Produse de lux

Salamul de căprioară și de urs, delicatese la export



Salamul de căprioară și de urs, delicatese la export
Salamul de căprioară și de urs, delicatese la export

– Salamul de căprioară se vinde la noi cu peste 400.000 lei, iar în Occident, cu aproximativ 20 de euro
– Pastrama de urs se vinde la noi chiar și cu 1 milion de lei kilogramul
Pădurile Bucovinei ascund adevărate comori, pentru că nu doar lemnul de aici are mare valoare, ci și animalele care viețuiesc acolo.
Pe de o parte, se încasează bani frumoși de la cei împătimiți de vânătoare, tarifele pentru trofee pornind de la câteva sute de euro, până la mii de euro, în funcție de animalul vânat.
În plus, sunt valorificate și blănurile acestora, dar și carnea, din care se prepară tot felul de produse specifice, cu mare căutare, mai ales la export.
Una din delicatesele vânătorești este carnea de căprioară, lucru demonstrat și de prețurile exorbitante ale produselor culinare rezultate din prelucrarea acesteia. Dacă în magazinele de la noi, un kilogram de salam de căprioară costă peste 400.000 lei, peste hotare, prețul este mult mai mare, de aproximativ 20 de euro.
De aceeași apreciere se bucură și produsele culinare din carne de mistreț ori de urs. Astfel, la noi, costul unui kilogram de salam de urs trece de 500.000 lei, în vreme ce pastrama de urs este și mai apreciată, la aproape 1 milion de lei kilogramul.
Numai de la Direcția Silvică Suceava, în sezonul de vânătoare 2005- 2006, au fost trimise spre prelucrare, la abatorul din Gheorghieni (Harghita) 10 tone de carne de vânat, în principal de căprioară și de mistreț, în vreme ce alte 5 tone au fost cumpărate chiar de cei care împușcaseră respectivele animale.
Conform șefului Compartimentului de Vânătoare din cadrul Direcției Silvice Suceava, Cristi Tomniuc, din vânzarea cărnii vânatului, în perioada menționată s-a obținut aproape jumătate de miliard de lei pentru carnea de cerbi și de căprioare, precum și aproape 300 de milioane de lei, pentru carnea de mistreț.
Asta în condițiile în care prețurile de vânzare, către vânători și abator, nu au fost decât de 90.000 lei pentru carnea de căprioară și 50.000 de lei pentru cea de mistreț. Cristi Tomniuc a precizat că prețurile nu sunt mai ridicate deoarece scăzământul este foarte mare în cazul vânatului, de aproximativ 50% la cervide și cam 40% la mistreț.
Conform estimărilor silvicultorilor suceveni, pe domeniile de vânătoare ale Direcției Silvice Suceava trăiesc peste 2300 de cerbi, peste 2000 de căprioare, aproape 1200 de mistreți, cam 150 de urși, doar 100 de lupi și peste 800 de cocoși de munte.



Recomandări

Berea cu muguri de brad, salam cu pudră de hribi sau deserturi vegane pentru nevoi nutriționale speciale, premiate la FIA Food Fest 2025 de la USV

Berea cu muguri de brad, salam cu pudră de hribi sau deserturi vegane pentru nevoi nutriționale speciale, premiate la FIA Food Fest 2025 de la USV

Doi bărbați judecați pentru că au braconat o căprioară au scăpat de răspundere prin prescripția faptelor

Polițiștii care au efectuat cercetarea la locul faptei au ridicat cele două rucsacuri ce conțineau carne și le-au analizat împreună cu celelalte resturi aflate în locul în care a fost capturat animalul
Polițiștii care au efectuat cercetarea la locul faptei au ridicat cele două rucsacuri ce conțineau carne și le-au analizat împreună cu celelalte resturi aflate în locul în care a fost capturat animalul