„SăptămânaVerde”–OinițiativăpentruunViitormaiCuratșimaiSănătos!
În săptămâna 21-25 octombrie, la GPN „Stejărelul” Cajvana s-au desfășurat activitățile cuprinse în Programul național „Săptămâna verde”. Încontextulîncareschimbărileclimaticeșidegradareamediuluiînconjurătordevintotmai evidente,aapărutonecesitateurgentădeaneeducașiaacționapentruprotejareanaturii încă de la cea mai fragedă vârstă.
Programulnațional”SăptămânaVerde”,lansatdeMinisterulEducației,oferăooportunitatepreșcolarilor și elevilor din întreaga țară de a conștientiza problematica de mediu și a se implica activ în protecția mediului înconjurător. Aceasta nu este doar o campanie de conștientizare, ci un pas esențialîneducareatinereigenerațiicuprivirelaimpactulpecare omulîlareasupraplanetei.
„Săptămâna Verde” este un răspuns direct la provocările globale cu care ne confruntăm înprezent.Poluarea,despăduririle,pierdereabiodiversitățiișiîncălzireaglobalăsuntprobleme reale care afectează nu doar România, ci întreaga planetă. Prin educație și implicare directă, programul urmărește să schimbe atitudinile și comportamentele tinerilor față de natură, să îi inspiresăadopteobiceiuriecologiceșisădevinăambasadoriaimediuluiînconjurător. De asemenea, „Săptămâna Verde” contribuie la dezvoltarea spiritului de echipă și alresponsabilității civice. Copiii învață cum să colaboreze pentru un scop comun și cum acțiunile lor,chiardacăparmici,potaveaunimpactpozitivsemnificativasupracomunitățiișimediului.
Cadrele didactice de la GPN”Stejărelul”Cajvanaauîmbrățișatcumultinteresșisimțderăspundereogamăvariatăde activitățiiceprivescprotejareamediuluiînconjurător: ecologizarea zonelor din proximitatea grădinițelor, pădurea Codru, parcul din jurul Stejarului multisecular – simbol al localității Cajvana și parcurile de joacă, acțiuni de colectare selectivă a gunoaielor, au vizualizat filmulețe educative, au participat la ateliere de creație în care auconfecționatobiecte din materiale reciclabile, au plantat flori și puieți, au amenajat colțuri verzi la fiecare din cele patru corpuri ale grădiniței, au realizat și distribuitflyere cu mesaje ecologice (”Am puteaca,împreună, să facem lumea maibună!”).Sticlele deplastic au fost reciclate la punctul de colectare Cajvana, iar cu banii obținuți copiii au cumpărat dulciuri. Săptămâna s-a încheiat cu un schimb de experiență între cele opt locații ale grădiniței, prilej cu care doamna director Ungurean Liliana a recompensat copiii și cadrele didactice pentru creativitatea și implicarea de care au dat dovadă.
Succesul acestui program depinde de implicarea activă a tuturor: preșcolari, cadre didactice, părinți și întreaga comunitate. Deși „Săptămâna Verde” durează doar câteva zile,scopulsăuestesăgenerezeschimbăridelungăduratăîncomportamentulcopiilor fațădemediu. Acțiunile începute acum pot și trebuie să fie continuate pe parcursul întregului an școlar șidincolodeacesta.
Într-olumecareseconfruntăcuprovocăridemediumajore,educațiași implicareatinerilordevin esențiale. „Săptămâna Verde” nu este doar o sărbătoare a naturii, ci o șansă pentru noi toți săînvățămșisăacționămpentruaconstruiunviitor maiverde, maisănătosșimaisustenabil.
Director GPN Stejărelul, Cajvana, prof. Liliana Ungurean