Vreme trece, vreme vine 14 iul. Vreme trece, vreme vine „Pe când eram noi tineri și gazetari fruntași” (cam așa sunau versurile unei parodii datorate, desigur, lui Florin Mihai Petrescu) /„revista „Cronica” iubit-am pătimaș.” Defectul cu tinerețea (noastră) s-a corectat din mers, iar gazetăria moldavă avea să-și treacă în cataloage… 14 iul. Vreme trece, vreme vine
Irezolvabil? 12 iul. Irezolvabil? Un bust mărunțel străjuiește gingaș o intersecție din Copou. După cum este amplasat, zici că o firmă de curierat l-a depus provizoriu pe trotuar și încă-i în căutarea destinatarului trimiterii. Ulterior, a primit, chiar la „locul faptei”, un supliment de… 12 iul. Irezolvabil?
Gates – Dumnezeu? 9 iul. Gates – Dumnezeu? Am fost printre primii care s-au vaccinat, în februarie, cu amândouă dozele. N-aș ezita s-o fac din nou. M-au distrat și chiar delectat aberațiile anti-vaccin ale Șoșoacăi – și iată că am aflat ceva temeiuri nu să-i dau dreptate, că-i… 9 iul. Gates – Dumnezeu?
Cici, Mimi, Fifi 7 iul. Cici, Mimi, Fifi Dacă tot am istorisit, în rubrica precedentă, o tristă poveste din „epoca de aur”, mai încerc o pogorâre în maelströmul cultural ceaușist, în căutare de noideslușiri privitoare la un subiect de mai bine de 30 de ani foarte prezent în… 7 iul. Cici, Mimi, Fifi
D-ale vieții 5 iul. D-ale vieții Drumețind și intrând în vorbă cu necunoscuți, mai afli una-alta. Uneori, chiar ți se dezvăluie situații profund dramatice, cărora literatura încă nu le-a dat de urmă. Din păcate, tot mai puțini sunt cei care pot depune mărturie despre primii ani… 5 iul. D-ale vieții
La ciuperci, dar… 2 iul. La ciuperci, dar… A dat Dumnezeu ploaie: prea multă, dar să nu cârtim, poate-i un ecou întârziat al procesiunilor cu icoane scoase mai an’ și al rugilor de slobozire a norilor la vremea secetei de as’primăvară. A trecut Solstițiul de vară 2021 (asta-i… 2 iul. La ciuperci, dar…
Ajunge 30 iun. Ajunge Am ostenit să tot scriu despre ridicolele texte de muzică ușoară al căror univers ideatic continuă să se întemeieze pe două sublime trăiri-stas: „Mi-e bine cu tine” / „Mi-e mai bine fără tine”, amândouă așezate sub semnul implacabilului „vei pleca”… 30 iun. Ajunge
O DESPĂRȚIRE 28 iun. O DESPĂRȚIRE Toamna trecută am primit un telefon neașteptat: inflexiunile vocii păreau cumva cunoscute, dar nu puteam să duc identificarea până la capăt fiindcă îmi aminteau prea vag de un altădată cețos și foarte depărtat. „Mircea, au trecut vreo 60 de ani!… 28 iun. O DESPĂRȚIRE
Ce vis urât! 25 iun. Ce vis urât! Ce repede se uită! Generația mea, care a văzut și a trăit toate minunățiile „epocii de aur”, fiind întrutotul aptă să depună mărturie (din păcate, nu prea-i întrebată…) trece în ritm alert pragul către definitivul „dincolo”. Tineretul nu prea pare… 25 iun. Ce vis urât!
Deci, se poate! 23 iun. Deci, se poate! N-aș crede că prea multă lume a auzit de „răzeșii găzari” de pe valea Tazlăului Sărat. E-o zonă aparte, de tihnită și luminoasă frumusețe a peisajelor, cu dealuri bogat împădurite și cu remarcabile situri de interes arheologic și etnografic –… 23 iun. Deci, se poate!
Îi numeri pe degete! 18 iun. Îi numeri pe degete! A trecut și 15 iunie, ziua în care românii știutori de carte au evocat cu emoție, sfială și respect despărțirea pământească de Eminescu. Dacă s-au potolit negările violent iconoclaste, rămâne în circulație o întrebare aparent nevinovată – dar și ea… 18 iun. Îi numeri pe degete!
De toate, pentru toți 16 iun. De toate, pentru toți Suntem literalmente avizi să le știm pe toate! Curg torente de informații în albia primitoare și suferitoare a internetului, dar rămân sumedenie de știri extrem de importante pentru nație fie ignorate, fie găzduite de site-uri fără mare trecere la publicul… 16 iun. De toate, pentru toți
D-ALE TINEREȚII! 14 iun. D-ALE TINEREȚII! Se spune că ne despărțim de trecut râzând. Ori barem zâmbind. Teza marxistă va fi funcționând în n cazuri și situații, în alte n2 nicidecum (cronicile românilor: mai mult lacrimă decât veselie!); cu siguranță însă că în istoria noastră recentă… 14 iun. D-ALE TINEREȚII!
