Ingrediente:
6 cepe verzi, 500 g macaroane scurte, 4 roșii, 1 morcov mijlociu, o jumătate conservă de fasole verde, o conservă mică de boabe de porumb, 50 g alune prăjite.
Pentru sos:
6 linguri untdelemn fin (măsline sau floarea-soarelui), 5 linguri oțet alb sau oțet de mere, 1 linguriță de zahăr, sare, piper măcinat, 1 linguriță de ardei iute tocat mărunt, verdeață tocată (pătrunjel sau mărar).
Preparare:
Se pun la fiert macaroanele, se strecoară și se amestecă cu puțin untdelemn. Se curăță și se spală ceapa verde, se taie pe diagonală în 3-4 bucăți.
Roșiile se opăresc, se curăță de pieliță și de codiță și se taie în feliuțe subțiri. Morcovul se curăță, se spală, se taie în patru pe lung, apoi în feliuțe cât mai subțiri. Se scoate fasolea din conservă, se scurge bine, la fel și boabele de porumb. Alunele se prăjesc în tigaie fără untdelemn, apoi se sfărâmă (nu prea mărunt) în piuliță. Se pun toate legumele și alunele într-o salatieră, se toarnă deasupra sosul bine bătut cu furculița.
Mențiuni: Se servește salata cu macaroanele călduțe sau fierbinți.
Rulada de piure
Ingrediente:
1 kg cartofi, o cutie ciuperci (sau proaspete), un fir praz, un ardei gras, verdeață, condimente, 100 g măsline, sare, 20 ml ulei, o ceapă, o lingură bulion.
Preparare:
Din cartofi se face un piure consistent și se condimentează. Umplutura se prepară călind puțin prazul, măslinele, ceapa, ardeiul (dacă avem), ciupercile în ulei. Se adaugă verdeață și condimente și se lasă să se răcească. Piureul se întinde în strat subțire pe o folie unsă cu ulei, se pune umplutura și se rulează. Se așează în tava unsă, se pune 1/2 pahar apă și o lingură bulion și se coace 1/2 oră. Rece, se taie felii.
Mențiuni: Ca aperitiv, cu frunze de salată. (www.reteteculinare.ro )


