De toate pentru toți 22 feb. De toate pentru toți Când intră câș câte o prostie între fălcile presei, n-o mai scoți nici cu tractorul! Primăvara ar trebui să aducă promisa rotație la guvernare între PSD și PNL. I s-a aflat și un cuvințel care s-o denumească: „rotativa”. Ceea ce-i… 22 feb. De toate pentru toți
Că bine-i! 20 feb. Că bine-i! Parcă într-adevăr „doar vechiul tei” a rămas la fel ca altădat’! Amintiți-vă de lucrurile simple. De pildă, telefonul. Prin anii ’60-’70 ridicai receptorul și începea așteptarea…venirii tonului. Noaptea, țiuia aproape imediat; ziua, așteptai de ți se lungeau urechile. Formai numărul… 20 feb. Că bine-i!
Vreau să devin vrăjitor! 17 feb. Vreau să devin vrăjitor! În urmă cu mai bine de un deceniu comentam la această rubrică iminența apariției unui „Manual de vrăjitorie, carte de magie și vrăji” cu subtitlul „cursuri de magie și vrăjitorie”. Se anunța și cuprinsul: cum să devii vrăjitor; fundamentele magiei;… 17 feb. Vreau să devin vrăjitor!
Că de n-ar fi fost… 15 feb. Că de n-ar fi fost… Cum funcționa, pe vremuri, mecanismul cinematografiei române? Mă număr printre puținii care l-au cunoscut din interior și consider că-s de-a dreptul dator să dau curs îndemnului cronicăresc „să să știe!”, nu de alta, dar puținii din sistem rămași în viață… 15 feb. Că de n-ar fi fost…
Părinte 1 care ești în ceruri! 13 feb. Părinte 1 care ești în ceruri! La 14 septembrie 2007, Emi Chambers a depus un dosar la Tribunalul din districtul Douglas (USA) prin care îl dădea în judecată pe Dumnezeu fiindcă „provoacă inundații teribile, cutremure cumplite, uragane” etc. etc. Până la urmă judecătorul nu a acceptat… 13 feb. Părinte 1 care ești în ceruri!
Cinic, dar adevărat 10 feb. Cinic, dar adevărat Inginerul Sebastian Cătănoiu își duce viața în pădurile Neamțului, fiind șeful Rezervației de zimbri „Dragoș Vodă” și membru fondator al Asociației „Ținutul Zimbrului”, într-o arie protejată întinsă pe 11.500 hectare din munții Stânișoarei. Orice ai putea bănui despre un astfel… 10 feb. Cinic, dar adevărat
Fascinația uniformei 8 feb. Fascinația uniformei În veacul al XIX-lea, midinetele oftau abitir la vederea oficeriului cu pinteni și fireturi; visul lor cel mai înflăcărat era ca, la primul ceas al dimineții, să aibă înaintea ochilor un mundir cu galoane așezat pe spătarul scaunului de lângă… 8 feb. Fascinația uniformei
Cireașa de pe tort: Marilyn 6 feb. Cireașa de pe tort: Marilyn Cartea „Acești bolnavi care ne guvernează” (autori Accoce și Rentchwick) a fost tradusă cu succes la noi în 1993 – și iat-o în mare măsură depășită, ultimele decenii adăugând sumedenie de noi informații, scenarii și ipoteze-bombă rostogolite mai ales pe… 6 feb. Cireașa de pe tort: Marilyn
Lăcomia pierde omenia! 3 feb. Lăcomia pierde omenia! Isprava degradantă și incalificabilă a celor aproape 100 de medici de la spitalul sucevean ce-și apără colega surprinsă video și audio când primea de 62 de ori mită în șapte zile lucrătoare (!!) nu face altceva decât să arunce o… 3 feb. Lăcomia pierde omenia!
O poveste cu becuri 1 feb. O poveste cu becuri Încercând să mă încadrez în trendul zgârcit al veacului, am purces la recenzarea tuturor becurilor din casă, spre a le „disponibiliza” pe cele mai puțin trebuincioase. Gata cu risipa, energia a-ncălțat ciubote roșii, așa că în afara renunțării la sursele… 1 feb. O poveste cu becuri
Bucurați-vă! 30 ian. Bucurați-vă! Să credem? Să nu credem? Dacă e să ne luăm după promisiunile entuziast-optimiste cu care ne fericește tehnica veacului, mâine-poimâine zburăm (la propriu) cu taxiurile, citim gândurile celorlalți, ne luăm case de vacanță pe Marte și ne vaccinăm eficient contra… 30 ian. Bucurați-vă!
Așa să fie? 27 ian. Așa să fie? De Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului nu poate să nu îngrijoreze informația potrivit căreia „raportările naționale și internaționale indică o creștere continuă a antisemitismului și antisionismului.” Nu-i o observație singulară a IHRA, ci vine în siajul unor numeroase avertismente… 27 ian. Așa să fie?
