Șase ierarhi au săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, în zi de hram



Hramul Catedralei Arhiepiscopale Suceava
Hramul Catedralei Arhiepiscopale Suceava

Șase ierarhi au săvârșit vineri, 24 iunie 2022, Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, în zi de hram. În mijlocul miilor de credincioși veniți să sărbătorească Nașterea Sf. Proroc Ioan Botezătorul – Sânzienele și Aducerea Moaștelor Sf. Mare Mc. Ioan cel Nou de la Suceava s-au aflat Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
După ce s-au închinat la racla cu moaștele Sfântului Ion cel Nou, așezată în baldachinul din curtea mănăstirii, „îmbrăcat” de sărbătoare cu flori multicolore, ierarhii au urcat pe scena special amenajată în curte mănăstirii, unde au săvârșit Sfânta Liturghie. Răspunsurile la rugăciuni au fost date de Corala mixtă „Sfântul Ioan cel Nou”, dirijată de pr. Ionuț Lucian Tablan Popescu.
– Închinare la raclă
Pe tot parcursul slujbei, pelerinii veniți de departe sau de aproape, câteva mii de oameni, s-au rugat la Sfântul „Ioan cel Nou de la Suceava” și la „Sf. Gheorghe”, s-au închinat la racla cu moaștele Sf. Ioan cel Nou, unde au fost miruiți de preoții care se aflau la căpătâiul raclei, fiecare credincios primind în dar și o iconiță cu cei doi sfinți ocrotitori ai mănăstirii. Mulți credincioși au venit cu buchete de sânziene în mâini, pe care le-au atins de raclă, au lăsat pomelnice pentru ca numele lor să fie rostite de preoți în timpul Sfintei Liturghii și au luat apoi parte la tot programul zilei de 24 iunie.
La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai autorităților locale, județene, senatori și deputați, printre care ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin Daniel Cadariu, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Vasile Tofan, prefectul Alexandru Moldovan, primarul Sucevei, Ion Lungu, ministrul antreprenoriatului și turismului, Constantin Daniel Cadariu, deputații Bogdan Gheorghiu și Angelica Fădor, senatorul Ioan Stan, deputații Mirala Adomnicăi și Gheorghe Șoldan, etc. personalități culturale, academice, preoți, diaconi, stareți și starețe din eparhie.
– „Mucenicie este, în ziua de astăzi, și abstinența față de tehnologia digitală, când omul este acaparat de aceasta”
Arhid. Vasile M. Demciuc, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a prezentat cele mai recente apariții ale Editurii Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, înființată în anul 2020, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic. Arhiepiscopul Tomisului a rostit rugăciunea de dezlegare, la care cei mai mulți credincioși au îngenuncheat și s-au rugat pentru iertarea păcatelor.
Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a rostit un cuvânt de învățătură, punând accent pe semnificația muceniciei. „Cinstim doi ucenici – și pe Sfântul Ioan Botezătorul și pe Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. Și cea mai aleasă cinstire pe care Dumnezeu și sfinții Lui o așteaptă de la noi este încercarea înscrierii noastre spre starea de mucenicie. Lucru greu, dar absolut necesar și dătător de un puternic sprijin duhovnicesc, folos duhovnicesc. (…) Mucenicie este și ancorarea noastră în duhul nădejdii, când sunt atâtea chemări ca să ne așezăm nădejdea în multe alte lucruri. Mucenicie este și starea noastră de iubire de Dumnezeu și de oameni, căci inima noastră se duce adesea spre alte iubiri, decât iubirea cea jertfelnică pentru Dumnezeu și pentru oameni. Mucenicie este, în ziua de astăzi, și abstinența față de tehnologia digitală, când omul este acaparat de aceasta. De asemenea, lupta împotriva duhului lumii este, de asemenea, stare de mucenicie, căci Sfântul Paisie Aghioritul spunea că, în zilele noastre, este mai grea lupta împotriva duhului lumii, decât împotriva demonilor”, a explicat Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, completând că starea de mucenicie este spre folosul nostru, „ne apropie mai mult de Dumnezeu, de oameni și de Împărăția Cerurilor.
– Mulțumiri adresate ierarhilor care au participat la Sfânta Liturghie
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în calitate de gazdă, a mulțumit oaspeților prezenți la evenimentul religios organizat la Suceava: „Tin să mulțumesc Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan pentru că și anul acesta a dat curs invitației noastre, în calitatea sa de Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, de a prăznui împreună liturgic pe cei doi Sfinți Ioan, Mucenici ai Bisericii; cuvânt de mulțumire adresez și Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Preasfinției Sale, Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor; Preasfințitului Timotei, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, ca delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, și Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, astăzi fiind o zi specială pentru Preasfinția Sa, este ziua lui de naștere și îi urăm «La mulți ani!»”.
