Când spui „șampanie”, te gândești la un vin de lux. Șampania este, fără îndoială, vinul preferat la ocazii, este vinul aniversărilor. Nici alt vin nu este asociat cu buna dispoziție și festivitățile, în aceeași măsură ca șampania.
Scurt istoric
Istoria șampaniei datează de acum 300 de ani. Dom Perignon, un călugăr benedictin care se ocupa de cramele dintr-o mănăstire situată în regiunea istorică Champagne din Franța, a perfecționat tehnica realizării acestei băuturi. În anul 1743, Claude Moet a transformat această mănastire într-o vinărie de mare renume. Cea mai bună șampanie produsă în
vinăriile sale poartă acum numele călugărului care a creat-o. Șampania este produsă din soiurile de struguri negri Pinot Noir, Pinot Meunier și albi Chardonnay, cultivate în solurile calcaroase ale regiunii Champagne, din nord-estul Franței. Numai vinul produs în aceste podgorii poate fi numit „Champagne”, fiind singura zonă din lume care întrunește combinația perfectă între condițile climatice și cele geologice. Vinurile spumoase produse în alte părți ale lumii, folosind aceleași soiuri de struguri și aceeași tehnologie de fabricație, pot fi identificate după mențiunea înscrisă pe etichetă: „preparat după metoda champenoise”.
– Pregătirea sticlei înainte de a fi desfăcută
Se lasă să se „liniștească” într-un spațiu răcoros, întunecat. Șampania nu se introduce în frigider decât în ziua în care urmează să fie desfăcută, recomandabil cu o jumătate de oră înainte. Șampania nu trebuie băgată niciodată în congelator, pentru că i se va deteriora gustul. Cea mai bună metodă pentru a răci o sticlă cu șampanie este introducerea acesteia într-o frapieră umplută cu un amestec de apă (două treimi) și gheață (o treime). În paharul în care se servește șampania nu se pune niciodată gheață. Temperatura ideală la care trebuie servită acestă băutură specială este într 8 și 10 grade Celsius.
– Desfacerea sticlei
Mai întîi se îndepărtează suficient de multă folie protectoare încît dopul să fie dezvelit complet. Acesta este protejat de o sîrmă care este răsucită într-o parte sub forma unui mîner. Întotdeauna sticla trebuie îndreptată spre tavan, pentru a evita accidentele neplăcute. O dată ce a fost îndepărtată sîrma, gîtul sticlei trebuie ținut ferm cu o mînă, în timp ce dopul se apucă ce cealaltă mînă. Sticla se răsucește ușor. Cînd dopul a început să iasă, acesta trebuie împins ușor cu degetele. Sticla de șampanie nu trebuie agitată înainte de a fi desfăcută.
– Paharele pentru șampanie
De preferat pentru servirea acestei băuturi festive sunt paharele transparente cu picior, care lasă să se vadă culoarea șampaniei și bulele acesteia. Potrivit cunoscătorilor, paharele de cristal cu picior și cu marginile ușor arcuite în interior sunt ideale, deoarece acestea duc la păstrarea acidului pentru o mai lungă perioadă de timp. Paharul nu trebuie umplut tot, ci doar două treimi din acesta. Motivul pentru care pentru servirea șampaniei sunt preferate paharele cu picior este acela ca băutura să nu fie repede încălzită de temperatura mâinii.
– Cum se toarnă șampania
Se ridică paharul într-o mână și sticla în cealaltă și se apleacă amândouă într-o parte, lăsînd băutura să se scurgă încet, pe marginea paharului. Acest artificiu împiedică bulele să creeze o spumă densă. Din cauza efervescenței, dar și a contrastului de temperatură dintre băutura rece și paharul ceva mai cald, șampania va umple imediat paharul cu spumă. Inițial se toarnă o cantitate mică în fiecare pahar urmând ca ulterior acestea să fie umplute.
– Cum se bea șampania
Este recomandat întotdeauna ca paharul să fie ținut de picior pentru ca băutura să fie menținută la temperatura optimă. Conținutul paharului nu se dă peste cap. Fiecare înghițitură trebuie băută încet și savurată. Pentru a aprecia cu adevărat gustul, se ia o mică înghițitură și se plimbă încet prin gură timp de câteva secunde. (Click News)
