Programul educațional desfășurat sub deviza „Să știi mai multe, să fii mai bun!”, în Săptămâna „Școala Altfel”, de colectivul de cadre didactice și elevi de la Școala Gimnazială Todirești a cuprins, așa cum am aflat de la directorul școlii, prof. dr. Lăcrămioara Cocîrlă, un buchet de activități.
„Carnavalul primăverii”, „Valorile UE, valorile mele”, „Să fii cel mai bun!”
Astfel, pe parcursul săptămânii trecute, de luni până vineri, elevii sub diriguirea dascălilor au fost antrenați în acțiuni precum: „Carnavalul primăverii” (grup țintă elevii clasei pregătitoare și elevii claselor I, a III-a și a IV-a, coordonați de înv. Veronica Cioată, înv. Angela Tabarcea, înv. Gheorghe Seserman, înv. George Șveica), activitate care a pus accentul pe dezvoltarea inteligenței emoționale, cultivarea și valorificarea potențialului creator al elevilor; „Valorile UE, valorile mele” (grup țintă elevii claselor V-VIII, coordonatori prof. Lia Rudnic, prof. Aurelia Ignat), activitate care s-a desfășurat în cadrul proiectului național „Europa, casa noastră”, în colaborare cu CIED Bucovina (invitați Loreta Cauteș, președinte GEC Bucovina și Angela Ioanovici, coordonator centru); „Să fii cel mai bun!”, concursuri interactive cu elevii claselor V-VIII, coordonați de prof. Lia Rudnic și prof. Aurelia Ignat; „Adoptă un stil de viață sănătos”, activitate realizată cu elevii clasei a VIII-a (coordonați de prof. Lia Rudnic), în colaborare cu dispensarul Todirești, pentru a marca Ziua Mondială a Sănătății.
„Satul nostru prinde rădăcini”, „ONG Salvați copiii!”
Activitățile au continuat cu „Satul nostru prinde rădăcini”, care a avut ca grup țintă elevii claselor V-VIII, coordonați de prof. dr. Lăcrămioara Cocîrlă, cu accent pe formarea conștiinței și conduitei ecologice a elevilor și vizând acțiunea de plantare realizată în parteneriat cu Ocolul Silvic Pătrăuți, care a furnizat în jur de 60 de puieți de fag; „ONG Salvați copiii!”, grup țintă elevii claselor I-VIII, coordonatori prof. dr. Lăcrămioara Cocîrlă și prof. Bogdan Ailincă, program de educație în care sunt abordate teme precum drepturile copilului, igiena personală, traficul de persoane, drogurile, siguranța navigării pe internet; „Monumente cultural-istorice din județul Iași”, grupul țintă elevii din clasele I-VIII, coordonatori prof. Maria Holotă și prof. Adrian Marmeliuc, excursie efectuată în județul Iași cu 84 de elevi și zece cadre didactice însoțitoare (costurile călătoriei au fost suportate de Vasile Avram, primarul comunei Todirești), în care au fost vizitate obiective ca Palatul de la Ruginoasa, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Bojdeuca din Țicău și Grădina Copou; „Prețuim valorile satului”, coordonator prof. dr. Lăcrămioara Cocîrlă, proiect menit să promoveze și să pună în valoare oamenii de cultură plecați din satul Todirești (invitat de onoare fiind prof. univ. dr. Petru Ghervan – fost elev al Școlii Gimnaziale Todirești, actualul decan al Facultății de Educație Fizică și Sport de la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava).
„Cupa Prieteniei”, „Meserii de altădată” și „Vreau să aflu!”
Au urmat apoi „Cupa Prieteniei” – Ediția I (coordonator prof. Ionuț Geosu), competiții sportive interșcolare de fotbal – băieți și handbal – fete, care s-a soldat cu medalii, cupe și diplome; „Verdele înseamnă viață” (coordonator prof. Lia Rudnic), activității de îngrijire a florilor în cadrul proiectului Eco-Școala; „Meserii de altădată” (coordonatori prof. Lia Rudnic, înv. Veronica Cioată, înv. Angela Tabarcea), având ca grupul țintă elevii claselor a III-a, a IV-a și a VIII-a, cu accent pe meseriile pe cale de dispariție (olar, rotar, șițar, potcovar, pictor de cruci, țesătoare de covoare și cergi, ceasornicar, sticlar etc.); „Vreau să aflu!”, grup țintă elevii clasei a VIII-a, coordonator prof. Maria Holotă, acțiune axată pe pregătirea elevilor pe teme ca „Iluzie și realitate” (analiza și interpretarea cu discernământ a informațiilor din mass-media), „Sexualitatea” (pericolul necunoscut al metodelor contraceptive, al bolilor cu transmitere sexuală, consecințele fizice și morale ale avortului), „Capcanele adolescenței” (drogurile, alcoolul, fumatul și efectul nociv al acestor vicii asupra creșterii și dezvoltării armonioase a adolescenților), „Dragostea” (conștientizarea și analiza trăirilor specifice adolescenței).