La finalul ceremoniei, ierarhii invitați au primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, icoana-jubileu și hrisovul-jubileu, având în vedere că hramul mănăstirii sucevene se desfășoară în contextul Anului Jubileu – Moștenirea Mușatină – credință, cultură, istorie, închinat cinstirii „memoriei acelora care, în vremuri uneori mai puțin prielnice, au înălțat monumente cu o valoare culturală inestimabilă, recunoscută pe plan național și internațional”. Manifestările cultural-religioase au loc cu prilejul împlinirii a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de Suceava”, ctitoria lui Bogdan al III-lea Voievod și a lui Ștefăniță Voievod, a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Duminica Tuturor Sfinților” – Părhăuți, ctitoria boierului Gavril Trotușan, și a 400 de ani de la sfințirea Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Solca, ctitoria lui Ștefan Tomșa al II-lea Voievod.
– Cererile de finanțare ale parohiilor și mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, onorate
Arhiepiscopul Calinic a i-a transmis mulțumiri și Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, „pentru răspunsurile pozitive primite la solicitările noastre, dar și pentru cei 18 ani de împreună lucrare în Arhiepiscopia Iașilor, timp în care, printre altele, mi-a încredințat împlinirea programului «Niciun sat fără biserică», pe care mi-am propus să îl continui și aici. Respectuoase mulțumiri aduc domnului ministru secretar de stat Victor Opaschi, care a onorat cererile de finanțare ale parohiilor și mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților cu șantiere în desfășurare, domnului președinte Gheorghe Flutur, domnului primar Ion Lungu, domnului prefect Alexandru Moldovan și domnului senator Ioan Stan și tuturor colaboratorilor domniilor lor, pentru că de la venirea mea ca arhiepiscop au susținut proiectele și lucrarea Bisericii. Felicităm pe pe toți cei care ați fost evidențiați, pe toți cei care purtați numele Sfinților pomeniți astăzi și pe toți cei care ați reușit să vă închinați la moaștele sfântuțului nostru. Tuturor vă doresc ani mulți și buni, cu sănătate și sporite împliniri. Închei, iubiți credincioși și credincioase, prin a mulțumi Preamilostivului Dumnezeu pentru faptul că, după doi ani de boală și, mai nou, de război, ne-a îngăduit să fim împreună și să ne putem vedea fețele descoperite”. De asemenea, multe persoane publice și nu numai au primit din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților medalia-jubileu, în contextul Anului Jubileu – „Moștenirea Mușatină – credință, cultură, istorie”, dar și alte distincții, în semn de prețuire.
– Concert caritabil
Cu o seară înainte de hramul Catedralei Arhiepiscopale, joi seară, 23 iunie, în Biserica „Sfântul Gheorghe” a avut loc Concertul caritabil de muzică bizantină, ediția a II-a, organizat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.
Evenimentul a fost prezentat de pr. Alexandru Flavian Sava, purtător de cuvânt și consilier în cadrul Biroului de presă și relații publice al eparhiei.
Au concertat grupurile psaltice „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, corul Mănăstirii Cămârzani și corul „Crinii țarinii” al Mănăstirii Dragomirna.
Invitatul special al concertului a fost Corul Academic „Byzantion”, parte a Asociației Culturale „Byzantion”, care își desfășoară activitatea în Iași. La final, pr. Constantin Oprea, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, le-a mulțumit membrilor corurilor „pentru atmosfera de profundă emoție pe care au creat-o și, nu în cele din urmă, tuturor celor care, prin prezența lor la acest concert, au răsplătit osteneala celor care au dăruit”.
Pr. Constantin Oprea a oferit corurilor diplome de participare și un dar din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, în semn de recunoștință pentru implicarea lor în cea de-a doua ediție a concertului de muzică psaltică prilejuit de hramul Sucevei.
Conform Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, ca o încununare a evenimentului, pentru întreaga activitate depusă în domeniul muzicii psaltice, dar și „pentru cultivarea valorilor creștine și activitatea mărturisitoare întru Hristos și Biserica Sa”, lect. univ. dr. Adrian Sîrbu a primit din partea Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Ordinul „Sfântul Mare Mucenic Ioan Cel Nou de la Suceava”.
Concertul din ajunul prăznuirii Sfântului Ioan cel Nou a avut ca scop sprijinirea proiectului caritabil „Pentru prima dată la mare”, demarat prin implicarea Sectorului Social Filantropic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, care își propune să ducă în tabără la mare 100 de copii din familii defavorizate. „Puteți dona în continuare pentru împlinirea acestui deziderat” într-unul dintre conturile speciale ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților:
RON: RO51 RNCB 0234 0370 1091 0014
EURO: RO78 RNCB 0234 0370 1091 0110.


