Ecotrophelia

Savoare și inventivitate în farfurie. Studenți din țară și-au prezentat propriile rețete în cadrul unui concurs de la USV



Echipajele s-au prezentat în competiție cu zeci de propuneri alimentare inedite, produse bio
Echipajele s-au prezentat în competiție cu zeci de propuneri alimentare inedite, produse bio

Pasiunea pentru bucatele cu gust și savoare, interesul pentru produsele de calitate și preocuparea pentru un stil de viață sănătos și echilibrat au reunit, la Suceava, zeci de studenți de la universități din Galați, Oradea, Târgoviște, Timișoara, Cluj-Napoca și Suceava, în cadrul fazei naționale a concursului Ecotrophelia.
Este a VI-a ediție a concursului de inovare în domeniul produselor alimentare, care desemnează în final echipajul care va reprezenta România la etapa internațională.
15 produse alimentare inspirate fie din rețete tradiționale, fie create de la „A” la „Z” de studenți au fost oferite degustării juriului care desemnează câștigătorii concursului național.
De la idei și rețete năstrușnice, cum ar fi portofele cu glazură de coacăze roșii și negre sau paste din griș și piure de fructe, la combinații interesante precum pateurile din carne de vânat cu fistic și gălbiori sau cele din fazan cu caise, dar și deserturi răcoritoare și pline de savoare precum înghețata de dovleac sau tarte „curcubeu”, au fost prezentate în competiția găzduită de Facultatea de Inginerie Alimentară.
Nu au fost uitate nici alternativele sănătoase la gustările de peste zi, studenții propunând fie batoane proteice cu semințe, fie aperitive din cremă de dovleac.
Fiecare din cele 15 echipaje a mizat pe inovare, aspect tentant, calități nutritive și potențialul comercial al produselor prezentate. Toate fără coloranți sau aditivi, după cum ne-au mărturisit tinerii.
Marii câștigători de la Suceava se vor califica la faza internațională, care va avea loc în perioada 21-22 noiembrie 2017, la Londra, în Marea Britanie.
Rețete variate
Echipajele s-au prezentat în competiție cu zeci de propuneri alimentare inedite, produse bio, inovative, diferite de tot ceea ce există în comerț și care ar putea avea succes pe piață.
Echipajul din Galați a propus juriului un baton proteic „HiProBar”, care vine în sprijinul celor care își doresc gustări sănătoase între mesele principale.
„Am avut două surse proteice, din zer și din soia, și le-am combinat pentru a face rația perfectă din punct de vedere nutrițional. Am adăugat alune, merișoare, miere. Unul din atuurile produsului nostru este faptul că este foarte puțin procesat, respectiv strivire și tăiere și doar un singur proces de încălzire pentru a reduce încărcătura microbiologică și pentru a uni aluatul”, a explicat Cristian Dragomir, de la Universitatea „Dunărea de Jos” Galați. De menționat că firma SanoVita și-a arătat interesul pentru produsul studenților, dorind o colaborare cu tinerii gălățeni în vederea realizării unui baton proteic.
Câteva studente ale Universității „Ștefan cel Mare” Suceava au pregătit pentru concurs un desert din făină de spelta și o glazură din coacăze roșii și negre. „Se poate consuma dimineața alături de o cană de lapte sau ceai. Poate fi o gustare pentru copii, pentru studenți. Este făcut din ingrediente 100% naturale cum ar fi ouă, unt, fructoză și fructele care vin cu un aport mare de vitamina C”, a menționat studenta Daniela Zaharia.
Tot spre un desert s-a orientat și echipa Navoga a Universității din Suceava, care a propus un dulce răcoritor, fresh și îmbietor – înghețată de dovleac.
”Ne-am gândit să valorificăm banalul dovleac la maximum. Pulpa am folosit-o pentru înghețată, iar din semințe am extras făina și uleiul. Făina am folosit-o pentru vafă, iar uleiul l-am folosit atât în vafă, cât și în înghețată. Din resturile vegetale ale dovleacului vrem să creăm un ambalaj biodegradabil”, a arătat studentul Facultății de Inginerie Alimentară a USV, Alexandru Buchi.
Și produsele din carne, bogate în proteine, au fost bine reprezentate în concurs. Echipa din Timișoara a oferit spre servire pateuri de fazan cu caise deshidratate și sâmburi de caise.
„Folosim o nouă metodă de preparare, îmbunătățită, respectiv sous vide, pentru păstrarea tuturor nutrienților”, a precizat Patricia, de la Timișoara.
Tot pe un produs din carne – pateu din carne de mistreț cu fistic și gălbiori – a mizat și echipa Mild, de la Universitatea din Suceava.
„Am dorit un produs cu un aport mare de proteine, dar unul scăzut de grăsimi și sărac în calorii. E o masă sățioasă”, ne-a declarat Maria.
Ceremonia de premiere a echipei câștigătoare va avea loc astăzi, la USV. De menționat că ediția națională din 2016 a concursului Ecotrophelia a fost câștigată de studenți ai USV. ”ForestROut – conserve de păstrăv tip pastă” este produsul cu care echipajul Universității „Ștefan cel Mare” a convins juriul național și pe care l-a prezentat la Paris.



Savoare și inventivitate în farfurie. Studenți din țară și-au prezentat propriile rețete în cadrul unui concurs de la USV
Savoare și inventivitate în farfurie. Studenți din țară și-au prezentat propriile rețete în cadrul unui concurs de la USV
Savoare și inventivitate în farfurie. Studenți din țară și-au prezentat propriile rețete în cadrul unui concurs de la USV
Savoare și inventivitate în farfurie. Studenți din țară și-au prezentat propriile rețete în cadrul unui concurs de la USV
Savoare și inventivitate în farfurie. Studenți din țară și-au prezentat propriile rețete în cadrul unui concurs de la USV
Savoare și inventivitate în farfurie. Studenți din țară și-au prezentat propriile rețete în cadrul unui concurs de la USV
Savoare și inventivitate în farfurie. Studenți din țară și-au prezentat propriile rețete în cadrul unui concurs de la USV
Savoare și inventivitate în farfurie. Studenți din țară și-au prezentat propriile rețete în cadrul unui concurs de la USV
Savoare și inventivitate în farfurie. Studenți din țară și-au prezentat propriile rețete în cadrul unui concurs de la USV
Savoare și inventivitate în farfurie. Studenți din țară și-au prezentat propriile rețete în cadrul unui concurs de la USV
Pateu din carne de mistreț cu fistic și gălbiori a echipei MILD de la USV
Pateu din carne de mistreț cu fistic și gălbiori a echipei MILD de la USV
Desert din făină de spelta și o glazură din coacăze roșii și negre propus de un echipaj al USV
Desert din făină de spelta și o glazură din coacăze roșii și negre propus de un echipaj al USV
Rectorul Valentin Popa degustând produsele studenților
Rectorul Valentin Popa degustând produsele studenților
Savoare și inventivitate în farfurie. Studenți din țară și-au prezentat propriile rețete în cadrul unui concurs de la USV
Savoare și inventivitate în farfurie. Studenți din țară și-au prezentat propriile rețete în cadrul unui concurs de la USV
Echipajele s-au prezentat în competiție cu zeci de propuneri alimentare inedite, produse bio
Echipajele s-au prezentat în competiție cu zeci de propuneri alimentare inedite, produse bio


Recomandări