Bravos! 25 ian. Bravos! Ca să vezi cum se-ntâmplă: taman când căinam mai abitir destinul cărții, ce-o vedeam strâmtorată și năpăstuită, apare parcă din senin câte un op în stare să lase impresia că s-au întors vremurile bune ale cărții românești și că toate… 25 ian. Bravos!
Coarnă contra Irinel Popescu! 23 ian. Coarnă contra Irinel Popescu! În săptămâna în care, de ziua culturii naționale, românii îl omagiau cu prețuirea cuvenită pe Mihai Eminescu, „Realitatea” tv a găsit de cuviință să difuzeze o emisiune de nivel jenant amatoristic, menită, chipurile, să lămurească până la capăt misterul morții… 23 ian. Coarnă contra Irinel Popescu!
Sulină Ceainăl! 20 ian. Sulină Ceainăl! La drum lung, în mașină, ce să fac, ascult radio – instituție căreia, în tinerețe, i-am dedicat vreo șapte ani din viață. Încă de atunci mi-a rămas credința că radioul național este o școală de vorbire românească. Până ajunge ascultătorul… 20 ian. Sulină Ceainăl!
CA VODĂ PRIN LOBODĂ? 18 ian. CA VODĂ PRIN LOBODĂ? Mai potoliți-o pe Dana Budeanu! În ultima vreme, la Antena 3 o ia tot mai des pe arătură și emite cu adâncă și bătăioasă convingere niște enormități de-ți stă ceasul! Are răfuiala ei cu ministrul Rafila, căruia îi reproșează vehement… 18 ian. CA VODĂ PRIN LOBODĂ?
Godzilla care sforăie 16 ian. Godzilla care sforăie Acum 100 de ani se producea debutul american (ca dirijor!) al baritonului David Ohanesian, viitorul mare interpret al Oedip-ului enescian, „rolul vieții sale”. Este cel ce a lansat acuzator în repetate rânduri ideea că Enescu nu-i destul de iubit în… 16 ian. Godzilla care sforăie
Întreb, nu dau cu parul! 13 ian. Întreb, nu dau cu parul! Fostul președinte Sarkozy ar fi voit să expulzeze țiganii așezați prin Franța returnându-i unde? În România. Nicidecum în India, de unde provin, nici în Polonia, Bulgaria, Serbia, Slovacia, Ungaria etc., țări care le-au acordat romilor acte de identitate și drepturi… 13 ian. Întreb, nu dau cu parul!
Popescu & Popescu 11 ian. Popescu & Popescu În incinta capelei cimitirului „Bellu” nu-s îngăduite filmările, așa că echipele tv și-au instalat la pândă aparatura afară, în preajma treptelor de la intrarea în biserică. Din simplă curiozitate, întreb primul operator ce meșterea la cameră pentru cine a fost… 11 ian. Popescu & Popescu
Aștept provincia! 9 ian. Aștept provincia! Ne potopesc știrile negre, amenințătoare și catastrofice: război în desfășurare la graniță, pandemii, criză energetică generalizată, încălzire globală, „resetări” neo-marxiste etc., etc. Zâmbim tot mai rar, Bulă e-n concediu fără plată sine die și, mai degrabă de nevoie decât de… 9 ian. Aștept provincia!
Înger sau demon? 6 ian. Înger sau demon? Se întoarce musafirul nepoftit Covid? De fapt, nu – fiindcă n-a plecat niciodată. S-a insinuat pâș, pâș, devenind nedorit membru al familiei noastre, cu pretenții la moștenirea genetică. În pofida scandalului planetar ce l-a stârnit, rămâne misterios și-ntr-ale originii, și-n… 6 ian. Înger sau demon?
Gânditorii în acțiune! 4 ian. Gânditorii în acțiune! L-am citat de nu știu câte ori pe Marx, a cărui zicere deșteaptă „Lumea se desparte de trecutul ei râzând” a făcut epocă. Cum însuși Marx a devenit de mult istorie, deci, supus hazului universal, observăm că, în cazul amintirii… 4 ian. Gânditorii în acțiune!
Orice neam, cu limba sa! 30 dec. Orice neam, cu limba sa! Orice aș fi putut crede despre dl Theodor Paleologu, dar nicidecum că-i un propagandist filorus de modă nouă dispus să acorde credit vechilor teorii de prin anii ’50 potrivit cărora limba română a fost și va fi mai slavă ca… 30 dec. Orice neam, cu limba sa!
Băbuța trece strada! 28 dec. Băbuța trece strada! Îi datorăm cumva scuze doamnei Șoșoacă? N-ar fi exclus! Evoluțiile europene ale pandemiei au devenit contradictorii și o privire lucidă asupra celor întâmplate până acum lasă destul loc îndoielii că reacțiile de apărare ale guvernelor împotriva virusului Covid-19 vor fi… 28 dec. Băbuța trece strada!
