Să nu ne uităm martirii



Biserica Ortodoxă prăznuiește în fiecare an, pe 9 martie, pe cei 40 de mucenici din Cetatea Sevastiei (Armenia Mare). Totodată, Hotărârea Sfântului Sinod al BOR și deopotrivă Hotărârea Guvernului României din anul 2011 stabilesc ca în această zi binecuvântată să se pomenească toți martirii neamului românesc care s-au jertfit în temnițele și lagărele de exterminare ale regimului criminal concentraționar comunist.
În acest context, și la Biserica monument „In memoriam” din Suceava, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, situată lângă Palatul Justiției, sub îngrijirea preoților dr. Viorel Ioan Varlan, parohul așezământului, Dumitru Airinei, Augustin Zaiț și Laurențiu Milici, decanul de vârstă, țin la sfârșitul Sfintei Liturghii slujba de pomenire a celor ce și-au iubit atât de mult și cu desăvârșită credință glia și neamul sacrificându-și tinerețea, cariera, libertatea, sănătatea, familia și deseori chiar viața. Să nu-i uităm, ei reprezentând cel mai prețios capital uman, spiritual, intelectual, național, moral, gospodari de seamă ce au făcut ca identitatea noastră națională să mai dăinuie în lume.
Unele dintre primele instituții edificate de comuniști de îndată ce au pus mâna pe putere în România au fost pușcăria și securitatea lor.
În beciurile de tortură ale securității din întreaga țară, în închisorile de la Pitești, Aiud, Ocnele Mari, Jilava, Văcărești, Mislea, pe șantierele de muncă forțată cu regim de exterminare de la Canalul Dunăre-Marea Neagră, din Deltă sau Bălțile Dunării, toți au fost supuși la diabolice torturi fizico-psihice prin foame, frig, norme de muncă aberante, care duceau în final la lichidarea fizică, ceea ce era și scopul urmărit, respectându-se dispozițiile criminalului Nikolski, norma de 15 morți pe zi, iar cadavrele lor aruncate în gropi comune, sub terase de cale ferată, cum e cazul în Suceava, în terasamentul căii ferate Suceava – Timișoara, în dreptul complexului comercial Selgros, în corpul digurilor din Balta Dunării, devorați de pești și animale.
Dacă nu ar fi Sfânta Biserică, martirajul nostru ar fi dat uitării, demnitarii noștri ne sfidează în continuare, cu toate că la fotoliul pe care-l tronează am contribuit și noi cu jertfa noastră națională.
Asociația Foștilor Deținuți Politici și Luptători Anticomuniști din județul Suceava apreciază, cu adâncă recunoștință, eforturile absolut voluntare ce la face biserica prin slujitorii ei, de înaltă ținută civică, umană, morală, patriotică, de a nu lăsa uitării jertfele acestui neam năpăstuit de veacuri în istoria sa multimilenară.
Să nu uităm îndemnurile din poemul „Cozia” a poetului și scriitorului Dimitrie Bolintineanu, citez:
„Tari au stat străbunii noștri pentru acest pământ
Să-i urmăm în faptă pe cei ce nu mai sunt.”
Acum ne rugăm Celui de Sus pentru acești martiri ai neamului românesc, să-i așeze în dreapta Sa și să le dea odihna veșnică scăldați în lumina dumnezeiască plină de pace și iubire. Amin.
Prof. pens. Mircea Onciul
fost deținut politic
AFDPLA Suceava



Recomandări

Cockteil… cu amor, umor și poezie. Ciubucul logofătului Buhuș

Prezentare de carte: †Damaschin Dorneanul, CHIPUL Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava reflectat în texte imnografice, Editura Crimca, 2024

Prezentare de carte: †Damaschin Dorneanul, CHIPUL Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava reflectat în texte imnografice, Editura Crimca, 2024
Prezentare de carte: †Damaschin Dorneanul, CHIPUL Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava reflectat în texte imnografice, Editura Crimca, 2024