Controale

Sanitar-veterinarii au început verificările privind comerțul și sacrificările de miei dinainte de Paște



Doctorul Dănuț Corneanu, directorul executiv al DSVSA Suceava
Doctorul Dănuț Corneanu, directorul executiv al DSVSA Suceava

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a demarat verificările și procedurile de autorizare pentru comerțul de produse de origine animală din perioada premergătoare sărbătorilor pascale, în scopul prevenirii apariției unor toxiinfecții alimentare sau a altor probleme de acest gen.
În primul rând, DSVSA Suceava a informat că în județ există opt piețe agroalimentare autorizate sanitar-veterinar unde toate produsele sunt verificate și certificate. Pentru sesizarea neregulilor au fost făcute publice și numerele de telefon ale medicilor responsabili, după cum urmează:
Suceava, Piața Centrală – program de lucru zilnic, între orele 8-18, cu asistența asigurată de dr. Mariana Jiha – tel. 0740 283 314 și dr. Claudia Covașă – tel. 0741 066 820;
Suceava, Piața Mică – program de lucru zilnic, între orele 8-18, asistența fiind asigurată de dr. Marian Erdei – 0756 404 621 și de dr. Vasile Semeniuc – tel. 0740 698 759;
Suceava, Piața Burdujeni –program de lucru zilnic, între orele 8-18, dr. Rodica Lucescu – tel. 0747 398 924;
Rădăuți, Piața Centrală – program de lucru zilnic, între orele 8-18, asistența fiind asigurată de dr. Cornelia Alexandrescu – tel. 0743 661 181;
Vatra Dornei, Piața Centrală –program de lucru zilnic, între orele 8-18, dr. Felicia Boca Lazăr – 0740 428 331 și dr. Sorin Melinte – 0740 257 732;
Câmpulung Moldovenesc, Piața Centrală –program de lucru zilnic, între orele 8-18, dr. Rodica Vranău – tel. 0722 143 200;
Gura Humorului, Piața Centrală –program de lucru zilnic, între orele 8-18, asistența fiind asigurată de dr. Cecil Catargiu – tel. 0744 397 287;
Fălticeni, Piața Centrală:program 8-18, dr. Puiu Chiticariu – tel. 0722 622 829.
Cu privire la sacrificarea mieilor, aceasta se poate face în unitățile de abatorizare autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare, inclusiv abatoare de capacitate mică – 10 în județ, și în centre de sacrificare temporare aprobate în urma controlului în teren al inspectorilor sanitar-veterinari. Există trei autorizări în acest sens, la crescătorii de ovine Ion Chihaia, din Bursuceni – Verești, Gheorghe Șuiu, din comuna Pătrăuți, și Ana Șuiu, din Ițcani.
Aceste centre au fost aprobate pentru sacrificarea mieilor în perioada 30 martie – 15 aprilie 2017.
Doctorul Dănuț Corneanu, directorul executiv al DSVSA Suceava, le-a transmis sucevenilor un mesaj preventiv de care ar trebui să țină cont: „Recomandăm populației ca aprovizionarea cu produse alimentare de origine animală să nu se facă din spații improvizate, nesupuse controlului sanitar-veterinar, sau din sistemul de vânzare stradal, între blocuri sau din portbagajele mașinilor, locuri în care nu are cum fi asigurate o temperatură și o stare de igienă corespunzătoare”.
El a mai transmis că neregulile în domeniul siguranței alimentelor pot fi sesizate și la numărul de telefon cu apelare gratuită 0800 826 787.



Recomandări

Sucevenii, avertizați să fie foarte atenți de unde cumpără miei și produse alimentare, în general, înainte de Paște

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare Suceava
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare Suceava

Sucevenii, avertizați să fie foarte atenți de unde cumpără miei și produse alimentare, în general, înainte de Paște

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare Suceava
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare Suceava

Conferențiar univ. dr. Cristian Opariuc-Dan: „Mi-aș dori mult să ne întoarcem la cercetările din trecutul nu prea îndepărtat, atunci când cercetătorul era chiar interesat de ideea lui de cercetare și petrecea luni întregi rafinând-o”