– Au fost recoltate probe de laborator și asta din cauză că abatorul din care provine carnea, unitate aflată în Sfîntu Gheorghe, aparține de SC NUTRICOD SA Codlea, localitate în care sunt focare de gripă aviară
Inspectorii sanitari suceveni au blocat aproximativ 2 tone de carne de pasăre dintr-un depozit din municipiu în vederea efectuării de analize de laborator. Șeful Inspecției Sanitare de Stat din Cadrul Direcției de Sănătate Publică Suceava, doctor Ludovic Abiței, ne-a declarat ieri că s-a luat această măsură preventiv, din cauză că produsele provin de la un abator din Sfîntu Gheorghe ce aparține de SC NUTRICOD SA din Codlea, localitate în care au fost depistate focare de gripă aviară.
Ludovic Abiței a precizat că se așteaptă rezultatele analizelor de laborator, iar dacă acestea nu vor scoate în evidență prezența virusului gripei aviare carnea va fi pusă în consum. În caz contrar însă, cele 2 tone de carne vor fi incinerate. Carnea respectivă provine dintr-un stoc de 9 tone primit de depozitul sucevean în luna februarie. „Nu ne putem juca cu gripa aviară. Este adevărat, carnea de pasăre nu pune probleme dacă este preparată termic, dar nu avem garanția că unii gurmanzi nu o să prefere să consume grătar în sânge. Analizele pe probele recoltate din stocul blocat sunt efectuate de către Direcția Sanitar Veterinară”, a spus șeful Inspecției Sanitare de Stat al DSP Suceava.
Acesta a declarat că inspectorii sanitari fac verificări în prezent la fermele de păsări de pe raza județului, aspectele vizate fiind starea de sănătate a salariaților, dacă fiecare dintre aceștia au efectuat controlul medical periodic și dacă au fost vaccinați antigripal în anul 2005. De asemenea, sanitarii controlează magazinele ce comercializează carne de pasăre pentru depistarea și scoaterea din consum a unor produse ce provin din unități de creștere afectate de gripă aviară.





