Salată bavareză



Salată bavareză. Foto: pinterest.com
Salată bavareză. Foto: pinterest.com

Această salată tinde să se impună alături de obișnuita „salade de boeuf” la mesele festive, adusă, probabil, de românii care lucrează în Austria. Este simplu de făcut, pentru că este, în esență, ca o salată în straturi. Este gustoasă și destul de ușor de digerat prin comparație cu alte feluri festive somptuoase.
Avem nevoie de:
1 kgcartofi fierți în coajă, 250 g fasole fiartă sau năut fiert (o conservă mică), 4-5 castraveciori în oțet, un gogoșar în oțet, jumătate de lămâie, 400 g pește marinat sau afumat, 4 cepe medii, 250 g smântână grasă, 200 g maioneză (poate fi și light), 200 g muștar fin dulce, 2-3 linguri de capere mici, mărar verde și semințe de floarea-soarelui prăjite pentru ornat, sare și piper după gust. Opțional – felii de ou fiert sau ouă de prepeliță fierte tari, coaja rasă de pe lămâie
Preparare:
Cartofii îi tăiem cubulețe, iar ceapa o tocăm peștișori, foarte fin și o punem cu puțin zahăr și puțină sare. Frecăm ceapa bine, apoi stoarcem surplusul de zeamă. Castraveții și gogoșarii îi tocăm cubulețe sau fâșii. Peștele îl verificăm să nu aibă oase și îl rupem bucățele. Mărarul nu îl tocăm, ci îl rupem în frunzulițe. Punem pe un platou cartofii, presărăm puțină sare și piper și eventual coajă de lămâie și stoarcem puțină zeamă de lămâie peste cartofi. Presărăm uniform deasupra ceapa și stoarcem încă puțină lămâie, apoi punem un strat de castraveți și gogoșari, peștele, caperele, apoi turnăm uniform cam trei sferturi din sosul făcut din amestecul smântânii, maionezei și muștarului. Amestecăm foarte puțin, doar cât să îmbrăcăm totul cu sosul, dar nu trebuie să plutească totul în sos. Acoperim cu folie alimentară și lăsăm o oră să stea la rece. După acest interval scoatem folia, gustăm de sare și piper, aranjăm salata pe platou, presărăm feliile de ou proaspăt tăiate, dacă folosim, ornăm cu restul de sos sau o parte din acesta și presărăm frunzulițele de mărar, boabe de piper și câteva semințe, pentru aspect. Salata se păstrează la rece și se consumă în cel mult 24 de ore. Este rafinată și va fi o surpriză plăcută pentru meseni.



Recomandări

Cockteil…cu amor, umor și poezie. Dez-mahmureală (2)

David Saranga, fermecat de tradiții și bunătățile degustate, după ce a petrecut Paștele în Bucovina

Fostul ambasador al Israelului în România, David Saranga, a revenit în Bucovina, printre oameni dragi, alături de care a petrecut sărbătorile de Paște
Fostul ambasador al Israelului în România, David Saranga, a revenit în Bucovina, printre oameni dragi, alături de care a petrecut sărbătorile de Paște

Cocktail… cu amor, umor și poezie. Bărbații și grătarul