Un tânăr de 29 ani, din Vatra Dornei, este ultimul sucevean depistat cu HIV/SIDA în acest an. Tânărul a aflat că este seropozitiv în luna octombrie, în urma unor teste pe care și le-a făcut la Centrul de Consiliere și Testare HIV/SIDA, care funcționează la parterul clădirii Direcției de Sănătate Publică Suceava. Ulterior, diagnosticul de HIV/SIDA a fost confirmat și prin alte analize, mai complexe, efectuate la București, iar astfel tânărul a intrat în rândul celor peste 200 de suceveni care suferă de cumplita maladie.
Cazul tânărului de 29 ani este cu atât mai dramatic cu cât el a fost infectat cu virusul mortal chiar de partenera sa de viață, o tânără de 34 ani, și ea de loc din Vatra Dornei. Tânăra fusese diagnosticată cu HIV/SIDA în luna mai a acestui an, iar prin relații sexuale neprotejate i-a transmis boala și partenerului ei. La momentul la care a fost depistat cu HIV/SIDA tânărul de 29 ani nu prezenta semne de boală, astfel că șansele sale de a ține maladia sub control sunt destul de bune.
319 români, depistați cu HIV/SIDA, în prima jumătate a anului
Datele înregistrate de Direcția de Sănătate Publică Suceava arată că, la această oră, 203 persoane din județ sunt seropozitive. Potrivit evidențelor, 179 dintre pacienții cu HIV/SIDA sunt tratați pe plan local, în timp ce 12 urmează terapia de specialitate în diferite clinici din țară, doi nu au încă nevoie de medicamente, iar zece au fost pierduți din evidențele medicilor, ceea ce înseamnă că cel mai probabil au renunțat la medicația care i-ar fi ținut în viață. Aceleași statistici arată că, în acest an, 16 persoane din județ au fost diagnosticate cu HIV/SIDA, în timp ce patru au murit după ce au pierdut lupta cu boala.
În România, doar în perioada ianuarie-iunie 2014 au fost înregistrate 319 cazuri noi de infecție cu HIV/SIDA, numărul persoanelor seropozitive aflate în viață fiind la finele lunii iunie 2014 de 12.603, precizează statisticile.
Două milioane de oameni, dintre care 270.000 copii, afectați în fiecare an de HIV/SIDA
Până în 2013, infecția cu HIV/SIDA a ucis mai mult de 36 de milioane de oameni din întreaga lume (1981-2012), devenind una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică la nivel mondial din istorie. În ciuda tratamentului antiretroviral, epidemia de HIV/SIDA afectează un număr estimat de două milioane de vieți în fiecare an, dintre care aproximativ 270.000 sunt copii. În 2013, aproximativ 63% dintre persoanele infectate cu HIV/SIDA, cu vârste între 15 — 24 ani, erau femei.
În anul 2013, în România, erau în viață 12.273 de persoane seropozitive. Din 1985, de când a fost pentru prima dată diagnosticată în țară, 19.261 de români au fost luați în evidență cu HIV/SIDA, arată un studiu efectuat de Institutul Matei Balș din București. Dintre acestea, 9.946 au fost copii cu vârste între 0 și 14 ani, iar 9.315 persoane peste 14 ani. Totalul deceselor prin HIV/SIDA a fost de 6.367 din 1985 și până în prezent, precizează studiul.
1.000 de teste, livrate în județ, pentru depistarea rapidă a maladiei HIV/SIDA
Sucevenii care vor să afle dacă sunt sau nu infectați cu virusul ucigaș pot face un test gratuit, la Centrul de Consiliere și Testare HIV/SIDA, care funcționează la parterul clădirii Direcției de Sănătate Publică. În cazul în care rezultatul este pozitiv, probele se analizează din nou, de această dată la București, la Institutul Național Cantacuzino, unde investigațiile de laborator sunt mai complexe și certifică diagnosticul. În județ, teste gratuite se fac și la Centrul de Transfuzii, dar numai pentru persoanele care donează sânge, pentru celelalte testul făcându-se contra cost. În laboratoarele de analize medicale private, un test pentru HIV/SIDA se plătește cu 50 de lei.
În această lună, Direcția de Sănătate Publică Suceava a primit de la ministerul de resort 1.000 de teste rapide pentru depistarea virusului ucigaș. Este pentru prima dată în acest an când astfel de teste ajung în laboratoarele instituției pentru investigarea gratuită a populației. Testele vor fi folosite pentru testarea rapidă a gravidelor care se internează în maternități pentru naștere și pentru testarea rapidă a sucevenilor care solicită expres acest lucru. Cele 1.000 de teste pentru testarea populației vor fi primite în următoarele șase luni, apreciază specialiștii Direcției de Sănătate Publică Suceava.
Virusul HIV atacă și distruge sistemul imunitar al organismului, deschizând calea unor infecții oportuniste (acele infecții pe care un sistem imunitar sănătos ar putea să le țină sub control). De fapt, acestea sunt cele care vor provoca deteriorarea iremediabilă a organismului, fiind responsabile de apariția maladiei SIDA.