La Fetești-Adâncata

Săpături arheologice pentru cercetarea a două locuințe de pe terenul unde se extinde un cimitir



Cercetarea arheologică s-au derulat în a doua parte a lunii august
Cercetarea arheologică s-au derulat în a doua parte a lunii august

O echipă de cercetători și un grup de circa 40 de studenți au efectuat săpături arheologice, în intervalul 15-26 august, în cadrul sitului arheologic ”Fetești la Schit”, din satul Fetești, comuna Adâncata, în curtea Bisericii Sf. Nicolae.
Este vorba de un șantier pe care s-au făcut săpături intense în perioada 2000-2006 și unde s-a realizat acum o săpătură preventivă, de exploatare a unor suprafețe pe care urmează să fie săpate morminte noi, în cadrul unor lucrări de extindere a cimitirului.
Cercetarea arheologică a avut două ținte principale, cercetarea unei locuințe adâncite din perioada modernă (un bordei) și o parte dintr-o locuință din faza Cucuteni B.
Situl de la Fetești a fost locuit în mai multe etape, în timpul culturii Cucuteni (fazele A și B), apoi în cultura Horodiștea, de la începutul epocii bronzului, în a doua epocă a fierului, în timp ce în secolele XVIII-XIX a fost ocupat de un schit de călugări.
În cadrul săpăturilor de la finele lunii trecute au fost descoperite fragmente de vase, cărămizi și pietre ce provin de la instalații de foc și pereți de locuință.
În cadrul acestui șantier arheologic și-au desfășurat practica de specialitate studenții de la programul de studii Istorie din cadrul Facultății de Istorie și Geografie de la USV, anii I și II, în total în jur de 40 de tineri, care au lucrat în două grupe.
Săpăturile s-au efectuat sub conducerea unui colectiv din care au făcut parte cercetător științific grad I Bogdan Petru Niculică, dr. Ion Mareș, lector univ. dr. Sorin Ignătescu, conf. univ. dr. Dumitru Boghian.
Campania de cercetări de la final de august s-a bucurat de sprijinul primarului comunei Adâncata, Viorel Cucu, al directorului Școlii din Fetești, prof. Marius Muntianu, cu susținerea Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic, a preotului paroh Ovidiu Căuneac și a Consiliului Parohial Fetești, cărora colectivul de cercetători le transmite mulțumiri.
În perioada 2000-2006 săpăturile din cadrul Schitului arheologic ”Fetești la Schit”, din satul Fetești, comuna Adâncata au dus la descoperiri importante, printre care un vas cu reprezentări antropomorfe feminine din cultura Cucuteni B.



Recomandări

Participare de succes a elevilor Liceului „Iorgu Vârnav Liteanu” Liteni la Concursul județean de științe „Vreau să fiu cercetător”

Participare de succes a elevilor Liceului Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni la Concursul județean de științe „Vreau să fiu cercetător”, ediția a IX-a
Participare de succes a elevilor Liceului Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni la Concursul județean de științe „Vreau să fiu cercetător”, ediția a IX-a