Se spune că dorul de țară nu moare niciodată. Nu mor nici tradițiile și nici bucuria de a împărtăși cele mai frumoase momente din viață cu cei dragi. Așa ne-au spus și tinerii Elena Cotos, din Vatra Dornei, și Constantin Bivol, din Bosanci, care s-au cunoscut în Bruxelles, acum zece ani, dar au făcut nunta la Bosanci, în stil tradițional. Părinții Elenei sunt din Straja, loc în care și-a petrecut mireasa cei mai frumoși ani ai copilăriei, alături de bunicii materni, loc în care a descoperit pentru prima dată frumusețea costumelor populare.
Elena a avut amabilitatea de a ne povesti, pe scurt, drumul ei… de întoarcere, spre rădăcini, de la Bruxelles, la Bosanci. „Ca fiecare român care pleacă în străinătate, am plecat și noi, plini de visuri mărețe, căutând fericirea și bogăția. Din fericire pentru noi, chiar am găsit-o. După zece ani de relație, ne-am dat seama că, de fapt, fericirea stă în lucruri mărunte, bucuriile de zi cu zi, și nu în a strânge averi și a construi case cât mai mari și mai frumoase, pentru a concura cu vecinul”, ne-a povestit Elena.
Cei doi copii i-au „îndemnat” să facă nuntă
Elena și Constantin s-au căsătorit civil, iar după aproape cinci ani a venit pe lume primul lor copil, Mara, acesta fiind momentul în care cei doi tineri s-au gândit, pentru prima dată mai serios, la faptul că ar trebui să facă și nuntă și, în primul rând, cununia religioasă. Au ales, însă, să mai aștepte câțiva ani, să le crească fetița și să participe și ea la nunta părinților. Între timp, acum doi ani, familia s-a mai mărit cu încă un membru, un băiețel pe nume Roman.
„De această dată am spus că trebuie să facem nunta. Zis și făcut. Evenimentul a avut loc pe 21 iulie 2013 și a fost în stil tradițional. Am reușit să facem un moment special, în care să includem cât mai multe elemente păstrate în tradiția românească. Chiar dacă trăim în inima Europei, nu am uitat nici măcar pentru o clipă cine suntem, de unde venim, ba din contră, de fiecare dată când avem ocazia, cum ar fi 1 Decembrie sau de Sărbătorile Pascale, mergem la biserică îmbrăcați în costume naționale, chiar dacă lumea se uită la noi bizar…”, a povestit tânăra din Vatra Dornei.
Mireasă cu „cămeșuică”, „prijitoare” și opinci
La nunta lor, mirii, dar și cei doi copilași ai lor, au îmbrăcat cu mândrie costumele tradiționale: cămăși bărbătești, care la Straja se numesc „cămeșoi”, și ii, care se numesc „cămeșuici”. Unele au fost cusute de o femeie – meșter popular din Straja, și nu au fost cămăși oarecare, ci unele care erau purtate altă dată doar de miri.
„Catrința sau «prijitoarea»mea (în unele locuri se numește fotă) am cumpărat-o de la o bătrânică tot din Straja. Ițarii soțului au fost și ei cumpărați, iar pentru cei mici, am găsit costume populare în familiile noastre. Am purtat cu mare drag și respect costumele populare la ceremonia de-acasă și la cununia de la biserică. Noi am știut mereu că vom face nunta în stil tradițional, pentru că era mai mult decât normal, atâta timp cât ne respectăm foarte mult originile și valorile naționale”, a adăugat Elena. Nu au lipsit din garderoba mirilor opincile și ciorapii de lână, care au înlocuit pantofii „prețioși” de mireasă, dar nici cizmele de piele, până la genunchi, brâul lat, tot din piele, cu care era strâns la mijloc „cămeșoiul”, și nici pălăria, purtate de ginerică. Elena a purtat pe cap în ziua nunții o cunună împletită din flori naturale, un amestec de culori alb, violet, puțin galben și verde, la fel ca și buchetul miresei.
Inspirație pentru alți tineri
Într-un fel, cei doi suceveni au vrut să arate respectul lor față de tradiții și, mai ales, față de originile lor. Ei au reușit să-i facă și pe alți tineri să fie mândri că sunt români, să poarte costumul popular fără jenă. „După nunta noastră, în Bosanci, și alți tineri au decis să poarte costumele naționale, văzând cât de frumos ne-au stat nouă. Am ales să mergem pe jos până la biserică, să le putem arăta tuturor că mai există încă tineri care țin la tradiții și care încearcă din răsputeri să le readucă la viață”, își amintește Elena. Soacra mică a fost cea care i-a încurajat pe tineri în demersul lor de a opta pentru simplitate și tradițional, dar, în final, miri au avut toată susținerea familiei și a prietenilor, care, și ei la rândul lor, au îmbrăcat costume naționale, chiar dacă unora le-a fost destul de greu să le găsească.
Tinerii suceveni ne-au spus că nu regretă nici un minut alegerea făcută, aceea de a opta pentru nunta în stil tradițional și le mulțumesc tuturor celor care au avut încredere în ei. Fotografiile de la nunta în stil tradițional au fost realizate de fotograful Nicolae Cătălin Cîmpan.
Momentul emoționant al „iertăciunii”
La nunta lui Constantin cu Elena s-a ținut cont și de obiceiurile locului, din zona Bosanci.În ziua nunții,în curtea casei mirelui a cântato formație de lăutari,chiar din sat, care a primit invitații pe muzică „de nuntă”, autentică.Un moment foarte emoționant, după cum au remarcat nuntașii,a fost cel al “iertăciunii”mirilor (iertare de la părinți),la care aproape toată lumea a vărsat o lacrimă.Acasă la mire,lumea s-a prins într-o horămare, după care nuntașii au mers pe jos pânăla biserică, fiecare purtând cu mândrie costumul popular. Simplitatea, bunul-gust au fost elementele care au dat eleganță unui eveniment desfășurat în „vatra satului”, dar care, în opinia participanților și a celor care prețuiesc tradițiile românești, a fost de cinci stele.