Hramul Catedralei Arhiepiscopale Suceava
Hramul Catedralei Arhiepiscopale Suceava
Concertul caritabil de muzică bizantină, ediția a II-a, organizat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.
Concertul caritabil de muzică bizantină, ediția a II-a, organizat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.
Hramul Catedralei Arhiepiscopale Suceava
Hramul Catedralei Arhiepiscopale Suceava
Hramul Catedralei Arhiepiscopale Suceava
Hramul Catedralei Arhiepiscopale Suceava
Hramul Catedralei Arhiepiscopale Suceava
Hramul Catedralei Arhiepiscopale Suceava
Hramul Catedralei Arhiepiscopale Suceava
Hramul Catedralei Arhiepiscopale Suceava
Hramul Catedralei Arhiepiscopale Suceava
Hramul Catedralei Arhiepiscopale Suceava
Hramul Catedralei Arhiepiscopale Suceava
Hramul Catedralei Arhiepiscopale Suceava
Hramul Catedralei Arhiepiscopale Suceava
Hramul Catedralei Arhiepiscopale Suceava
Hramul Catedralei Arhiepiscopale Suceava
Hramul Catedralei Arhiepiscopale Suceava
Hramul Catedralei Arhiepiscopale Suceava
Hramul Catedralei Arhiepiscopale Suceava
Hramul Catedralei Arhiepiscopale Suceava
Hramul Catedralei Arhiepiscopale Suceava
Hramul Catedralei Arhiepiscopale Suceava
Hramul Catedralei Arhiepiscopale Suceava
Hramul Catedralei Arhiepiscopale Suceava
Hramul Catedralei Arhiepiscopale Suceava


Recomandări

Sfințirea pietrei de temelie pentru cel dintâi locaș închinat Schimonahiei Elisabeta Lazăr, pustnica Giumalăului

Sfințirea pietrei de temelie pentru cel dintâi locaș închinat Schimonahiei Elisabeta Lazăr, pustnica Giumalăului
Sfințirea pietrei de temelie pentru cel dintâi locaș închinat Schimonahiei Elisabeta Lazăr, pustnica Giumalăului

Preasfințitul Părinte Nectarie de Bogdania, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, va sluji duminică la Mănăstirea „Sf. Ilie” Șcheia

Preasfințitul Părinte Nectarie de Bogdania, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, va sluji duminică la Mănăstirea „Sf. Ilie” Șcheia
Preasfințitul Părinte Nectarie de Bogdania, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, va sluji duminică la Mănăstirea „Sf. Ilie” Șcheia

Preasfințitul Părinte Nectarie de Bogdania, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, va sluji, duminică, la Mănăstirea „Sf. Ilie” Șcheia