Această ruladă simplu de făcut și foarte gustoasă mai este cunoscută și sub denumirea de ”Lacrimă de elefant”, ”Ochi de elefant” sau ”Rulada Lacrimă”. Este printre cele mai gustoase dulciuri clasice fără coacere, iar unul dintre secretele obținerii gustului perfect este păstrarea ei cel puțin 24 de ore în frigider, înainte de a fi tăiată și servită.
Avem nevoie de:
300g biscuiți simpli, 3 linguri cacao, 6 linguri miez de nucă, 200 ml apă, 200 ml zahăr tos, trei sferturi de pachet de unt gras, o esență de rom, 6 linguri zahăr pudră, coaja unei jumătăți de lămâie, 2 banane mari sau 4 mici, puțin zahăr vanilat
Preparare:
Untul trebuie să fie la temperatura camerei, mai mult moale, dar nu lichid. Miezul de nucă îl rumenim ușor în tigaia fără ulei, apoi jumătate îl măcinăm fin și cealaltă jumătate îl tocăm cu cuțitul în bucățele nu prea mari. Punem biscuiții într-o pungă rezistentă din plastic și îi batem cu sucitorul sau cu ciocanul de carne. Trebuie să fie sfărâmați, dar nu pulbere fină. Îi punem apoi în castronul în care facem compoziția. Punem în alt vas la fiert apa cu zahăr și cacao, amestecând până se topește zahărul. Dăm deoparte, lăsăm să se răcorească la temperatura mâinii. Cât se răcește siropul, batem untul separat cu zahărul pudră, până devine spumă, iar la final amestecăm zahărul vanilat, nuca și coaja de lămâie. Curățăm bananele de coajă. Adăugăm în siropul răcorit esența de rom și turnăm peste biscuiți, amestecând bine. Când siropul a fost încorporat, adăugăm și bucățelele de nucă tocată cu cuțitul. Punem pe masă o bucată de folie de plastic (o pungă sau două straturi de folie de prospețime), iar pe ea formăm cu ajutorul lingurii un dreptunghi din compoziția cu biscuiți, ca o foaie mai groasă de ruladă. Peste foaie ungem uniform crema de unt. Punem pe una dintre laturi banane întregi, una după alta, în lungul foii, apoi, cu ajutorul foliei de plastic, formăm rulada peste banane. Nu va avea un aspect prea grozav inițial, pentru că este destul de moale și rulada se va lăți un pic (în secțiune are, din acest motiv, o formă de lacrimă). Strângem folia la capete și dăm rulada la rece cel puțin 24 de ore înainte de a o tăia. O feliem în grosime după preferință, transversal, chiar înainte de a o servi. Deși este un preparat economic, este delicioasă.