Pe esplanada din fața Muzeului Obiceiurilor Populare din Bucovina din Gura Humorului a avut loc luni, 6 mai, în a doua zi a Sărbătorilor Pascale, începând cu ora 13.00, a cincea ediție a „Sărbătorii coșurilor pascale”, manifestare în cadrul căreia peste 40 de humoreni îmbrăcați în costume populare specifice zonei au prezentat coșuri cu bucate de Paște pentru sfințit. Față de anii precedenți au lipsit coșurile etnicilor polonezi și germani, aceștia având Paștele în luna aprilie.
Manifestarea de la Gura Humorului a început cu o slujbă specială dedicată „Sărbătorii coșurilor pascale”, oficiată de preoții Mircea Nuțu și Emil Roman, după care cei doi reprezentanți ai parohiilor ortodoxe au stropit cu apă sfințită coșurile și participanții la expoziție. După cuvântul de bun-venit din partea Verei Romaniuc, directoarea Muzeului Obiceiurilor Populare din Gura Humorului, fiecare expozant și-a prezentat coșul pascal în care a pus cu grijă cele mai deosebite produse preparate în casă pentru Sărbătorile Pascale.
Așa cum am aflat de la Vera Romaniuc, manifestarea are rolul de a pune în valoare tradiția humoreană și pe păstrătorii tradițiilor populare de la parohiile “Constantin și Elena”, “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Gura Humorului și din Voroneț de a merge în prima zi de Paște cu coșul la sfințit.
Bărbații s-au prezentat la înălțime, coșurile lor au fost apreciate
Gheorghe Zofotă, din Gura Humorului, a participat la toate edițiile cu câte un coș tradițional din care nu au lipsit baba, sau cozonacul cu nucă și cu mac, pasca, un tort de brânză, slănina, cârnațul și toba de casă, ouăle închistrite de Paltinu și Gemenea și sticla de zmeurată cu pocalul ei din corn de vită. “Așteptăm tineretul să preia obiceiurile noastre străbune. Dacă nu vine tineretul, noi ne petrecem și nu va mai avea cine prezenta aceste obiceiuri”, a spus Gheorghe Zofotă.
Și Alexandru Tănase a fost nelipsit de la toate edițiile “Sărbătorii coșurilor pascale”. Coșul său conținea nouă produse, printre care s-au remarcat mielul, costița, toba, mușchiul și slănina afumate, toate provenind de la porcul crescut în gospodărie. „Am avut o găinușă americană și am adus și acele ouă mici, pe care le-am așezat alături de ouăle mari pe un pat de grâu încolțit. Ca băutură, am adus secărică, pentru că este un tratament natural, pentru mai multe afecțiuni”, a declarat bărbatul.
Ionică Polinciuc, a participat pentru prima oară la această manifestare, la sugestia vecinilor săi. A venit cu produse din Bucovina, cu ouă roșii și închistrite așezate pe o bucată de mușchi de pădure. În coș se mai afla un buchet de lăcrămioare, care “reprezintă sinceritatea, venirea primăverii”, cum a precizat Ionică Polinciuc.
Printre produsele așezate în coș s-au aflat drobul de miel, mușchiul țigănesc, cârnăciori de casă cu usturoi, ceapă, hrean cu sfeclă, băbuța care nu lipsește din nici un coș, zmeurata și vinul de streașină.
Tradiția coșului pascal este pe „mâini bune”
Maria Apostol are 15 ani și a venit la această sărbătoare pentru că îi plac tradițiile. A fost ajutată în pregătirea coșului de educatoarea Elisabeta Prelucă. A pus în coș salată de boeuf, hrean, carne de porc, răcituri, pască, cozonaci, babă, mieluț din pandișpan cu glazură din ciocolată albă. Elisabeta Prelucă ne-a spus că este bucătăreasă la Complexul „Laurenția Ulici” din Gura Humorului și pentru că Maria și-a dorit să participe la această manifestare, a ajutat-o în pregătirea coșului, produsele fiind realizate în bucătăria instituției chiar de elevă.
Elena Naharneac de la Voroneț este la a treia participare la “Sărbătoarea coșurilor pascale”. A venit cu un coș cu ouă roșii și ouă încondeiate, pască, cozonac, prăjituri, mezeluri făcute în casă din porc și miel. Ea este și ocupanta locului II, la concursul de ciocnit ouă care a avut loc în prima zi de paște la Mănăstirea Humorului.
Alexandra Drăgan are 7 ani și a venit cu un coș tradițional pentru că “îi place să facă coșul de Paște pentru biserică” și vrea să ducă tradiția mai departe. Ne-a spus că a învățat să facă coșurile pentru paște de la bunica sa, Maria Țebrean, și acum, chiar dacă locuiește la Iași, vine cu plăcere la bunici de Paște pentru că “este mai frumos”. Îmbrăcată într-un costum popular pregătit de bunica sa, Alexandra ne-a spus că în coș a pus mieluț, ouă roșii, pască, drob de miel: „Am pus și un bănuț de argint cu un pic de agheasmă și busuioc. Ne-am spălat duminică dimineață cu toate acestea pentru a fi roșii în obraji tot anul, sănătoși și norocoși ca oul, să mirosim frumos ca busuiocul, argintul simbolizând curățenie, puritate,noroc”.
Manifestarea din a doua zi de Paște a fost organizată de Primăria Gura Humorului și parohiile bisericilor ortodoxe din acest oraș. Toți cei care au participat la concursul coșurilor pascale au fost recompensați cu diplome și premii.