Austria și austriecii 23 dec. Austria și austriecii Iată cum se autodefinesc austriecii (în „Cartea Austriei”, publicată de guvernul de la Viena în 1948): „Austria a fost și este o țară de oameni simpli, pașnici, de înaltă cultură, catolici amiabili, reuniți nu pentru războaie sau cauze politice, ci… 23 dec. Austria și austriecii
Gura bate fundul! 21 dec. Gura bate fundul! Batem? Mai degrabă luăm bătaie. Avem noi, românii, o apetență specială pentru substantivarea unor verbe la infinitiv (de pildă, „a ierta” – iertare). Precum și „a bate” – bătaie, cu o frecvență de-a dreptul suspectă în construcții gramaticale dintre cele… 21 dec. Gura bate fundul!
De la cimpoi la violoncel! 19 dec. De la cimpoi la violoncel! „Unire prin literatură” ediția V-a: sâmbătă, la Iași, în decorul futurist al palatului Braunstein, proaspăt și impresionant refăcut cu fonduri europene, Asociația Culturală Feed Back, în parteneriat cu Primăria Iașiului, Muzeul municipal, Filiala Uniunii Scriitorilor și Asociația „Dreptul Basarabiei” l-au… 19 dec. De la cimpoi la violoncel!
Fusei, observai, scrisei 16 dec. Fusei, observai, scrisei În veacul trecut, un tânăr învățător dintr-un sat moldav se logodește cu fata altui învățător, apoi rupe logodna după ce viitoarea soacră impune mariajului un hotărât veto. Lung prilej de vorbe și de ipoteze, dar și izvor al voluminosului dosar… 16 dec. Fusei, observai, scrisei
Cipilica Maricicăi 14 dec. Cipilica Maricicăi S-a schimbat mersul trenurilor. Cel nou (cartea) costă cu vreo 15% mai mult față de anul trecut – procentaj la ordinea zilei, fiindcă se aplică și în cazul tarifelor CFR, marea noutate a revenirii după opt ani de absență a… 14 dec. Cipilica Maricicăi
Nu-mi dai, nu-ți dau! 12 dec. Nu-mi dai, nu-ți dau! Nu numaidecât în legătură directă cu mizerabila și absurda respingere a candidaturii la Schengen adun în această rubrică câteva mărturii privind statornica neiubire a austriecilor față de români. Cât privește recenta umilire a țării noastre, să recunoaștem că și sistemul… 12 dec. Nu-mi dai, nu-ți dau!
Conversație = conspirație! 9 dec. Conversație = conspirație! Am mai scris despre călătoria în Rusia a marchizului de Custin și formidabilele lui „Scrisori” publicate în 1843 (la Moscova au putut să apară abia în 1996; la noi, au fost editate anul acesta la „Humanitas”). N-aș fi revenit dacă… 9 dec. Conversație = conspirație!
Sfârșitul lumii? 7 dec. Sfârșitul lumii? Cum toate au un sfârșit, va veni și vremea să spunem adio lumii lumilor noastre – desigur, dacă vom avea parte de o despărțire previzibilă, cu dată certă, care să îngăduie punerea în scenă a unor ceremonii mărețe de genul… 7 dec. Sfârșitul lumii?
Un „vântură țară” 5 dec. Un „vântură țară” Din faimosul creuzet cultural al Fălticenilor s-a întrupat și Artur Gorovei, născut în februarie 1864, fost prefect al județului Suceava și primar în urbea natală. Folclorist și etnograf, membru al Academiei Române și vicepreședinte al „International Folklore Association din Chicago”,… 5 dec. Un „vântură țară”
Între onorabil și regretabil 2 dec. Între onorabil și regretabil Drumul cărții, care într-o vreme era extrem de dificil și de complicat, amar și chiar dureros uneori, a devenit de tot slobod – care bucurie a adus după sine și tristețea editării abuzive și complet necontrolate: „dai un ban, publici… 2 dec. Între onorabil și regretabil
Întrebarea rămâne! 28 nov. Întrebarea rămâne! Ieri s-a împlinit o jumătate de veac de la moartea lui Victor Eftimiu, comemorare ce-mi prilejuiește câteva comentarii privitoare la destinul albanezului care a deținut autoritar rol de prim-plan în viața teatrală interbelică. Autor al unor cunoscute piese („Omul care… 28 nov. Întrebarea rămâne!
