Sucurile de legume sunt regeneratoare și îmbunătățesc metabolismul; ele conțin toți aminoacizii, mineralele, sărurile, enzimele și vitaminele necesare, cu condiția să fie consumate proaspete, crude, fără conservanți și să fie extrase în mod corect.
Partea vitală a legumelor este în suc, de aceea omul trebuie să se hrănească suplimentar cu legume crude. Orice regim alimentar, orice dietă, ar trebui să includă sucuri sau legume și fructe rase.
Un lucru important de știut este că un regim format exclusiv din crudități nu cuprinde o cantitate suficientă de calorii, fiindcă o mare parte din conținutul hrănitor al alimentelor crude este folosit drept combustibil pentru producerea energiei necesare organelor digestive la digerare și asimilare, proces care durează 3, 4 sau chiar 5 ore după masă.
Însă, când bem sucuri de legume crude, acesta se asimilează în 10-15 minute și sunt folosite componentele aproape în întregime, pentru hrănirea și regenerarea țesuturilor, cu un minim efort din partea aparatului digestiv. Sucurile de legume sunt printre cele mai puțin concentrate alimente, dar, în același timp, printre cele mai hrănitoare.
Iată câteva exemple de sucuri de legume, excelente resurse de sănătate, dar și minunate ajutoare în curele de slăbire:
Sucul de varză – are efect depurativ prin acțiunea sulfului și clorului pe care le conține în cantitate mare. Sucul de varză mai conține iod și vitamina C fiind util în constipații și erupții ale pielii. Consumarea lui produce oarece balonare datorită acțiunii de descompunere a deșeurilor din tubul digestiv. Acest suc se consumă fără sare.
Sucul de castravete – este cunoscut ca un bun diuretic. Prin conținutul mare de sulf și siliciu, ajută la creșterea părului. Conține și potasiu, sodiu și clor. Cu adaos de sfeclă se obține un efect puternic împotriva reumatismului, afecțiunile dinților și gingiilor, în prevenirea căderii părului și crăpării unghiilor.
Sucul de păpădie – este un tonic prețios. Se folosește în cazuri de hiperaciditate, ajutând la reglarea întregului metabolism, accelerând arderile de grăsime. Este foarte bogat în calciu, fier, potasiu și cel mai bogat în magneziu. Datorită magneziului, acest suc este extraodinar pentru sistemul nervos, ca și în prevenirea fragilității oaselor și danturii.
Sucul de usturoi – poate fi util celor care tolerează mirosul specific, cu toate consecințele lui și deranjamentul general dat de o curățire bruscă a organismului. Este bogat în uleiuri care, împreună cu elementele purificatoare pe care le conține, au efecte favorabile în stimularea secreției gastrice, mărind diureza. De asemenea, ajută la eliminarea mucozităților din cavitățile sinusurilor, din bronhii și plămâni, fiind eficace în combaterea răcelilor. Este un detoxifiant excelent.
Sucul de spanac – este cel mai bun mijloc natural pentru curățirea și regenerarea tractului digestiv. Consumat în cantitate de 0,5 litri /zi poate vindeca cele mai grave constipații în câteva zile. Folosirea laxativelor sau purgativelor nu face decât să agraveze starea intestinelor și a tranzitului digestiv, pe când sucul de spanac aduce vindecarea.
Sucul de morcovi, sfeclă, castravete – favorizează asimilarea calciului în stare solubilă, având în același timp o foarte bună acțiune diuretică.
Sursa www.ele.ro
