2018 4 ian. 2018 Cum am mai spus și scris, 2018 mă îngrijorează mai abitir decât toți anii pe care cu onor, speranțe, artificii și șampanie i-am întâmpinat până acum – și, slavă Domnului, ar fi destui. N-am, cum s-ar zice, vreun „temei legal”… 4 ian. 2018
Tic-tac 28 dec. Tic-tac După publicarea articolului „Cui nu-i bate ceasul?” am primit o insistentă invitație din partea dlui Ion Cristea, „tatăl orologiilor” la Iași (și nu numai), de a vizita ornicul cu carillon din Palatul Culturii. Nu mi-am închipuit că va fi o… 28 dec. Tic-tac
Frica de… frică! 23 dec. Frica de… frică! Dostoievski spunea că „frica este blestemul omului”. Vine anul nou: este prea mult să spun că mi-e frică de 2018, dar teamă mi-e (între frică și teamă încap nuanțări, sinonimia nu-i perfectă). Ceva negrăit și nedefinit pare a avertiza asupra… 23 dec. Frica de… frică!
KGB Redivivus? 21 dec. KGB Redivivus? O carte, considerată cândva de „The Sunday Times” „splendidă reușită”, a apărut în urmă cu mai bine de un deceniu, când editura „All” (o mai fi existând?) a tradus din engleză ampla cercetare în arhivele KGB intitulată „Istoria secretă a… 21 dec. KGB Redivivus?
Cui nu-i bate ceasul? 19 dec. Cui nu-i bate ceasul? Cartea lui Hemingway dedicată războiului civil din Spania a avut la noi, în editări succesive, titlul diferit tradus: „Cui îi bate ceasul?” și „Pentru cine bat clopotele?”. Luate împreună, parcă ar anunța o prelegere despre orlogerie, singurul meșteșug (dacă n-o… 19 dec. Cui nu-i bate ceasul?
„Proastă, dar așa se cere” 16 dec. „Proastă, dar așa se cere” La Biblioteca Județeană din Suceava a fost evocată personalitatea dramaturgului dornean Ion Luca, cu prilejul lansării cărții „Teatru esențial” (ediție datorată lui Nicolae Cârlan) și al împlinirii a 45 de ani de la moartea scriitorului. După scurgerea a 7 decenii… 16 dec. „Proastă, dar așa se cere”
Ia priviți-i cum se duc… 14 dec. Ia priviți-i cum se duc… Până la 17 ani am locuit la Ițcani. Mai întâi în spatele parcului de la gară, de unde am plecat în refugiu și, când ne-am întors, am găsit totul distrus. Inscripția rusească de pe frântura de zid rămasă în picioare,… 14 dec. Ia priviți-i cum se duc…
Gardul și leopardul 12 dec. Gardul și leopardul De Moș Niculae se schimbă orarul la CFR. Anul ăsta am găsit în ghetuțe un „Mers al trenurilor” mai spălăcit ca oricând – dar, desigur, nu pentru copertă îl cumpărăm noi, ci pentru a afla noutățile sezonului de iarnă la… 12 dec. Gardul și leopardul
De necrezut! 9 dec. De necrezut! Niciodată nu s-a potrivit mai bine titulatura rubricii decât în cazul de față – acela al cărții „Greșeli semnalate în Gramatica Academiei Române – 2005, 2007: Relația apozitivă”, apărută către sfârșitul lui 2017 la Editura suceveană „Mușatinii”. Titlul m-a înșelat:… 9 dec. De necrezut!
Actele vorbește! (3) 7 dec. Actele vorbește! (3) De Moș Nicolae am primit cadou un vraf de turnătorii în copii xerox din arhiva CNSAS. Mi le-a trimis fiica lui Cezar Ivănescu, Clara Aruștei, cea care, de aproape un deceniu, se străduiește din răsputeri să demonstreze că dosarul de… 7 dec. Actele vorbește! (3)
Operația reușită, pacientul mort 5 dec. Operația reușită, pacientul mort Curând se împlinesc zece ani de la moartea celui ce a fost poetul Cezar Ivănescu, directorul Editurii ieșene „Junimea”. O moarte stupidă (în urma unei banale operații de hemoroizi!) de care n-a fost făcut răspunzător… 5 dec. Operația reușită, pacientul mort
Mari românași 30 nov. Mari românași Acum, la început de decembrie, constat că a dispărut entuziasmul pentru clasamentele de sfârșit de an ce înșirau românii merituoși în funcție de percepția valorică reieșită din sondaje. Situate între stupid și absurd, ierarhiile astfel stabilite pot cel mult să… 30 nov. Mari românași
Aberația Becali 28 nov. Aberația Becali După meciul de la Plzen, Becali nu se sfiește să recunoască: „Da, m-am băgat la echipă, dar e normal să mă bag! Este vorba despre bani, despre banii mei!” Așadar, nicidecum despre interesele și prestigiul fotbalului românesc (cât biet și… 28 nov. Aberația Becali
Apocalipsa? 25 nov. Apocalipsa? În prag de iarnă, la București au „coliturghisit” Patriarul Rusiei, Kiril, și al României, Daniel. Fără îndoială că evenimentul se cuvine salutat: vizita întâistătătorului celei mai mari biserici creștine din lume, considerat, între altele, unul dintre apropiații lui Putin, poate… 25 nov. Apocalipsa?
