În acest an se împlinesc doi ani de la dispariția regretatului profesor, jucător și antrenor de handbal, director și inspector școlar Dumitru Bernicu. Ieri s-a desfășurat cea de-a doua ediție a Memorialului „Dumitru Bernicu”, o acțiune organizată de fiul său, Răzvan Bernicu, și de foștii colegi de echipă și de facultate. Cel mai important moment al memorialului s-a consumat la Liceul cu Program Sportiv din Suceava, instituție pe care Dumitru Bernicu a condus-o nu mai puțin de 19 ani, din 1993 și până în 2012. Cu ajutorul Primăriei și al Consiliului Local Suceava, dar și al conducerii școlii, foștii colegi, elevi și prieteni au reușit să dea sălii de sport numele regretatului antrenor Dumitru Bernicu, cel care a inițiat, a susținut și a făcut eforturi pentru construirea sălii polivalente, dar și a campusului ce a fost finalizat. Ieri la amiază, actualul director al LPS Suceava, Ioan Radu, și directorul adjunct, antrenorul Petru Brândușe, au dezvelit placa cu noua denumire a sălii de sport, sală ce de acum încolo va purta numele lui Dumitru Bernicu.
„Nimeni nu și-ar fi dorit să participe așa repede la un așa eveniment. Acest memorial ar fi trebuit să aibă loc peste mulți ani, dar din păcate viața ne oferă și momente triste. Important este să putem să trecem peste ele și să mergem mai departe. Ediția din acest an a memorialului are și o semnificație aparte, una specială, pentru că din acest moment sala de sport va purta numele lui Dumitru Bernicu. Eu consider că așa este normal, deoarece știți cu toții cât și-a dorit și s-a implicat și cât a suferit până a văzut această sală construită, nu pentru dânsul, ci pentru copiii și elevii care practică sportul”, a spus după dezvelirea plachetei directorul LPS Suceava, Ioan Radu.
Meciuri demonstrative jucate de foștii colegi și elevi ai lui Dumitru Bernicu
După sfințirea plachetei pe care scrie „Sala de Sport Dumitru Bernicu”, invitații la memorial au intrat în sală, unde un foarte bun prieten și fost coleg de facultate și de echipă al regretatului antrenor, Ioan Băban, de la Baia Mare, i-a prezentat pe foștii colegi de echipă de la Clubul Sportiv Universitar Suceava, cu care în 1973 reușea să promoveze în Divizia B din handbalul românesc, echipă în care evolua și Dumitru Bernicu. „Veteranii” handbalului sucevean, supervizați de pe bancă de fostul lor antrenor, profesorul Șerban Pop, au intrat în teren și au încercat să-și amintească de vremurile când erau jucători. Aceștia au făcut tot felul de scheme, fiind aplaudați de public. Meciul a fost arbitrat de Răzvan Bernicu, fiul regretatului antrenor și profesor. În cel de-al doilea meci demonstrativ au intrat în teren o parte din foștii juniori pregătiți de Mitică Bernicu, printre care s-au aflat și Costică Bucevschi și Costel Oprea, dar și actuali handbaliști ai Universității Suceava.
Sufletul acestei acțiuni, antrenorul emerit Ioan Băban, a explicat că așa cum Memorialul „Mihai Mironiuc” este un turneu ce are deja 12 ani de când se organizează la Suceava pentru seniori, Memorialul „Dumitru Bernicu” ar trebui să fie unul dedicat copiilor și juniorilor și să fie un festival al handbalului juvenil din Bucovina.
„Vreau să-i felicit pe cei ce au pus umărul și ne-au ajutat să organizăm această mare acțiune, pentru că Mitică Bernicu merită din plin tot ce s-a realizat aici. Știu bine că el a pus piatra de temelie la această sală de sport. L-am cunoscut pe Mitică foarte bine din 1975 și până în ultimele sale zile și pot să zic c-am fost ca doi frați. Am plămădit piramida performanței handbalistice bucovinene la Baia Mare, în anii în care Suceava nu avea sală, iar mai apoi Mitică a pus în practică la Suceava modelul de la Baia Mare cu cele două secții, antrenori pe categorii de vârstă. Pot să spun, lipsit de modestie, că Suceava a copiat modelul de la Baia Mare și a reușit rezultate deosebite în handbal. Mulți ani de zile, Suceava s-a alimentat din resurse proprii, cu copii crescuți aici, la Liceul Sportiv”, a explicat antrenorul Ioan Băban.
Răzvan Bernicu, fiul și fostul elev al regretatului antrenor, organizator al Memorialului „Dumitru Bernicu”, speră ca acest turneu să aibă o viață cât mai lungă, iar de la an la an să fie de o amploare mult mai mare, la nivel național, și să fie dedicat în special juniorilor.
„Am încercat în primul rând să dăm o importanță aparte acestui eveniment, cu ajutorul domnului Băban de la Baia Mare, al Primăriei și al Consiliului Local Suceava, pentru că ne-au sprijinit în toate demersurile, al conducerii LPS și nu în ultimul rând al foștilor handbaliști și al elevilor tatălui meu, ce ne-au ajutat la organizarea evenimentului. Acest memorial s-a născut și datorită foștilor colegi ai tatălui meu și mă bucur c-au venit în număr mare, iar prin faptul că sala se numește Dumitru Bernicu sper ca generațiile următoare să știe cine a fost și ce a făcut pentru această școală și handbalul sucevean și românesc. Treptat vom încerca să facem acest memorial și la nivel de juniori, mai ales că tata a crescut multe generații de juniori și în plus vom menține meciul demonstrativ între foștii handbaliști”, a declarat Răzvan Bernicu, fostul handbalist al LPS și CSU Suceava, fost antrenor al seniorilor de la Suceava, actualmente antrenor de juniori la Liceul cu Program Sportiv.
Dumitru Bernicu a fost unul dintre pionierii handbalului sucevean
Regretatul antrenor și profesor Dumitru Bernicu s-a născut în anul 1952, la Bursuceni, unde a făcut școala primară și gimnazială, iar mai apoi a absolvit Liceul „Ștefan cel Mare” Suceava și Institutul de Învățământ Superior din Suceava, promoția 1975, a fost Licențiat ANEFS București (promoția 1995) și a făcut un master în Management Educațional la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași (promoția 2008). A început handbalul cu profesorul Mihai Lăcustă, iar la juniori i-a avut antrenori pe Gheorghe Moga și Mihai Moldovan, în 1968 participând la turneul de promovare în divizia școlară. În anul 1973 a promovat în Divizia B cu echipa CSU Suceava, antrenată de profesorul Șerban Pop, iar în 1981 și-a încheiat cariera de jucător la Clubul Sportiv Universitar, mai apoi fiind selecționer al naționalei de juniori. În 1975 a debutat în învățământ la CSȘ Suceava, catedra handbal băieți, unde a format multe generații de handbaliști cu care a câștigat medalii naționale de mai multe ori.
Dumitru Bernicu a fost președintele Asociației Județene de Handbal, membru în Consiliul de Administrație al Federației Române de Handbal (2000-2011), director al Liceului cu Program Sportiv din Suceava (1993-2012) și inspector școlar.




