Săptămâna 30 septembrie – 4 octombrie 2024 a reprezentat pentru grădinițele „Gulliver” și „A.B.C.” Suceava perioada în care acestea au organizat și desfãșurat Programul Național „Școala altfel”.
În urma răspunsurilor oferite de părinții preșcolarilor – partenerii cei mai importanți în educarea copiilor, la chestionarele care au vizat colectarea de propuneri și sugestii legate de desfășurarea acestui program educativ, toate cadrele didactice au proiectat și derulat proiecte și calendare de activități conforme cu așteptările acestora, care au coincis cu recomandările Ministerului Educației pentru derularea „Școlii altfel”.
Activitățile au avut ca temă prioritară prevenirea și reducerea faptelor de violență, promovarea unui stil de viață sănătos prin reducerea obiceiurilor alimentare nesănătoase și prin educația pentru mișcare și sport, a utilizării excesive a tehnologiei și educația rutieră.

Paleta de activități anticipată în cele 6 proiecte de către cele 40 de cadre didactice implicate reprezintă rezultatul unor nevoi precum: gestionarea emoțiilor, în deplină siguranță, printr-o atitudine tolerantă și preventivă; identificarea comportamentelor pozitive și negative în vederea prevenirii agresivității și violenței în grădiniță și în afara acesteia; crearea de situații care să sprijine copilul să se orienteze în mediu, să fie atent la sunete și lumini care prevestesc evenimente importante în trafic; familiarizarea copiilor cu regulile de circulație generale, astfel încât să recunoască diferite elemente din trafic; abordarea aspectelor ce țin de atitudine și conduită corectă pe stradă; cultivareainteresuluipentrucunoaștereaobiceiurilor alimentare nesănătoase; învățarea și practicarea unor mișcări și dansuri diverse în vederea menținerii sănătății corporale și mentale; educarea prin joc, exercițiu și exemplu concret, susținut în toate contextele educaționale – formale, nonformale, informale a valorilor naționale.

În cadrul proiectelor educaționale „Prietenoși și respectuoși, toleranți și inimoși” și „Armonie, bucurie, joacă și prietenie!” s-a urmărit prevenirea și reducerea faptelor de violență verbală, fizică, psihologică – bullying, emoțională și culturală.
Activitățile desfășurate au atras cu sine o serie de parteneri, dintre care amintim: IPJ Suceava, Școala Gimnazială Nr.8 Suceava, G. P. N. „Obcini”, C.J.R.A.E. Suceava, Adăpostul de Căței Lunca Sucevei, Viva FM Suceava și Biroul de Siguranță Școlară.
Astfel, prin intermediul activității „Siguranța ta, prioritatea noastră” copiii au primit vizita unor polițiști, prilej prin care au descoperit și învățat de la aceștia care sunt faptele ce constituie violență și cum pot fi ele combătute.

Preșcolarii au fost antrenați și în jocuri distractive cu elevii de la Școala Gimnazială Nr. 8 Suceava și G.P.N. Tișăuți, cu scopul învățării împreună a regulilor sociale în contexte ludice antrenante și de a preveni faptele de violență, consecutiv participând și la diverse întâlniri cu specialiști în domeniu (profesori de dans, medici veterinari, consilieri).
Coordonatoarele proiectului au reușit să sensibilizeze cei peste 500 de părinți și copii din cele două grădinițe, care au donat o cantitate însemnată de hrană pentru câinii din adăpost în cadrul acțiunii de colectare „Și animalele au nevoie să fie ocrotite”.
Sub titlurile „În joacă despre regulile de circulație” și „Învățăm să circulăm” a fost abordată educația rutieră, în cadrul căreia cei peste 500 de preșcolari participanți de la GPP „Gulliver” și „A.B.C.” Suceava au fost vizitați de un echipaj de la Poliția Rutieră, care a prezentat acestora rolul polițiștilor în ocrotirea vieții copiilor și adulților, comportamente pozitive ale pietonilor și șoferilor și modalități de protecție a copiilor față de eventuale pericole.
Alte activități din cadrul acestui demers au fost realizate prin jocuri de socializare/ dezvoltare personală, activități de explorare și cunoaștere a regulilor de circulație, ateliere de creație în care copiii au confecționat semafoare și treceri de pietoni, audiții de povești rutiere („Greșala Cumințicăi”), vizionarea de filme educative și concursuri sportive („Permis de bun pieton”).
Zâmbete largi și inocente, glasuri zglobii de copii, aplauze îndelungi răsărite din palmele micuțe ale preșcolarilor, privirile admirative ale acestora au fost imortalizate în fotografii reușite, dar și în mințile participanților, ca dovezi clare ale finalităților programului propus.

Proiectele „Obiceiuri bune, obiceiuri rele” și „Trăiește sănătos să crești mare și voios!” au fost cele care au subsumat activități de promovare a unui stil de viață sănătos. La începutul săptămânii preșcolarii au făcut o vizită la Serviciul Județean de Ambulanță Suceava, acolo unde au fost familiarizați cu modul în care se semnalează o situație de urgență, apelând numărul unic de urgență 112.
Apoi cei mici au putut admira paramedicii care acordă primul ajutor și transportă eventualele victime la spital, dar și echipamentele și costumele specifice, precum și tehnica medicală cu care este dotată mașina SMURD.
Directoarea GPP „Gulliver”, Marcela Matei a declarat că preșcolarii, deosebit de încântați, au relaționat cu paramedicii, care le-au oferit momente deosebite, invitându-i să stea la volanul mașinii de intervenție, să își pună cascheta de paramedic, să se așeze pe targa pentru victime sau să le fie monitorizate bătăile inimii.
De asemenea, în parteneriat cu Centrul de Consiliere pentru Copii și Părinți din Ucraina „Salvați copiii”, preșcolarii grupelor mari și prietenii voluntari au participat la „Jocuri și voie bună, cu totii împreună”, acolo unde au desfășurat concursuri sportive și de dans antrenante, în scopul menținerii sănătății prin promovarea educației prin mișcare.

În ziua de joi, preșcolarii grădinițelor „Gulliver” și „A.B.C.” au fost vizitați de specialiști în domeniu, nutriționiști și doctori stomatologi, care le-au prezentat preșcolarilor, sub formă de joc și activități interactive, efectele consumului de alimente nesănătoase, atât pentru sănătatea organismului, cât și pentru cea a dinților. Parteneri precum Liceul cu Program Sportiv sau CJRAE au dirijat preșcolarii spre activități diverse care să prevină utilizarea excesivă a tehnologiei.
Derularea programului național „Școala altfel” în cadrul unor suite de proiecte educaționale și activități educative s–a dovedit o experiență reușită, care a oferit deopotrivă participanților și partenerilor posibilitatea de a desfășura o multitudine de activități ce au răspuns intereselor copiilor și propunerilor părinților de formare continuă a generațiilor prezente și viitoare.
Pe această cale, adresăm alese mulțumiri tuturor partenerilor și colaboratorilor grãdinițelor „Gulliver” și „A.B.C.”, care au făcut posibilă desfășurarea activităților propuse și fără de care acestea ar fi fost imposibil de realizat.
Maria Matei

