Mare ești, Coane Iancule! 18 oct. Mare ești, Coane Iancule! Pline televiziunile de talk-show-uri, care de care mai acroșante și mai contondente. Săptămâna și bomba: la ordinea zilei, acum, tema acoperit/descoperit – de fapt, un fâs de zile mari, fără vreo finalitate, oricum ai lua-o și din orice unghi l-ai… 18 oct. Mare ești, Coane Iancule!
Sub impresia magistralei… 16 oct. Sub impresia magistralei… „Încă ne aflăm sub puternica impresie a magistralei expuneri a tovarășului…” – cam așa își începeau cuvintele vorbitorii la congresele partidului. Ei bine, reiau formula îngropată în paginile „Scânteii”, ca fiind cea mai potrivită să exprime un maxim de admirație… 16 oct. Sub impresia magistralei…
Zece negri mititei? 14 oct. Zece negri mititei? Din ce în ce mai obositoare și mai tracasantă campania electorală, atât pentru cei care-s obligați s-o întrețină în eternă tensiune, cât și pentru alegătorul năucit de-a binelea! Și dac-o ținem tot așa cu incriminările și dezvăluirile și arestările, o… 14 oct. Zece negri mititei?
Țucăm afișe… 11 oct. Țucăm afișe… Puzderia de festivaluri mai mult sau mai puțin literare adună, cum spun organizatorii, „floarea literaturii române”, dar, cu eternă generozitate, și buchetul de floricele vestejite înainte de a apuca să îmbobocească. Nu-i patent al vremurilor noi: din totdeauna, veleitarii au… 11 oct. Țucăm afișe…
Bombă! 9 oct. Bombă! „Îmi iau angajamentul să aduc la cunoștință organelor Securității Statului orice acțiune sau manifestare dușmănoasă pe care o voi sesiza, indiferent de persoană, prieten sau rudă a mea (…). Sunt conștient de faptul că deconspirarea acestui Angajament înseamnă trădarea unui… 9 oct. Bombă!
Unde ni-s… 7 oct. Unde ni-s… Când se apropie sărbătorirea zilei naționale, intră-n dârdori oștenii care or bate pas de front sub Arcul de triumf și… bucătarii de la misiunile noastre în străinătate. Anul trecut, la sediul Comisiei Europene de la Bruxelles, România a îmbiat reprezentanții… 7 oct. Unde ni-s…
Usatiuc versus Usatâi 4 oct. Usatiuc versus Usatâi Am tresărit întâlnind un nume de mult uitat regalându-se în paginile gazetelor de peste Prut. În 1970, basarabeanul Usatiuc, membru al formațiunii ilegale „Frontul Patriotic Național”, ce milita pentru reunirea Basarabiei cu România, a cerut să fie primit de Ceaușescu.… 4 oct. Usatiuc versus Usatâi
Două dramuri lemn de Kuasia 2 oct. Două dramuri lemn de Kuasia Gazetele-s pline de Turcescu. Televiziunile-s sufocate de epopeea Turcescu. Rămas într-o oarecare rezervă, până la urmă radioul mușcă și el din buna și hrănitoarea bucățică a scandalului gazetăresc național Turcescu. În rest, citim și vedem ce zice Udrea. Ce-a mai… 2 oct. Două dramuri lemn de Kuasia
Și dă-i, și luptă! 30 sept. Și dă-i, și luptă! Citesc, în șpalt, viitoarea carte dedicată împlinirii a 65 de ani de la constituirea Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor. Între altele, se publică și lista generală a premianților Filialei (mai târziu, Asociației Scriitorilor). Destule premii acordate „după ureche”, dar și,… 30 sept. Și dă-i, și luptă!
Bi-colonelul (II) 27 sept. Bi-colonelul (II) Dacă nu-i diversiune cu bătaie lungă, reprezentația Circului Turcescu are toate șansele să se scufunde într-un ridicol de zile mari, dar pune în evidență și ezitările opiniei publice în receptarea corectă a imaginii ofițerului acoperit într-o democrație de veac XXI.… 27 sept. Bi-colonelul (II)
Bi-Colonelul 25 sept. Bi-Colonelul Din tot tărăboiul comico-mistic stârnit de auto-deconspirarea lui Turcescu lipsește întrebarea esențială: la urma urmei, ce făcea, dom`le, intimatul pentru a justifica încasarea celor 26 de milioane lunar? Mărturisesc: am săvârșit armata „la cataramă ” (școală de ofițeri rezerviști, sunt… 25 sept. Bi-Colonelul
Spitalul cu clopote 23 sept. Spitalul cu clopote O poveste ieșeană cu final deschis: în actul de naționalizare din 1948 se dispune trecerea în proprietatea statului a… clopotniței Bisericii „Sf. Spiridon” din Iași – caz, cred, unic în România. Nu se știe ce destinație lucrativă urma să dea… 23 sept. Spitalul cu clopote
Alt fotbal? 20 sept. Alt fotbal? După meciul de la Atena, în care am fost evident mai buni decât grecii, ba, în unele episoade, chiar am jucat fotbal de-adevăratelea, m-a încercat o îndoială: nu cumva noi, cei cu pixul, nedreptățim Naționala, îl nedreptățim pe Pițurcă, fiindcă,… 20 sept. Alt fotbal?
