Șampanie, stridii și scrisori naziste



Pentru franțujii care viețuiesc la țărmul Oceanului Atlantic, rolul și importanța socială a porcului trec în sarcina stridiei. Economia contează pe ea, magazinele ți-o vând, restaurantele de lux ți-o promit în toată splendoarea sa nevertebrată. Atât de multe crescătorii sunt, că nu te poți ține să nu guști și tu, chiar dacă vii dintr-o țară mai rudimentară și mai strânsă la pungă, cum îi România.
Apuci stridia – după ce o plătești! – îi despici emisferele cochiliei cu un cuțit special, stropești bănuțul acela tremurător de gelatină cu o lacrimă de lămâie și – sluarp, sluarp! – bagi la ghiozdan din două înghițituri. Ca să alunece corespunzător pe gât, ajuți cu un gât de vin sau – că tot e sfârșitul anului – de șampanie.
O delicatesă, cică! Mai bună decât cârnatul, sângeretele ori jumările oferite de onestul porc. Și de mii de ori mai sănătos, zice-se. Și – ah, cât pe ce să uit! – cu puternice calități afrodisiace. Partea asta de la urmă e pentru a-i convinge pe milionari să facă „sluarp, sluarp” pe bani grei!
Pe mine, stridia m-a convins doar că snobismul lumii e fără început și fără sfârșit. Am sluarp-at câteva, dar mai mult ca să nu mor prost din punct de vedere culinar.
Ca să nu mor prost nici din cel cultural, am achiziționat de la mama ei o carte seducătoare – “Comme un allemande en France” – conținând scrisori din al Doilea Război Mondial, trimise, din Franța ocupată, de soldații germani familiilor lor. Tot fondul epistolar e susținut de un fond de fotografii inedite, care ilustrează coabitarea ocupantului cu elementul autohton. Coabitare complexă… Să nu uităm că din ea s-au născut 200.000 de copii ilegitimi.
Ce să zic… E prinsă toată tipologia umană, tot spectrul de vârste și profesii… Sunt redate și câteva scrisori de-ale unor pacifiști și chiar antinaziști convinși, că nici ăștia nu scăpau de recrutarea sub stindardul nazist al lui nen’tu Hitler. Nu lipsesc nici mesajele pe care Heinrich Böll – viitor laureat al Nobelului pentru literatură – le-a trimis iubitei sale.
Interesant e și cum îi numeau soldații nemți pe luptătorii din Rezistență: „teroriști”… În propaganda care li se servea, a-ți apăra țara de invadatori se chema terorism. Parcă mai folosea unul acest termen la un final de an de-acu’ două decenii și ceva…
Hai, La Mulți Ani, veniți să vă pup oleacă!



Recomandări

Cockteil… cu amor, umor și poezie. Pălăriile tovarășului Emil Bobu

„Ce ai Tu cu noi Iisuse, Fiul lui Dumnezeu?” – Predica Înaltpreasfințitului Părinte Calinic la Duminica a V-a după Rusalii

„Ce ai Tu cu noi Iisuse, Fiul lui Dumnezeu?” – Predica Înaltpreasfințitului Părinte Calinic la Duminica a V-a după Rusalii
„Ce ai Tu cu noi Iisuse, Fiul lui Dumnezeu?” – Predica Înaltpreasfințitului Părinte Calinic la Duminica a V-a după Rusalii