Rețete de post

Sâmbătă și duminică se mănâncă pește



Rețete de post: Sâmbătă și duminică se mănâncă pește
Rețete de post: Sâmbătă și duminică se mănâncă pește

File de pește cu cartofi la cuptor
Ingrediente :
500 g file de pește (cod, merluciu sau altceva)
6-7 cartofi
pătrunjel
2 cepe roșii
sare
1 lămâie
ulei
o ceașcă apă
Se unge tava cu ulei și se pun apoi jumătate din cartofii curățați și tăiați rondele subțiri (ca de chipsuri) cu o răzătoare specială, sare, ceapă tăiată fin rondele. Urmează peștele tăiat bucăți mai mari sau mai mici, cum preferați, din nou ceapă, pătrunjel, cartofii care au rămas, și iar ceapă și pătrunjel.
La sfârșit se adaugă o ceașcă de apă amestecată cu zeama de la lămâie.
Se dă la cuptor la foc potrivit la început și apoi mic, cam 50-60 minute.
Borș de pește
Carne de pește de cât mai multe feluri
1 ceapă
1 ardei gras
1 roșie
500 g zarzavat
leuștean
1-2 lingurițe pastă de ardei sau de tomate
borș
sare, piper.
Preparare:
Morcovii, ceapa, ardeiul și roșia se călesc puțin în ulei, se adaugă apoi albiturile de zarzavat, apă 4 -5 l ,celelalte ingrediente, mai puțin borșul și peștele, se lasă să fiarbă. Când zarzavatul este fiert, se adaugă peștele și se lasă să fiarbă 10-15 minute. Se adaugă o lingură de borș magic sau o cană de borș făcut în casă. Se potrivește de sare și piper.
Se servește cu ardei iute.
Ciorbă de pește
Ingrediente:
2 pești mai mari (de preferat crap)
4 buc pește – caras
2 buc pătrunjel rădăcină
2 buc păstârnac
1 buc țelină
2 buc morcov
3 cartofi
3 roșii
o mână de orez
o leg. leuștean
borș de putină
sare
Preparare:
Cei patru carași, împreună cu țelina, morcovul, păstârnacul și pătrunjelul, se fierb până ce legumele și peștele se fărâmă foarte bine. Amestecul format se pasează printr-o sită și dacă mai e nevoie se mai adaugă lichid.
În supa formată se adaugă cartofii tăiați cuburi și orezul. Când acestea sunt fierte pe jumătate, adăugăm bucățile de pește și roșiile tăiate cuburi. Atunci când peștele este aproape gata, adăugăm borșul (după gust) și mai fierbem câteva minute.
Se servește cu leuștean verde și ardei iute.
(www.reteteculinare.ro)