Piți, du-te! 18 sept. Piți, du-te! La urma urmei, ce a fost după isprăvile europene ale „Stelei” și performanțele „generației de aur”? O bălăceală în mediocritate, nimic altceva. Ne-am obișnuit să ne mulțumim cu puțin, să găsim eterne scuze și explicații, mediocritate pe care, ciudat, o… 18 sept. Piți, du-te!
Femeia te ridică… 16 sept. Femeia te ridică… A venit toamna. Zonele în care obișnuiam să culeg flori de câmp sunt acum arse și populate doar de țepoasele imortele. Iar o să ne-nchidem luni și luni în case, așteptând întâiul zâmbet al primăvăratecelor păpădii. Floare… prohibită în America:… 16 sept. Femeia te ridică…
Niță și lupul 13 sept. Niță și lupul Calendarul vestește că s-au scurs 15 ani de la apariția unei remarcabile cărți-reper: „Cartierul Primăverii”, de Titus Popovici. Un critic pretențios, Al.I. Ștefănescu, crede chiar că prozele lui Titus de după 1989 „reprezintă tot ce s-a scris mai impresionant până… 13 sept. Niță și lupul
Ipoteze târzii 11 sept. Ipoteze târzii Încă mai apar! Citesc a nu știu câta carte dedicată evenimentelor din decembrie 1989. Autorul, un oarecare C.M., fost cadru MAPN dacă înțeleg bine, rezumă polemic lucrări precedente și, cum era de așteptat,…încearcă să-și tragă spuza pe turta lui. O… 11 sept. Ipoteze târzii
Noi suntem români… 9 sept. Noi suntem români… O întrebare: dacă scrisoarea trimisă din țară prin care se faulta eventuala atribuire a unui important portofoliu european comisarului român n-a avut nici o importanță și nici un efect în ne-numirea pe respectivul post, atunci… de ce a mai fost… 9 sept. Noi suntem români…
Bellu cu automobelu 6 sept. Bellu cu automobelu Am primit, prin internet, un fragment dintr-un text de epocă. Din păcate, cel care mi l-a trimis nu citează autorul. Îl întreb: și el a primit textul de la cineva care, de asemenea, nu menționează sursa… Ăsta-i internetul: adesea, informația… 6 sept. Bellu cu automobelu
Îl vedem și nu e! 4 sept. Îl vedem și nu e! Era, dacă nu mă înșel, prin 2003. Îndatoriri gazetărești m-au adus în pragul cabinetului ministrului transporturilor. M-am înscris la audiență și, amabil, dl. Băsescu m-a primit chiar a doua zi: „Luați loc, domnule Ioanițoaia”, m-a întâmpinat, recitind lista celor programați… 4 sept. Îl vedem și nu e!
Abramovici vrea sushi 2 sept. Abramovici vrea sushi Dimineața, Roman Abramovici, aflat la Baku, a fost întrebat ce ar dori la cină. Răspuns: sushi. Cum în Azerbaidjan nicăieri nu se gătește un sushi adevărat, rămâneau două soluții: să fie adus ori de la Tokio, ori de la marele… 2 sept. Abramovici vrea sushi
A venit toamna… 30 aug. A venit toamna… Noutățile din grupajele postate pe internet de Realitatea TV au drept titlu primele patru-cinci cuvinte din textul propriu-zis al știrii, evidențiate cu litere mari. Și astfel am aflat, cu deplină satisfacție, despre înființarea unui „Comitet de ințiativă pentru boala limbii”.… 30 aug. A venit toamna…
Invenții! 28 aug. Invenții! Imposibil de comparat mere cu pere, darămite când mai e vorba de realități, domenii și perioade diferite! S-ar zice, totuși, că impactul descoperirilor și invențiilor, în diverse etape din istoria omenirii asupra „mersului lumii”, ar putea fi, dacă nu strict… 28 aug. Invenții!
