Rețete de post

Salată de mazăre cu nuci și migdale



Ingrediente: 1 cutie de mazăre (500 g), 200 g migdale mărunțite, 3 fire de ceapă verde, 100 g nuci mărunțite, o jumătate de linguriță de șofran pudră, puțină sare și piper pentru gust
Preparare: Scurgeți de apă mazărea din cutie. Ceapa verde o tăiați mărunt. Amestecați apoi mazărea cu migdalele și nucile mărunțite, cu ceapa verde tăiată și șofranul. Adăugați după gust un fir de sare și piper.
Istoria boabei de mazăre
S-ar părea că numele de „mazăre“ provine din cuvântul tracic „mazala“ sau „mazela“ ori din cuvântul albanez „modhulje“. În secolele al XVII-lea și al XVII-lea, mazărea se consuma mai ales în Anglia și Franța.
Vikingii consumau „ärtsoppa“, o mâncare pe bază de mazăre, care după convertirea populației la creștinism a devenit o mâncare de post. Astăzi, această mâncare tradițională este servită în zilele de vineri.
În India, de pildă, mazărea se folosește la pregătirea unor preparate tradiționale, cum ar fi: „aloo matar“ (cartofi cu șofran și mazăre) sau „matat paneer“ (brânză cu mazăre).
În Grecia, Turcia și Cipru mazărea se consumă împreună cu friptură și cartofi.
Britanicii consumă mazărea la plăcinte cu carne sau la preparate din pește și cartofi.
În unele țări asiatice, boabele de mazăre sunt prăjite și sărate și consumate ca o gustare.
Salată Coleslaw
Ingrediente: o jumătate de varză medie roșie, o jumătate de varză medie albă, 3 morcovi, 1 ardei galben, 1 legătură ceapă verde, 2 linguri oțet, o jumătate de linguriță zahăr, sare și piper.
Preparare:
Varza se taie fâșii subțiri cu ajutorul unui cuțit (se poate folosi și răzătoarea). După ce a fost tăiată, varza se amestecă cu puțină sare și se lasă cam 20 de minute să pătrundă sarea și să se înmoaie puțin. Apoi se scurge de sare.
Morcovii și ardeiul galben se taie și ei tot în fâșii foarte subțiri. Ceapa verde se taie rondele.
Se pregătește un sos de salată din piper, zahăr și oțet. Acest sos se amestecă cu varza, morcovii și ceapa verde.
Istoria verzei
Cuvântul „coleslaw“ vine din cuvântul nemțesc „koolsla“, unde „kool“ înseamnă varză, iar „sla“ – salată.
Supa de varză este foarte cunoscută în Europa Centrală și de Est. În Franța, din varză se prepară o supă cu multă zeamă sau varza se consumă cu alte legume și șuncă. Varza se mai utilizează și la prepararea de budincă. La noi, varza este consumată murată la salate sau la sarmale, fie ele de post sau cu carne.
În Irlanda, „colcannon“ este o mâncare tradițională pregătită din varză, cartofi și alte legume verzi pasate.
Asiaticii folosesc varza tăiată fâșii subțiri la pregătirea diverselor salate și mâncăruri cu sau fără carne.
(sursa: www.ziarullumina.ro)



Recomandări

Orașul Vicovu de Sus are în implementare investiții de peste 100 de milioane de euro pentru dezvoltare urbană și infrastructură

Orașul Vicovu de Sus are în implementare investiții de peste 100 de milioane de euro pentru dezvoltare urbană și infrastructură
Orașul Vicovu de Sus are în implementare investiții de peste 100 de milioane de euro pentru dezvoltare urbană și infrastructură

Cockteil…cu amor, umor și poezie. Dez-mahmureală (2)

Ferestrele închise în timpul zilei și închiderea aparatelor electrocasnice vă protejează casa de creșterea temperaturii

Ferestrele închise în timpul zilei și închiderea aparatelor electrocasnice vă protejează casa de creșterea temperaturii
Ferestrele închise în timpul zilei și închiderea aparatelor electrocasnice vă protejează casa de creșterea temperaturii