S-a-ntors Chirița! 23 nov. S-a-ntors Chirița! Pentru naționalul ieșean, „Chirița în provinție” rămâne eternă obligație repertorială, mai ceva ca Marșul lui Radetzki în concertul vienez de Anul Nou: dacă nu chiar o dată la un deceniu, barem fiecare generație se cuvine să aibă parte de Chirița… 23 nov. S-a-ntors Chirița!
Un rebel 21 nov. Un rebel Ioana Diaconescu își continuă investigațiile prin tenebroasele arhive ale Securității, oferindu-ne, tot la „Junimea”, un volum în care materialul documentar răbdător studiat și atent parcurs cu creionul în mână la CNSAS reconstituie, ordonează și interpretează date ale un destin scriitoricesc… 21 nov. Un rebel
Literatura în suferință? 18 nov. Literatura în suferință? De-o viață trăind printre condeieri, citindu-le cărțile, respirând același aer, călătorind cu aceleași tramvaie, aplaudând cu sinceră bucurie solidară sute și mii de lansări, recitaluri, premieri, aniversări, fiindu-le în preajmă scriitorilor de la debut și, adeseori, până la ultima lor… 18 nov. Literatura în suferință?
Cât caracter, atâta țară 16 nov. Cât caracter, atâta țară Din câte am aflat, la Suceava urmează a fi marcată împlinirea celor 45 de ani de la dispariția lui Ion Luca lansându-se cartea-eveniment „Teatru esențial”, ce cuprinde partea realmente rezistentă din opera dramatică a scriitorului de la Vatra Dornei, un… 16 nov. Cât caracter, atâta țară
Dacă și cu parcă 14 nov. Dacă și cu parcă Una dintre cele mai cunoscute poezii ale lui Rudyard Kipling se intitulează „Dacă” („Dacă ajungi să umpli minutul trecător / Cu șaizeci de clipe de veșnicii mereu / Vei fi pe-ntreg pământul deplin stăpânitor / Și mai presus de toate,… 14 nov. Dacă și cu parcă
TOATĂ PUTEREA SOVIETELOR! 12 nov. TOATĂ PUTEREA SOVIETELOR! Era cât pe ce să nu bag de seamă că a mai trecut un 7 noiembrie, și încă unul cât se poate de măreț-aniversar – 100 de ani de la „Marea Revoluție din Octombrie”! Aniversare sau comemorare? Cum am avut… 12 nov. TOATĂ PUTEREA SOVIETELOR!
Cum să uiți? 9 nov. Cum să uiți? Vine meciul cu Naționala semilunei – prilej cu care îmi amintesc că, în urmă cu mai bine de 50 de ani, mă aflam la Istanbul împreună cu Cristian Țopescu și Ion Chirilă, ca invitați ai Asociației Ziariștilor Sportivi din Turcia.… 9 nov. Cum să uiți?
Păguboasă inerție! 7 nov. Păguboasă inerție! Zilele astea a apărut un panou mare cât un tramvai, amplasat în dreptul intrării principale a Universității ieșene, pe care scrie cu litere de șapte șchioape „Universitatea Al Ioan Cuza, 1860, prima universitate din țară”. Ca să se știe! Dacă,… 7 nov. Păguboasă inerție!
Morminte fără cruce 4 nov. Morminte fără cruce „Bizanțul și influența lui asupra țării noastre”, originala cercetare publicată de Orest Tafrali în 1914, s-a aflat printre titlurile cu autograful autorului cuprinse în fondul de carte donat Asociației Scriitorilor din Iași de urmașii bucovineanului Traian Chelariu. A dispărut odată… 4 nov. Morminte fără cruce
Nobel și iar Nobel 2 nov. Nobel și iar Nobel S-a scris mult și văd că se scrie din nou, insistent, despre consistentul procentaj de laureați evrei în lista celor distinși cu râvnitul Premiu Nobel, căutându-se explicații peste explicații. O sinteză încearcă Geta Neumann, comentând articolul profesorilor Amy Chua și… 2 nov. Nobel și iar Nobel
Prea mult, prea devreme? 31 oct. Prea mult, prea devreme? Știm doar de Halep, dar românii mai au un măgulitor loc I în lume: încă din 2014, Adrian Ghenie deține (și își menține) întâietatea între „cei mai tranzacționați și apreciați pictori ai mapamondului”. Altfel și mai direct spus: tablourile băimăreanului… 31 oct. Prea mult, prea devreme?
