Șalău pane cu cartofi și conopidă



Șalău pane cu cartofi și conopidă
Șalău pane cu cartofi și conopidă

4 porții – 50 minute

  • 700g file de șalău
  • 4 cartofi mari
  • 1 conopidă potrivită
  • 150ml ulei
  • 2 ouă
  • 3 linguri făină
  • un vârf de cuțit șofran
  • 2 cepe
  • 1 leg. pătrunjel
  • ± sare, piper

Curăță fileurile de pielițe și de eventuale oscioare rămase de la filetat, spală-le, scurge-le de apă, șterge-le cu șervețele absorbante, taie-le în bucățele de circa 3cm și presară-le cu sare și piper.
Din ouă, făină, un praf de sare și câteva linguri de apă fă un aluat de consistența unei smântâni.
Treci bucățile de pește prin acest aluat și prăjește-le în uleiul bine încins, la foc potrivit, până ce se rumenesc bine pe toate părțile.
Scoate-le apoi pe șervețele absorbante și păstrează-le acoperite, la cald.
Desfă conopida în buchețele, spal-o și fierbe-o 15 minute, împreună cu cartofii curățați, spălați și tăiați în bucăți, în apă cu ceva sare, apoi lasă-le să se scurgă.
Curăță, spală și taie mărunt ceapa, călește-o 5 minute la foc mic.
Pune într-o tavă cu pereții mai înalți ceapa călită amestecată cu conopida și cartofii fierți, presară pe deasupra șofranul și potrivește de sare și piper.
Pune peste acestea bucățile de pește pane și pune tava la cuptor, la foc potrivit pentru circa 20 minute.
Servește ornat cu feliuțe de lămâie și cu pătrunjel tocat mărunt presărat pe deasupra.