Șansele ca un copil să dezvolte alergii depind de anotimpul în care acesta a fost conceput, astfel bebelușii care au stat primele trei luni în pântecele mamei în timpul primăverii sunt predispuși să fie alergici la anumite mâncăruri, potrivit unui studiu citat de The Independent.
Bebelușii care prind primul trimestru de sarcină în timpul primăverii sunt predispuși la a fi alergici la lapte sau ouă, spun experții.
Aproximativ 11 la sută din copiii care în cea de-a 11-a săptămână de dezvoltare prind lunile aprilie sau mai ar putea fi alergici la mai multe feluri de mâncare, notează același studiu.
Spre deosebire de aceștia, numai șase la sută din copiii care se dezvoltă în primul trimestru iarna sunt predispuși la alergii, însă aceștia pot dezvolta infecții virale și deficiență de vitamina D.
Experții spun că au stabilit deja o legătură între alergiile la polen și mâncare și anotimpul conceperii și al dezvoltării primare a fătului.
Studiul a fost realizat de un grup de experți din Finlanda și a fost publicat în Jurnalul de Epidemiologie și Sănătate Comunitară și a vizat un eșantion de aproape 6.000 de copiii, între aprilie 2001 și martie 2006.
Dintre copiii acestui grup, 18 la sută au dezvoltat alergii la mâncare până la vârsta de patru ani.
Rezultatele studiului au arătat că, până la această vârstă, sensibilitatea la alergiile legate de mâncare variază în funcție de luna nașterii. Astfel, cinci la sută dintre copiii alergici au fost născuți în iunie sau iulie și zece la sută în octombrie sau noiembrie.
Studii anterioare au arătat că bebelușii născuți toamna sau iarna sunt mai predispuși la eczeme și tuse.
De asemenea, experții sunt de părere că feții încep să producă anticorpi în cea ce-a 11-a săptămână de sarcină, iar anticorpii referitori la alergii se dezvoltă în aproximativ a 24-a săptămână.
Șansele ca un copil să dezvolte alergii depind de anotimpul în care a fost conceput