Mărunțișuri: despre c 28 oct. Mărunțișuri: despre c Caroline Wozniacki a umilit-o drastic pe Simona: 6-0, 6-2. Cu cât căutăm mai abitir explicații, cu atât aflăm mai puține, fiindcă tenisul feminin a fost și va fi în veci imprevizibil. De altfel, s-a întâmplat și la case mai mari.… 28 oct. Mărunțișuri: despre c
Nimic de făcut? 26 oct. Nimic de făcut? Trăim o singură dată – și viața ne-o îngropăm sub un munte de nimicuri și fleacuri, pe altarul cărora sacrificăm în van, picătură cu picătură, felia de timp și energiile primite-n dar la naștere. Tot ce sechestrează prim-planul vieții noastre… 26 oct. Nimic de făcut?
Poftiți în vagoane! 24 oct. Poftiți în vagoane! Nimic mai trist decât o linie ferată ruginită și năpădită de bălării! Poate simt așa și pentru că, fiu de ceferist cu șapcă roșie, am copilărit printre liniile gării Ițcani, știam să dezleg toate vechile șarade de identificare inscripționate pe… 24 oct. Poftiți în vagoane!
Ce știm despre masonerie? 21 oct. Ce știm despre masonerie? Mai nimic. Mult… și aproape nimic. Am luat cu niscaiva speranțe cartea „Francmasoneria și Junimea literară” editată de „Centrul național de studii francmasonice” (autori: M.D. Sturdza, H.N. Bălcești și ieșeanul Liviu Papuc), sperând că voi afla ceea ce realmente poate… 21 oct. Ce știm despre masonerie?
Toată lumea azi pozează… 19 oct. Toată lumea azi pozează… Nu poate fi uitată arieta Chiriței în Provincie: „Tătă lumea azi fumează…” Parafrazând, am putea spune că „toată lumea azi pozează”. Mai ieri-alaltăieri, de Sfânta Parascheva, pe străzile Iașilor s-au făcu mii, dacă nu zeci de mii de fotografii. Veacul… 19 oct. Toată lumea azi pozează…
Ca-n codru! 17 oct. Ca-n codru! În vara și-n toamna lui 2017 n-au prea fost hribi: se pare că mama natură e programată să ne bucure cu belșug de „boletus” doar în anii cu soț: tot o călcătură tare și-o călcătură moale… Sau, cine știe, n-am… 17 oct. Ca-n codru!
Secretele nemuritorilor 14 oct. Secretele nemuritorilor Sub deviza „Ce nu ți-au spus profesorii despre romancieri, poeți și dramaturgi celebri”, Editura „Art” tipărește cartea lui Robert Schnakenberg „Viața secretă a marilor scriitori”. Autorul avertizează că „și marii scriitori își trag indispensabilii băgând tot câte un picior pe… 14 oct. Secretele nemuritorilor
Cei uitați 7 oct. Cei uitați O emoționantă și meritorie inițiativă ieșeană: în perspectiva aniversării Centenarului Marii Uniri, au fost căutați în cimitirele urbei și li s-au identificat mormintele basarabenilor care, în 1918, au semnat Hotărârea Sfatului Țării de unire cu România. Sunt cei care, refugiind-se… 7 oct. Cei uitați
1 Bekal = 10 Vangheli 5 oct. 1 Bekal = 10 Vangheli Umberto Eco spunea că inteligența are limite, dar prostia, nu. Ne-a lipsit până acum unitatea de măsură aptă să stabilească niveluri, limite și praguri. Nu-l putem crede până la capăt pe Heine („În lume sunt mai mulți proști decât oameni”);… 5 oct. 1 Bekal = 10 Vangheli
Scrisoare regăsită 3 oct. Scrisoare regăsită Scrisoarea poartă data de 5 octombrie 1977. Au trecut, deci, 40 de ani! Grigore Vieru încuviința cu bucurie să i se publice prima carte în România: „Fraților, nu știți câtă îmbărbătare și mângâiere mi-ați adus!” Relațiile cu Basarabia erau, atunci,… 3 oct. Scrisoare regăsită
Toamnă gri 30 sept. Toamnă gri Nu-i adevărat că-n cupele europene n-ar exista echipe slabe! Așa cum arată Lugano acum, ar duce-o greu și-n Liga a II-a românească! Joi, FCSB a avut o primă repriză de coșmar, a-ncasat un gol de grădiniță și aveai senzația că… 30 sept. Toamnă gri
Toate trec… 28 sept. Toate trec… De foarte multă vreme n-am mai ajuns în acel ascuns cotlon al Prutului unde se deschide o ciudată peninsulă, firav legată de malul românesc precum cireașa de codiță. Zona-i cât se poate de izolată și Basarabia la o azvârlitură de… 28 sept. Toate trec…
Cazul Luca 26 sept. Cazul Luca Promiteam o revenire asupra cărții de reală excepție „Teatru esențial” (Ion Luca). Firește, într-un cotidian n-are cum să-și afle loc recenzia aplicată și detaliată, care nu poate fi decât… kilometrică la o astfel de reușită editorială și, mai ales, în… 26 sept. Cazul Luca
Monumental! 23 sept. Monumental! Cum minuni în vremea noastră nu credeam a se mai face, am primit cu îndoială vestea că s-ar fi tipărit ditamai cartea-mamut dedicată lui Ion Luca. Iată că-s obligat s-o cred, fiindcă am opul în față: Ion Luca „Teatru esențial”,… 23 sept. Monumental!
