Salată de vinete cu iaurt și susan



Salată de vinete cu iaurt și susan
Salată de vinete cu iaurt și susan

Este o versiune mai ușoară și mai fină a clasicei noastre salate de vinete. Spre deosebire de varianta obișnuită, aceasta, folosită mai ales prin Dobrogea, este de inspirație turcească și nu folosește decât foarte puțin ulei, fără a pierde din savoare. În plus, se poate face și în versiune dietetică cu vinete fierte, nu coapte.
Avem nevoie de:
3 vinete medii, 400 ml iaurt grecesc, 4 căței de usturoi, o lingură pastă de susan sau 2 linguri boabe de susan, sare și piper după gust, 2-3 linguri ulei de măsline, opțional roșii și pătrunjel verde pentru ornat
Preparare:
Dacă nu avem iaurt grecesc, care este cremos și gros, putem folosi iaurt obișnuit, din cel gras, pe care îl punem la scurs în frigider, pentru 24 de ore, într-o strecurătoare în care am pus strat dublu de tifon. Astfel zerul din iaurt va fi eliminat în mare parte, iar ceea ce obținem este un iaurt grecesc de casă.
Vinetele pot fi fierte în coajă, în apă cu sare, sau coapte întregi după metoda clasică. Cel mai bun gust se obține dacă le coacem direct pe flacără sau pe jar, fără tavă. După coacere le secționăm în jumătăți, le presărăm puțină sare și le lăsăm minimum o oră pe o tavă înclinată, ca să scurgem zeama amăruie din ele. Apoi îndepărtăm cu grijă coaja arsă și mai lăsăm vinetele o jumătate de oră într-o strecurătoare, ca să se scurgă cât mai mult din zeamă. Tocăm vinetele ca pentru salata obișnuită și le amestecăm cu sare, piper, puțin ulei și usturoiul zdrobit. Dacă avem pastă de susan (tahini), punem și această pastă. Dacă nu dispunem de această pastă, prăjim ușor semințele de susan într-o tigaie fără ulei, până devin bej și încep să pocnească. Nu trebuie să se ardă, așa că vom amesteca mereu. Imediat, cât sunt fierbinți, le mutăm într-un mojar și le zdrobim grosier. Chiar dacă amestecul pare prea dulce, ne vom abține de la a adăuga oțet. Dacă ținem morțiș să dăm o notă mai acidă, punem foarte puțină zeamă de lămâie, dar există riscul ca salata să se taie când adăugăm iaurtul. Oricum, iaurtul îi va conferi preparatului un gust ușor acrișor și fin. Adăugăm susanul cald încă în pasta cu vinete. La final amestecăm cu grijă iaurtul în compoziție. Garnisim cu felii de roșii și pătrunjel verde și putem presăra câteva semințe de susan. Este savuroasă și se poate utiliza inclusiv pentru umplut roșii mici, pentru aperitive.



Recomandări

Cockteil…cu amor, umor și poezie. Dez-mahmureală (2)