă performanță din județ și din zonă nu dispune de acest tip de CT și RMN, utilizat îndeosebi în SUA și mai puțin în Europa.
După investigații, Spitalul de Urgență a întocmit documente pentru comisia de handicap deoarece pacientul solicită ajutor pentru îngrijiri medicale și a făcut pacientului recomandările terapeutice și profilactice. ”S-a luat legătura cu un medic de la centrul de îngrijiri paleative – secție exterioară a spitalului din Fălticeni, să confirme un loc pentru acest pacient care solicită ajutor. Toată patologia pe care am prezentat-o colegului de la Fălticeni spune că permite, prin criteriile de internare la un centru de îngrijiri paleative, internarea lui acolo. În nici un caz, acest pacient nu a reprezentat și nu reprezintă un caz de urgență medico-chirurgicală. Din acest motiv am solicitat sprijinul Direcției de Sănătate Publică (DSP), să analizeze cum se respectă criteriile de internare la nivelului Spitalului Fălticeni, precum și al Casei de Asigurări de Sănătate pentru că spitalul din Fălticeni este finanțat pentru îngrijirea pacienților și pentru oferirea de servicii spitalicești. Să vedem cum gestionează această finanțare”, a mai spus directorul medical al Spitalului de Urgență.
Directorul adjunct al DSP, dr. Cătălina Zorescu, ne-a declarat, ieri, că ancheta este încă în curs și că mai așteaptă încă documente de la Serviciul Județean de Ambulanță, de la SMURD și de la CAS. ”Și pentru CAS este un caz deosebit”, a mai spus dr. Zorescu.