Fugari

Rusoaica prinsă în Vama Siret luptase în formațiuni armate teroriste în Siria



În Punctul de Trecere a Frontierei Siret au fost reținuți cinci urmăriți
În Punctul de Trecere a Frontierei Siret au fost reținuți cinci urmăriți

Mai multe persoane care figurau pe lista de urmăriți au fost prinse în timp ce încercau să intre în România prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret. Toate cazurile s-au înregistrat de la începutul războiului din Ucraina, iar urmăriții au încercat să pară refugiați pentru a putea scăpa de mâna autorităților. Din cele cinci persoane reținute, două figurau ca urmărite internațional, urmare a unor semnalări introduse în Sistemul de Informații Schengen în baza mandatelor europene de arestare, iar celelalte trei aveau mandate de urmărire internațională, emise de Birourile Naționale Interpol. Cel mai celebru caz este al rusoaicei Amina Gerikhanova, o femeie în vârstă de 36 de ani. Aceasta a fost prinsă în PTF Siret pe data de 11 martie, în timp ce încerca să intre în România împreună cu un copil minor. Autoritățile judiciare din Rusia au dat-o în urmărire internațională din 24 aprilie 2018 și au solicitat localizarea și arestarea acesteia, în vederea extrădării. Femeia este cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de participare la o formațiune armată ilegală. Mai exact, ea este acuzată că, în luna august 2016, a mers în Siria, unde s-a alăturat ca luptător străin unei formațiuni armate teroriste, activând până la data de 27 martie 2018.
Un marocan și un lituanian, prinși și ei la Siret
Prima persoană din rândul urmăriților depistată în PTF Siret a fost cetățeanul marocan Elmamoun Abourachid. Se întâmpla pe 1 martie, iar bărbatul figura în baza de date cu urmăriți din 4 februarie 2022. Marocanul, care se stabilise în Ucraina, este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de stupefiante, trafic de persoane, viol și înșelăciune, iar plângerea împotriva sa era depusă de un conațional.
Câteva zile mai târziu, pe 5 martie 2022, a fost depistat în Punctul de Trecere a Frontierei Siret cetățeanul lituanian Rimvydas Jucius. El era căutat de autoritățile din țara sa încă din 3 septembrie 2019. Dosarul penal care îl vizează este pentru săvârșirea infracțiunilor de delapidare, înșelăciune, faliment infracțional, gestiunea frauduloasă a conturilor. S-a reținut că, în perioada 2012 – 2015, în calitate de director al unei companii, și-a însușit active ale acesteia, prin utilizarea de documente financiare false.
Directorul unei companii de construcții din Rusia și un turc, arestați preventiv
O zi mai târziu, autoritățile de la Siret l-au reținut și pe cetățeanul rus Andrei Skripii. Era dat în urmărire internațională de autoritățile din Rusia din data de 2 august 2021. Acuzațiile care i se aduc sunt de fraudă în formă agravată, și anume că în perioada 2013-2018, în calitate de director al unei companii de construcții, a încheiat contracte cu un număr de persoane, în baza cărora compania se obliga să construiască un imobil cu apartamente, primind sume de bani de la clienți și, deși nu s-a reușit începerea construcțiilor, banii nu au fost restituiți, fiind însușiți de către persoana aflată acum în arestul IPJ Suceava.
Ultimul dintre urmăriții internaționali a intrat în țară pe data de 19 martie.
Este vorba de un turc, Mehmet Ata Demir, față de care autoritățile judiciare din Ungaria au dispus transmiterea semnalării, în baza mandatului european de arestare emis pe 18 noiembrie 2021. Ungurii îl acuză de comiterea infracțiunii de trafic de ființe umane, mai exact pentru că în schimbul unor sume de bani a ajutat un număr de cinci imigranți ilegal să treacă granița dintre Ucraina spre Ungaria. Toate cele cinci persoane au fost reținute pentru o perioadă de 24 de ore de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava. Ulterior, au fost duse în fața unui magistrat de la Curtea de Apel Suceava care a emis mandate de arestare pentru diferite perioade, urmând ca toate cererile de extrădare să fie discutate după sosirea la dosar și a celorlalte documente.



Recomandări