Bădia Nică la ONU 26 aug. Bădia Nică la ONU Râzi? Te întristezi? Și una, și alta. Actele ce le descoperi cercetând, în pragul unui eveniment aniversar, arhiva Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor, revelează un „a fost odată” aflat ades în preajma incredibilului. Organizația de breaslă a scriitorilor din Moldova… 26 aug. Bădia Nică la ONU
Ei, ba nu! 23 aug. Ei, ba nu! Totdeauna mă indispune întrebarea „ce mai scrii?” Drept pentru care, unui amic i-am oferit răspunsul-capcană: „scriu o piesă despre ilegaliști”. A rămas interzis: „Ceee? Ai luat-o razna?” Iată-ne, care va să zică, în fața unei teme dacă nu chiar interzisă,… 23 aug. Ei, ba nu!
Halal modernizare! 21 aug. Halal modernizare! Să fie un capăt de lume că accentuăm numele proprii… după cum bate vântul? Limba română nu are accentul fix, precum maghiara de pildă, așa că hotărâtoare rămân originea respectivului substantiv propriu, dimpreună cu necesara păstrare a tradiției validate prin… 21 aug. Halal modernizare!
Dărâmarea burlanului 19 aug. Dărâmarea burlanului Cum am mai scris, se află în pregătire o carte menită să marcheze momentul aniversar de la finele lui 2014: organizația profesională scriitoricească ieșeană, care cuprinde și condeierii bucovineni, împlinește 65 de ani. Răscolind maldăre de hârtii îngălbenite și revăzând… 19 aug. Dărâmarea burlanului
M-am tras cu trenul! 16 aug. M-am tras cu trenul! Geo Bogza a stat la Mizil 175 de minute, răstimp în care a dat o telegramă, a mâncat o lipie, a văzut doi oameni beți, a vorbit cu depozitarul de ziare, a vorbit cu fata de la telefoane, a cumpărat… 16 aug. M-am tras cu trenul!
Hribul moldav 14 aug. Hribul moldav Au fost doi ani (2013, 2014) formidabili pentru ciupercărit: Dumnezeu a dat ploaie și pădurea atâta aștepta. Luna trecută am găsit hribi în zona Suha, pe pârâul… (na, că era să dezvălui coordonate musai de ținut secret, cine știe, poate… 14 aug. Hribul moldav
Obiectivism burghez! 12 aug. Obiectivism burghez! Relativ puțină lume știe că, la Iași, a început să funcționeze o nouă instituție muzeală – este vorba despre Muzeul Universității „Al. Ioan Cuza”. Alcătuit „ca la carte”, reface, cu ajutorul exponatelor, drumul trudnic parcurs de cea mai veche Universitate… 12 aug. Obiectivism burghez!
Bancuri 9 aug. Bancuri Nu mă dau în vânt după bancuri. Prețuiesc mai degrabă replica spontană, neelaborată, nepremeditată. Am un amic care nu numai că mă agresează cu bancuri ori de câte ori îl întâlnesc, dar are și un caiet (probabil, chiar mai multe)… 9 aug. Bancuri
Fabulos! 7 aug. Fabulos! Cristoiu ca (și) Cristoiu, pe zi ce trece devine mai penibil, dar revista lui, „Historia”, rămâne interesantă și mereu… demnă de citit. Cu o casetă redacțională bine garnisită, „Historia” practică gazetăria la modul investigativ-creator, redacția, condusă de I.M. Ioniță, propunându-și… 7 aug. Fabulos!
Liftul și poezia 5 aug. Liftul și poezia Filiala Iași a Uniunii Scriitorilor împlinește, în octombrie, 65 de ani – prilej cu care va fi editată o carte dedicată istoriei organizației de breaslă din capitala Moldovei. Mi s-a solicitat contribuția, întrucât am condus Asociația scriitorilor (așa se numea… 5 aug. Liftul și poezia
Ai noștri tineri 2 aug. Ai noștri tineri În ultimul număr al revistei „Expres magazin” ce apare la Haifa, în Israel, (o publicație de ținută, scrisă într-o fluentă și corectă limbă română) dr. Ervin Elias comentează câteva „Perle de la bacalaureatul românesc 2014”. Nu știu care-i proveniența informațiilor… 2 aug. Ai noștri tineri
Doga 31 iul. Doga Cine-i Evghenii Doagă? Dar Eugen Doga? Să recunoaștem (cu mâhnire) că prea puțini români au auzit de compozitorul moldovean născut în sătucul Mocra din Transnistria, autor al unor sute de lucrări de balet, muzică de teatru și film, melodii lirice,… 31 iul. Doga
Nota zece la români 29 iul. Nota zece la români „Suntem un popor democratic, avem drepturi și libertăți cetățenești garantate și respectate, prin urmare avem dreptul să zburăm unde vedem cu ochii. Treziți-vă!” – sunt somat, pe blogul gazetei, după apariția articolului în care comentam scandaloasa declarație a unei domnișorici… 29 iul. Nota zece la români
Uite-l, nu-i! 26 iul. Uite-l, nu-i! Constat că legitimitatea sintagmei „comunismul românesc” n-o mai pune la îndoială nimeni. De altfel, se bucură de notorietate internațională, câtă vreme se discută fără urmă de ezitare despre comunismul polonez, albanez, sovietic, cubanez ș.a.m.d. Ceva, totuși, pare a nu fi… 26 iul. Uite-l, nu-i!
