Liderii comunităților de romi din Dolhasca, Dornești, Verești, Vicovu de Sus, Pătrăuți și Valea Moldovei, împreună cu primarii din aceste localități, au solicitat, miercuri, în cadrul ședinței Grupului de lucru mixt, angajarea a șase mediatori sanitari pentru îmbunătățirea accesului la servicii medicale a membrilor acestei etnii. Conform unui comunicat de presă remis de Prefectura Suceava, la întâlnirea organizată de Biroul Județean pentru Romi din prefectură au participat reprezentanți ai autorităților publice locale din localitățile cu comunități mari de romi – Dolhasca, Valea Moldovei, Dornești, Verești, Pătrăuți, Vicovu de Sus, Comănești, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar (IȘJ), ai Direcției de Sănătate Publică (DSP), precum și reprezentanți ai Asociației Partida Romilor Pro Europa Sucursala Suceava.
Solicitarea de mediatori sanitari a fost susținută și de directorul adjunct al DSP, dr. Cătălina Zorescu, în ideea că aceștia pot sprijini autoritățile în implementarea programelor de sănătate adresate comunităților cu romi.
Același lucru este valabil și pentru sistemul de învățământ, unde legătura dintre școală și comunitatea romă este facilitată de mediatorii școlari.
”Experții locali pentru romi existenți la nivelul unităților administrativ-teritoriale din județ reprezintă principala interfață dintre autoritățile publice locale și comunitățile de romi. Ei au un rol esențial în procesul de facilitare comunitară și la nivel local sunt responsabili în organizarea grupurilor de inițiativă locală (GIL)”, este declarația de presă a prefectului de Suceava, Constantin Harasim, în legătură cu acest subiect.
În cadrul întâlnirii de miercuri, participanții la Grupul de lucru mixt au mai discutat despre proiectele aflate în derulare pentru comunitatea romă din județul Suceava, care oficial numără 12.800 de persoane. Numărul real al acestora ar fi, însă, potrivit liderilor romi din județ, de aproximativ 25.000 de oameni.