Majoritatea condimentelor au efecte benefice asupra sănătății noastre, fiind pline de antioxidanți, având efecte antibacteriene puternice și proprietăți anticancerigene, dar câteva merită titlul de cele mai sănătose condimente astfel că merită incluse în alimentația zilnică.
1. Chimionul (chimenul) – poate trata o serie largă de afecțiuni, dacă este folosit sub formă de ceai. Chimenul ameliorează stările alergice, gripa și răceala. Conține liminen, un element nutritiv ale cărui proprietăți anti-cancer au fost demonstrate.
2. Scortișoara – reglează nivelul zahărului în sânge la persoanele care suferă de diabet zaharat de tip 2. Reduce colesterolul rău și te ajută să reziști mai ușor în fața tentațiilor dulci, atenuând poftele culinare. O lingură cu scorțișoară are un conținut de 4 grame de fibre care ajută la digestie și arderea grăsimilor. Este un adjuvant de nădejde in lupta împotriva pierderii memoriei și a capacitații cognitive.
3. Paprika – este cea mai bogată sursă de betacaroten dintre toate condimentele. Conține favonoide și vitamina C în cantități impresionante, are puternice proprietăți antibacteriene și este eficientă în tratarea tensiunii arteriale. Ȋn plus are capacitatea de a tonifia pereții venelor, astfel că este un tratament mai mult decât util pentru ameliorarea simptomatologiei varicelor.
4. Turmericul ( curry ) – este recunoscut din vremuri străvechi pentru efectele lui vindecătoare, el tratând de la depresie la boli de ficat sau afecțiuni ale pielii. Deși nu există documente clare care să ateste beneficiile acestui remediu străvechi, se pare că unele cercetări au arătat că turmericul a dat rezultate bune în cazul pacienților cu artrită și arsuri la stomac. De asemenea, unele studii susțin că turmericul ar avea efecte anticancerigene.
5. Cuișoarele – sunt calmante naturale pentru durerile de dinți. Conțin eugenol, subsatnță folosită și de medicii stomatologi. Cuișoarele sunt o bună și plăcută soluțtie pentru tratarea și combaterea respirației urât mirositoare, sunt eficiente pentru a trata indigestia, paraziții intestinali, greața și vărsăturile. Uleiul de cuișoare are efect anticancerigen.
6. Ghimbirul – ajută femeile însărcinate să scape de grețurile matinale, dar dă roade și cazul stărilor de rău generate de chimioterapie. De asemenea, ajută la digestie și are un efect calmant în cazurile de artrită.
7. Oregano – are proprietăți antibacteriene și ajută organismul să se recupereze după o infecție rezistentă la antibiotice.
Sursa: antenasatelor.ro
Șapte condimente „de leac”, care nu ar trebui să îți lipsească din casă