Labiș și… Cojocaru 24 iul. Labiș și… Cojocaru Brașovul e plin de moldoveni rămași din vremea industrializării, care va fi fost ea forțată, dar a izbutit să schimbe hotărâtor destinul României agrare. Printre ei a ajuns, nu știu cum, și un fost fotbalist din echipa națională B, dar,… 24 iul. Labiș și… Cojocaru
Risipite 22 iul. Risipite O domnișoară care a luat nota 10 la Bac a izbutit, în fața camerei de luat vederi, cea mai nerușinată și nesimțită declarație din ultimii 20 de ani: „Suntem prea deștepți ca să rămânem în țara asta!” De unde se… 22 iul. Risipite
„Îmi retrag cuvintele” 19 iul. „Îmi retrag cuvintele” Prestigioasa editură ieșeană „Polirom” trimite în librării încă o carte semnată de Victor Suvorov, autor despre care am mai scris în această rubrică (vezi „Epurarea”, în 2011). Noul volum poartă titlul „Îmi retrag cuvintele” și continuă preocupările lui Suvorov (căruia… 19 iul. „Îmi retrag cuvintele”
Simț enorm și văz monstruos (2) 17 iul. Simț enorm și văz monstruos (2) Cercetările întreprinse de B.C.S Pârvu în rândurile Filialei ieșene a Uniunii Scriitorilor, și în general în câmpul literaturii române, sugerează ideea că modificările comportamentale maladive de natură psihiatrică ar putea avea următoarea explicație: „Poeții acomodați… 17 iul. Simț enorm și văz monstruos (2)
„Simț enorm și văz monstruos” 15 iul. „Simț enorm și văz monstruos” Într-o teză de doctorat (autor, Elena Petrescu), exclamația lui Caragiale „simț enorm și văz monstruos” ar demonstra că „autorul percepe realitatea la dimensiunile ei fabuloase” (…), iar „ în ușoara trecere de la enorm la… 15 iul. „Simț enorm și văz monstruos”
O gară 12 iul. O gară Trece, între Ițcani și Burdujeni, un amărât de pârâiaș ce abia susură sub bolta tufelor de soc. Mai știe cineva că, până la 1918, marca granița dintre România și Austro-Ungaria? S-au păstrat și cele două clădiri în care au funcționat… 12 iul. O gară
Acasă 10 iul. Acasă Două pricini m-au făcut să urc în mașină și s-o pornesc din nou către Bucovina. Mai întâi, o întâlnire cu fostul coleg de bancă la liceul din Suceava, pictorul Ion Grigore: „Știai că eu am pictat biserica din Comănești, satul… 10 iul. Acasă
Floricele pe câmpii 8 iul. Floricele pe câmpii Nu va scrie nimeni despre floricele pe câmpii taman acum, când năboiesc alte și alte dezvăluiri despre marea corupție română, a pierdut Halep, începe campionatul de fotbal, Voiculescu e iar la DNA și Băsescu continuă să dea lecții de moralitate… 8 iul. Floricele pe câmpii
Cale lungă, drum de fier 5 iul. Cale lungă, drum de fier Cum calea ferată română e-n prag de brutală reducere a kilometrilor de șină, de la 20.000 la 6.000, generația mea va trebui, curând, să depună mărturie pentru ceea ce au fost și au însemnat trenurile locale la români în vremea… 5 iul. Cale lungă, drum de fier
Becuri! 3 iul. Becuri! Cu emoție aflu, pe internet, un filmuleț dedicat plasticianului Sandu Darie, prilej cu care revăd și chipul artistului de peste ocean. I-l uitasem de mult. Când l-am cunoscut, la Havana, avea 65 de ani. A văzut lumina zilei în 1908:… 3 iul. Becuri!
Povestea puiului de cuc 1 iul. Povestea puiului de cuc Animație îngrijorată în lumea artistică ieșeană: prețuitul regizor Andrei Șerban – adică, nu un oarecine – a propus, public, comasarea Teatrului Național cu Opera. Ambele instituții ar urma să aibă un singur director și o administrație comună, astfel sperându-se întru… 1 iul. Povestea puiului de cuc