La City Gallery, din incinta Shopping City Suceava, s-a deschis vineri, de Ziua Unirii Principatelor Române, Salonul Anual de Artă al Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Suceava.
„Trebuie să fim mai apropiați unii de alții și mai uniți în ale spiritului”
Așa cum a spus la vernisaj artista plastică Lucia Pușcașu, președinta filialei artistice sucevene, „aceasta este cea de-a doua ediție a Salonului Anual care se deschide de Ziua Unirii”, sărbătoare în care „trebuie să fim mai apropiați unii de alții și mai uniți în ale spiritului”.
Remarcând faptul că „avem de-a face cu o expoziție grea, la propriu și la figurat”, „o expoziție încărcată”, care reunește lucrări realizate în tehnici diferite (pictură, grafică, tapiserie, sculptură, metaloplastie) de 35 de expozanți, Lucia Pușcașu a nominalizat participanții și a punctat contribuția fiecăruia.
Un cuvânt aparte a fost rostit pentru regretata colegă Angela Pitariu Bolnavu, „unul dintre membrii de bază ai filialei noastre”, care s-a stins anul trecut, dar care este prezentă cu lucrări pe simeze.
„Chiar dacă Angela, fizic, nu este aici, pentru că Dumnezeu a luat-o dintre noi și a dus-o între stele, noi o simțim alături de noi”, a spus Lucia Pușcașu.
„Ar trebui ca valorile să revină în centrul orașului”
Subliniind faptul că în cadrul salonului expun, deopotrivă, artiști maturi, veterani, membri fondatori ai filialei sucevene, alături de tineri, unii dintre ei foști elevi ai Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” care au devenit între timp colegi cu foștii lor dascăli, Lucia Pușcașu și-a manifestat dezamăgirea că la Suceava „artiștii nu sunt consultați și cooptați în comisii de specialitate”, în care să poată lua decizii asupra esteticii urbane.
Ea s-a referit la schimbarea locului Monumentului Martirilor și Eroilor Bucovinei, realizat de sculptorul Mircea Dăneasă, și la statuia voievodului Petru I Mușat, care zace în curtea Laboratorului de restaurare și conservare al Muzeului Bucovinei.
„Ar trebui – a spus ea – ca valorile să revină în centrul orașului, acolo unde s-au amplasat dughene în care se vinde slănină și cârnați”.
Lucrările se remarcă prin „varietatea stilurilor” și printr-o serie de „puncte de contrast”
Conf. univ. dr. Sabina Fînaru, care s-a prezentat ca fiind „un cititor profesionist preocupat de expresivitatea mai multor tipuri de limbaj artistic”, a prezentat apoi expoziția, „care seduce de la intrare” și care s-a „coagulat” pe o temă care vizează spațiul bucovinean.
Lucrările, cu precădere peisaje etalate într-o „expunere dinamică”, se remarcă prin „varietatea stilurilor” și printr-o serie de „puncte de contrast”.
Evenimentul, în cadrul căruia s-a anunțat că următoarea expoziție de la City Gallery va fi cea a artistei plastice Viorica Moruz (care, pe data de 31 ianuarie, va fi premiată de Consiliul Județean Suceava cu prilejul Zilei Artelor Bucovinene și va fi onorată cu titlul de „Aristocrat al Frumosului”), s-a încheiat cu un moment muzical de chitară clasică, susținut de Florin Ștefan Lupu, elev în clasa a VIII-a la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”.
Vernisaj
Salonul Anual de Artă al Uniunii Artiștilor Plastici – Filiala Suceava
