Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a demarat verificările și procedurile de autorizare pentru comerțul de produse de origine animală din perioada premergătoare sărbătorilor pascale, în scopul prevenirii apariției unor toxiinfecții alimentare sau a altor probleme de acest gen.
În primul rând, DSVSA Suceava a informat că în județ există opt piețe agroalimentare autorizate sanitar-veterinar unde toate produsele sunt verificate și certificate. Pentru sesizarea neregulilor au fost făcute publice și numerele de telefon ale medicilor responsabili, după cum urmează:
– Suceava, Piața Centrală – program de lucru zilnic, între orele 8-18, cu asistența asigurată de dr. Mariana Jiha – tel. 0740 283 314 și dr. Claudia Covașă – tel. 0741 066 820;
– Suceava, Piața Mică – program de lucru zilnic, între orele 8-18, asistența fiind asigurată de dr. Marian Erdei – 0756 404 621 și de dr. Vasile Semeniuc – tel. 0740 698 759;
– Suceava, Piața Burdujeni –program de lucru zilnic, între orele 8-18, dr. Rodica Lucescu – tel. 0747 398 924;
– Rădăuți, Piața Centrală – program de lucru zilnic, între orele 8-18, asistența fiind asigurată de dr. Cornelia Alexandrescu – tel. 0743 661 181;
– Vatra Dornei, Piața Centrală –program de lucru zilnic, între orele 8-18, dr. Felicia Boca Lazăr – 0740 428 331 și dr. Sorin Melinte – 0740 257 732;
– Câmpulung Moldovenesc, Piața Centrală –program de lucru zilnic, între orele 8-18, dr. Rodica Vranău – tel. 0722 143 200;
– Gura Humorului, Piața Centrală –program de lucru zilnic, între orele 8-18, asistența fiind asigurată de dr. Cecil Catargiu – tel. 0744 397 287;
– Fălticeni, Piața Centrală:program 8-18, dr. Puiu Chiticariu – tel. 0722 622 829.
Cu privire la sacrificarea mieilor, aceasta se poate face în unitățile de abatorizare autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare, inclusiv abatoare de capacitate mică – 10 în județ, și în centre de sacrificare temporare aprobate în urma controlului în teren al inspectorilor sanitar-veterinari. Există trei autorizări în acest sens, la crescătorii de ovine Ion Chihaia, din Bursuceni – Verești, Gheorghe Șuiu, din comuna Pătrăuți, și Ana Șuiu, din Ițcani.
Aceste centre au fost aprobate pentru sacrificarea mieilor în perioada 30 martie – 15 aprilie 2017.
Doctorul Dănuț Corneanu, directorul executiv al DSVSA Suceava, le-a transmis sucevenilor un mesaj preventiv de care ar trebui să țină cont: „Recomandăm populației ca aprovizionarea cu produse alimentare de origine animală să nu se facă din spații improvizate, nesupuse controlului sanitar-veterinar, sau din sistemul de vânzare stradal, între blocuri sau din portbagajele mașinilor, locuri în care nu are cum fi asigurate o temperatură și o stare de igienă corespunzătoare”.
El a mai transmis că neregulile în domeniul siguranței alimentelor pot fi sesizate și la numărul de telefon cu apelare gratuită 0800 826 787.