Munca de peste 30 de ani a unui sculptor din Rădășeni, ajuns la venerabila vârstă de 82 de ani, este adunată într-un mic, dar dens spațiu expozițional, denumit Sala voievozilor, amenajat recent în incinta Căminului cultural din localitate.
Mihai Grumăzescu este un om despre care s-a scris puțin, deși cu siguranță merită mai mult. Scopul său nu a fost însă de a-și face publicitate ori de a aduna bani. Sculptura a fost și este pasiunea vieții sale, refugiul său, cea care l-a ajutat să treacă peste dramele din familie și, în ultimii ani, îl ajută să-și aline singurătatea.
Cum și-a descoperit pasiunea și talentul pentru sculptura în lemn
Sala voievozilor prezintă în jur de 50 de lucrări sculptate în lemn, cele mai multe dintre ele figuri de domnitori. Expoziția mai cuprinde și figuri de sfinți, scene religioase, aspecte din viața de zi cu zi a țăranului, dar și chipuri ale marilor nume ale literaturii române.
Mihai Grumăzescu a descoperit arta sculpturii în lemn în a doua parte a vieții sale. Era în 1986, iar primele dalte și le-a confecționat singur, rudimentar, la aragaz. Prima dată a realizat o ramă, apoi chipul tatălui său. Printre primele lucrări a fost și una cu chipul lui Iisus Hristos, pe care, spre marea sa surpriză, a vândut-o după prima zi de expunere într-un magazin de mobilă din lemn din Iași.
„Am început cu istoria, cu domnitorii, parcă mă chemau noaptea să îi fac, noaptea îmi dă inspirație în lucrări. Am adunat multe lucrări, o parte le-am vândut în Franța, Germania, Italia, chiar și în Australia. Multe am dat și cadouri, cred că în total am în jur de o sută de lucrări”, ne-a povestit Mihai Grumăzescu, care, înainte de 1989, a fost laureat al Festivalului Național Cântarea României, cu lucrări reprezentând chipuri de domnitori.
Ultimii ani au fost foarte grei pentru bărbatul care a rămas singur după ce și-a pierdut, pe rând, unicul fiu și apoi soția. Refugiul în sculptura lemnului l-a ajutat să trăiască și să meargă mai departe.
Cetățean de onoare al comunei: a donat lucrări evaluate la peste 90.000 de lei
În afară de ce a vândut și a dat cadou, restul lucrărilor le-a adunat și a decis, după vârsta de 80 de ani, să le doneze comunității locale din Rădășeni. Așa s-a ajuns la Sala Voievozilor din incinta Căminului Cultural Rădășeni, reabilitat anul trecut cu fonduri de la Compania Națională de Investiții.
Ideea amenajării acestui spațiu expozițional îi aparține primarului comunei Rădășeni, Neculai Perju:
„Am găsit de cuviință ca aceste lucrări deosebite să fie expuse aici, în căminul cultural recent modernizat, iar la ideea domnului Grumăzescu s-a ales această denumire, «Sala voievozilor», pentru că sunt multe lucrări cu figuri de domnitori, plus unele de sfinți și în general imagini care au marcat istoria noastră, a românilor”.
La inițiativa primarului, cu votul unanim al consilierilor locali, pe 30 noiembrie a.c., Mihai Grumăzescu a primit titlul de Cetățean de onoare al comunei Rădășeni. Titlul i-a fost conferit pentru aportul adus la îmbogățirea patrimoniului cultural al comunei Rădășeni. Acest aport constă în lucrările donate de Grumăzescu pentru amenajarea spațiului expozițional, care au o valoare de inventar de aproximativ 90.000 de lei. Sunt lucrări de artă de dimensiuni importante, pe lemn masiv, care au necesitat multă muncă și au o valoare de piață incontestabilă.
La evenimentele care au loc în incinta Căminului Cultural Rădășeni publicul este îndrumat să vizioneze și expoziția sculptorului local.
Biserica Sfinții Trei Ierarhi din Iași, la o scară de 1:36, lucrarea monumentală a octogenarului
Pentru Mihai Grumăzescu, cel mai mare proiect artistic la care lucrează este încă în derulare. Este vorba de o lucrare monumentală, sculptarea în lemn a Bisericii Sfinții Trei Ierarhi din Iași, la o scară de 1:36. Din anii în care a locuit în municipiul Iași, biserica cu pereții exteriori sculptați în piatră l-a fascinat mai mult decât orice altceva în viață. Sculptarea în lemn a bisericii, la scara de 1:36, cu redarea exactă a tuturor detaliilor arhitecturale, reprezintă visul lui Mihai Grumăzescu, după cum chiar el ne mărturisește:
„Pentru mine această lucrare este sufletul meu….. este lucrarea pe care doresc să o termin înainte de a muri”, ne-a mărturisit, gâtuit de emoție, octogenarul.
„Numele meu și al tău vor dăinui peste veacuri / Tu îmi vei purta numele meu”
Bărbatul a scris și o poezie dedicată acestei lucrări monumentale a carierei sale de sculptor:
„Stau mult în preajma ta și te privesc/ Nu-mi vine să cred că ne-am logodit/ Numele meu și al tău vor dăinui peste veacuri / Tu îmi vei purta numele meu”, sunt câteva din versurile pe care bătrânul ni le-a citit în lacrimi.
Are nevoie de putere de muncă, dar și de un spațiu unde să asambleze lucrarea
Marea problemă este că lucrarea este una de mari dimensiuni, iar acesta nu are cum să o asambleze acasă, din lipsă de spațiu. Mihai Grumăzescu a lucrat biserica pe bucăți. A început acum aproximativ 20 de ani, iar acum are promisiuni de la primarul din Rădășeni, Neculai Perju, că va primi un spațiu adecvat, unde să poată să înceapă să o asambleze.
Biserica Sfinții Trei Ierarhi din Iași, la o scară de 1:36, sculptată în lemn, ar urma să fie centrul unei expoziții care să mai cuprindă și alte exponate. Printre acestea, țesătorii, pentru că octogenarul a fost de meserie țesător de covoare orientale pentru export. S-a specializat în acest domeniu, despre care a scris și cărți.
Finalizarea lucrării care reprezintă Biserica Sfinții Trei Ierarhi din Iași este ultimul vis al lui Grumăzescu. Iar pentru îndeplinirea sa mai are nevoie de un spațiu care să-i fie pus la dispoziție, dar mai ales de sănătate, de putere de muncă, pentru că lucrarea monumentală care va reda pe lemn Biserica Sfinții Trei Ierarhi din Iași necesită încă foarte multă muncă.