La bulivar, birjar! 21 sept. La bulivar, birjar! De câte ori ajung prin Suceava, trec și pe la gara Ițcani, de care mă leagă sumedenie dintre amintirile copilăriei. Din regina gărilor bucovinene (avea, cândva, fotolii de pluș roșu în sala de așteptare clasa I-a, tavane pictate, Oficiu vamal… 21 sept. La bulivar, birjar!
Mai ieftin birul la turci! 19 sept. Mai ieftin birul la turci! Profesorul Eugen Stănescu, directorul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, a dat publicității rezultatele unei cercetări de-a dreptul tulburătoare: cât aur (ca atare sau echivalent) s-a scurs din România începând cu 1415 și până azi. Și cât aur se… 19 sept. Mai ieftin birul la turci!
Vămile epigramei 16 sept. Vămile epigramei Epigramiștii au rezolvat simplu vechea dispută privind întâietatea oului sau a găinii: „Eu cred că-ntâi și-ntâi de toate / A fost Muzeul Oului din Vama!” Cum de-a ajuns comuna bucovineană Vama adevărat epicentru al epigramei românești și Muzeul Oului pe… 16 sept. Vămile epigramei
Din carnet (XXII) 14 sept. Din carnet (XXII) – Firma de cablu m-a blagoslovit, gratis, cu încă un telefon. Nu-l folosesc. Cinstit vorbind, nici nu mai știu ce număr are. Cum-necum, soneria de alarmă i-a fost activată (cred că am umblat pe unde nu trebuie) și-i programată pentru… 14 sept. Din carnet (XXII)
Mama natură 12 sept. Mama natură În curte au înflorit solii toamnei: crinii de baltă (așa s-or fi chemând?) își ițesc imaculatele trompete albe. Începe dansul frunzelor ruginite. Un trandafir restanțier mai cutează să rotunjească doi boboci pirpirii, una-două dintre mușcate insistă să-și păstreze floarea, în… 12 sept. Mama natură
Habemus Papam? 9 sept. Habemus Papam? Astăzi și mâine, evenimentele sfârșitului de săptămână din Columbia readuc în discuție tema pontificatul lui Francisc. În anumite zone din America de Sud (și nu numai) contestarea a atins cote maxime. Altfel, mulți îl consideră un înnoitor. A fost declarat,… 9 sept. Habemus Papam?
De nu treci pragul, n-ajungi nicăieri 7 sept. De nu treci pragul, n-ajungi nicăieri Iată, pe nesimțite, vara s-a dus… Aș iubi toamna, „ultimul surâs al anului”, de n-ar fi, vorba lui Toulouse Lautrec, „primăvara iernii”. Camus o înțelege altfel,dar tot în cheie tristă: „Toamna este o a doua… 7 sept. De nu treci pragul, n-ajungi nicăieri
Ajungeee!! 5 sept. Ajungeee!! Gata, ajunge! Ajungeee!! Ne-am potcovit cu Daum, ne-am potcovit. Dar nu neamțul e perja stricată care împute fotbalul nostru, ci românașul Burleanu. Posedă un dar de strașnică utilitate în democrațiile veacului XXI: e bun de gură. Din stirpea uteciștilor cu… 5 sept. Ajungeee!!
Pescarul de imagini 2 sept. Pescarul de imagini O aniversare… tăcută: monumentul lui Ștefan cel Mare de la Suceava împlinește 40 de ani. Către sfârșitul lui 1976, cei ce așteptau trenul la Burdujeni se zgâiau nedumeriți prin ferestrele înalte ale fostei săli de bal a gării de frontieră,… 2 sept. Pescarul de imagini