După aproape doi ani de la demararea procedurilor de scoatere la licitație a serviciului de salubrizare a municipiului Suceava, ieri, Consiliul Local a aprobat din nou documentația de organizare a licitației, venind și cu o serie de modificări – o parte solicitate de ANRMAP, altele, de către consilieri.
Pentru a grăbi organizarea unei noi licitații, aleșii locali suceveni s-au întrunit ieri într-o ședință extraordinară în care au modificat perioada de acordare a acestui contract de la opt ani la șapte ani, au adus o serie de precizări suplimentare în contract și au modificat puțin punctajele de desemnare a câștigătorului licitației, optând pentru o variantă mai modernă de efectuare a acestui serviciu vital pentru orice oraș.
Mai exact, la solicitarea mai multor consilieri, în loc de zece puncte pentru măturatul manual și șase puncte la cel mecanizat, acum se acordă șapte puncte la măturatul manual și nouă la cel mecanizat.
„Am decis să încurajăm măturatul mecanizat, pentru ca noua societate să fie cât mai bine dotată tehnic, dar oricât de mult am vrea noi să modernizăm acest serviciu, măturatul manual rămâne încă foarte important, pentru că sunt numeroase străzi pe care nu se poate intra cu mașinile de curățenie, ci doar cu echipele de măturători”, a declarat primarul Ion Lungu.
Totodată, în caietul de sarcini al licitației a fost prevăzută ca obligație achiziționarea unor utilaje speciale de aspirat mizeriile, cu care să se poată acționa și în zonele mai greu accesibile, precum sub mașinile parcate de multă vreme într-un loc anume.
Parcare interzisă temporar, pentru a se face curățenie
O solicitare interesantă a venit de la grupul PDL din CL, care vrea să propună un proiect de hotărâre prin care unele străzi să fie eliberate de mașini măcar o dată pe lună, pentru a fi curățate mai bine.
„Vom iniția un proiect prin care noul operator de salubrizare să poată face temeinic curățenie pe străzi, fără a se mai împiedica de mașinile parcate pe laterale. Cel puțin o dată pe lună, anumite străzi trebuie să fie închise temporar, iar mașinile mutate, cu aprobarea proprietarilor, care vor fi informați din timp, să se poată intra cu utilajele, să curețe bine mizeria, la care nu se poate ajunge când e plin de mașini pe laterale. La fel se procedează și în străinătate, unde o dată pe săptămână, pe anumite străzi, nu se mai parchează nici o mașină, pentru ca firma de salubrizare să poată face curățenie”, a explicat Lucian Harșovschi, liderul grupului PDL din Consiliul Local Suceava.
Licitație de cinci milioane de euro
Recent, Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP) a respins documentația de reluare a licitației de salubrizare a Sucevei, deși era exact la fel cu cea pe care a aprobat-o în 2012.
Printre recomandările de modificare a documentației, cea mai importantă prevedere este cea referitoare la durata contractului.
„Legea prevede încheierea acestor contracte pe o perioadă de opt ani de zile, dar ei spun să o facem pe șapte ani, pentru că investițiile pe care le-am cerut noi prin caietul de sarcini se pot amortiza în șapte ani. Ne conformăm. Chestiunile la care ei au avut ceva de obiectat sunt mai mult de formă decât de fond”, a precizat șeful municipalității sucevene, Ion Lungu.
Documentația de licitație urmează să fie acum din nou trimisă la ANRMAP, iar dacă va primi aviz pozitiv, pot fi făcuți următorii pași, de organizare a unei licitații electronice, prin sistemul național de licitare.
Miza licitației este un contract de aproape cinci milioane de euro.