Alăptatul la sân 25 nov. Alăptatul la sân Desigur, cea mai mare pacoste a doctoratului românesc din veacul XXI rămâne plagiatul. Eu aș zice că la fel de mare este o alta, despre care nu prea aud să se facă vorbire – doctoratul… degeaba. Pe parcursul celor trei… 25 nov. Alăptatul la sân
Nu-ți face iluzii… 23 nov. Nu-ți face iluzii… De s-ar confirma cele susținute de dl. Michael Olteanu și comentate în precedenta tabletă („povestea unei strălucite lovituri de stat sovietice celebrată anual ca revoluție română”) multe dintre cele pe care le credeam despre noi înșine s-ar duce pe Apa… 23 nov. Nu-ți face iluzii…
Tulburarea apelor tulburi 21 nov. Tulburarea apelor tulburi În sfârșit, s-a rezolvat! Gata cu disputele, lucrurile s-au lămurit, așa că celebrarea din decembrie ce va să vină a revoluției române va trebui să-și schimbe întâi de toate titulatura, întrucât nu-i vorba decât despre „povestea unei strălucite lovituri de… 21 nov. Tulburarea apelor tulburi
De la Iași la Herson 18 nov. De la Iași la Herson Despre Herson s-a vorbit în ultimele săptămâni mai mult ca niciodată. Ar exista în fila istoriei vreo relație notabilă Iași-Herson? Se pare că da! În decembrie 1789, un convoi mortuar pornea de la Golia ieșeană către catedrala Sfânta Ecaterina din… 18 nov. De la Iași la Herson
Putin, Dughin & co. 16 nov. Putin, Dughin & co. Într-o tabletă din această rubrică (28 martie) ziceam că „se scrie Dughin și se citește Putin”. Ceea ce nu mai este deloc valabil de când ideologul de la Kremlin a cerut pe canalul său „Telegram” scoaterea totală din joc și… 16 nov. Putin, Dughin & co.
Delta, în noiembrie 14 nov. Delta, în noiembrie „Peturi goale / Curg la vale”ar putea fi refrenul unui „Cântec al Dunării”, varianta 2022. Acum, la sfârșit de noiembrie, după scăderea și revenirea apelor, sticle scofâlcite au rămas înfipte în maluri, prinse între rădăcini și tivind canalul Sf. Gheorghe… 14 nov. Delta, în noiembrie
Actele vorbește! 11 nov. Actele vorbește! Grăiesc vechi documente date publicității: în 1955, gen. Vasile Vâlcu semna „Raportul privind analiza muncii Direcției I-a.” Citit acum, pur și simplu năucește! Vai și amar de zilele spionilor noștri!! „Raportul” cuprinde tabele cu numărul „lucrătorilor operativi” și al radiotelegrafiștilor… 11 nov. Actele vorbește!
Inteligența! 9 nov. Inteligența! O amintire: mă aflam într-un avion care, zburând prin tăriile cerului, ducea Naționala de fotbal la un meci amical în Polonia (selecționer, Titi Teașcă). În toate loturile există barem un glumeț responsabil cu poantele și farsele menite să mai învioreze… 9 nov. Inteligența!
Omul cu pușcă 7 nov. Omul cu pușcă După atâția ani de la furtunosul decembrie 1989, tema Revoluției părea cumva a se mai slei. Revenea în atenție la sfârșit de decembrie, când televiziunile lăsau tot mai mult impresia că mai degrabă se achită de o obligație aniversând-o cu… 7 nov. Omul cu pușcă
Universitatea captivă (iii) 4 nov. Universitatea captivă (iii) Pur și simplu de necrezut surprizele oferite de documentele arhivelor universitare prea puțin cercetate! De n-ar fi (fost) nu s-ar povesti, doar că și basmele au ceva limite în plăsmuirea incredibilului, iar când țânțarul devine armăsar și broscoiul prințesă, barem… 4 nov. Universitatea captivă (iii)
Complicata… exactitate 2 nov. Complicata… exactitate Cuvintele au viața lor: se nasc, își trăiesc nesiguranța tinereții, stabilitatea maturității înfloritoare, îmbătrânesc, mor. Rar întâlnim vorbe „decedate” scoase pe făraș din vocabularul curent, cel mai adesea se retrag cu discreție într-o zonă inactivă din care le mai pescuiesc… 2 nov. Complicata… exactitate
Butilie, bre! 31 oct. Butilie, bre! Un film de odinioară se intitula inspirat „Străzile au amintiri”. Cum și-n apa aceluiași râu nu te poți scălda de două ori, nici strada nu rămâne mereu aceeași: alcătuirea forfotei umane diferă de la o oră la alta, peisajul urban… 31 oct. Butilie, bre!
Viață de mâță! 28 oct. Viață de mâță! Mâine, americanii sărbătoresc Ziua națională a pisicii. Cea internațională are stabilită o altă dată, 8 august, numai că într-o bună parte a Europei a fost mutată pe 17 februarie, în Rusia, pe 8 martie, iar alte țări au decis, de… 28 oct. Viață de mâță!