Pâinea noastră… 11 iun. Pâinea noastră… Pur și simplu nu pot să cred că mănânc pâine congelată plămădită „afară” și dezghețată în mult suferitoarea Românie! Pământ, trudă și grâu românesc, pâine… de import? Dacă-i pe-așa, și pita noastră cea de toate zilele ne-o îngheață alții, apoi… 11 iun. Pâinea noastră…
Emiteți ordonanță de iubire! 9 iun. Emiteți ordonanță de iubire! În curs de evidentă și regretabilă prozaizare, poezia îmi oferă tot mai rar revelația versului care să surprindă spectaculos prin deschiderea cu har a cine știe căror tainice uși ferecate ale sufletului. Înlăturarea cărora izbutindu-se nu cu meșteșugul, până la… 9 iun. Emiteți ordonanță de iubire!
Dacă ai cu cine! 7 iun. Dacă ai cu cine! Prin 2000 mi-a căzut în mână o carte mai ciudată: se intitula „Viața și moartea”, apăruse la Chișinău și era o îndrăzneață cercetare filologică întreprinsă în… cimitire, în căutarea celor mai expresive și originale epitafuri. Auzisem cândva că autorul colindase… 7 iun. Dacă ai cu cine!
În oglindă: Ralea 4 iun. În oglindă: Ralea Vechile reflexe gazetărești mă fac să iau în seamă momentele aniversar-comemorative, potrivite prilejuri pentru a readuce în discuție cazuri asupra cărora apasă tot mai greu, motivat sau parțial motivat, lespedea tăcerii. Iată, se împlinesc 135 de ani de la nașterea… 4 iun. În oglindă: Ralea
Uimiri 2 iun. Uimiri În marea țară a democrației, USA, continuă războiul cu statuile și cu imaginile unor personalități considerate până acum nu doar „sans reproche”, ci solide și de necontestat repere pe drumul constituirii și impunerii unei națiuni care (încă) domină lumea. Veștile… 2 iun. Uimiri
Adio, cu tricolor! 31 mai Adio, cu tricolor! În urmă cu vreo patru-cinci ani am citit, în tren și-n fugă, o carte împrumutată de colegul de compartiment și semnată de clujeanul Aurel Sasu, „Cum mor scriitorii români”, alegând mai ales paginile consacrate unor condeieri pe care i-am bine… 31 mai Adio, cu tricolor!
Ace, brice și carice 28 mai Ace, brice și carice Vorbim și tot vorbim despre totala transparență în actul de guvernare, în structura sistemului de conducere la toate nivelurile, precum și despre largul acces al cetățeanului la informațiile elementare necesare luării contactului cu autoritățile. Ia încercați să aflați numărul de… 28 mai Ace, brice și carice
Fotbalul nu crede-n lacrimi! 26 mai Fotbalul nu crede-n lacrimi! N-am ascuns vreodată că-mi place peste măsură șahul și că-i acord chiar prea mult din timpul cât mi-a mai rămas. Acum, când vremea s-a mai încălzit și se poate juca afară, micile ieșiri în natură încearcă să țină cumva locul… 26 mai Fotbalul nu crede-n lacrimi!
Marele vinovat? 24 mai Marele vinovat? Nu fac parte dintre conspiraționiști, m-am vaccinat cu toată buna-credință de la bun început, n-am pus la îndoială realitatea comunicatelor oficiale. Nu cumva rău am făcut? Cât privește vaccinarea, dacă ar fi s-o iau de la capăt, n-aș ezita s-o… 24 mai Marele vinovat?
Ei, și ce? 21 mai Ei, și ce? Teatrul din Suceava poartă numele rădăuțeanului Matei Vișniec. După cum avea să relateze mai târziu el însuși, dramaturgul a văzut „lumina scenei” la Teatrul Național din Iași. Puțină lume cunoaște povestea acestui debut considerat, la vremea aceea, de-a dreptul incredibil:… 21 mai Ei, și ce?
…Și să nu crezi tot ce auzi! 19 mai …Și să nu crezi tot ce auzi! Din când în când, n-ar strica să încercăm un audit cetățenesc, adică o luare la bani mărunți (cum ar veni, tot un exercițiu… financiar) menită să verifice rodul real al prezicerilor cu care ne-au băgat… 19 mai …Și să nu crezi tot ce auzi!
Cine vrea un brad? 17 mai Cine vrea un brad? În urmă cu 45 de ani am adus din Bucovina, de pe lângă izvoarele pârâului Belțag (Molid) trei brăduți de-o șchioapă. Au încăput toți trei în port-bagaj și i-am plantat în ograda strâmtă a casei din Copou. Le-a mers cum… 17 mai Cine vrea un brad?
La început a fost cuvântul 14 mai La început a fost cuvântul „La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul”. În Evanghelia după Ioan, doar două substantive sunt ortografiate cu majusculă – unul propriu, Dumnezeu, și unul comun, Cuvântul. Greu de închipuit mai mare rang și prețuire!… 14 mai La început a fost cuvântul
Ghici cine… 12 mai Ghici cine… În 2012 s-a difuzat prima emisiune tv din ciclul „Ghici cine vine la cină”. Continuă și azi! Mai mult, realizatorul, Vasile Arhire, s-a îngrijit să „extragă” de pe film textele convorbirilor și să le trimită la tipar, tezaurizând primele 18… 12 mai Ghici cine…
N-oi fi visat? 10 mai N-oi fi visat? Uitarea e scrisă-n legile omenești. Dar… o fi existat vreodată un astfel de… odată? Parc-am visat! Răsfoiesc carnetele de însemnări scrise-n urmă cu 30 de ani, când începea nefericitul război de la Nistru. Oare cele notate acolo cu scris mărunt,… 10 mai N-oi fi visat?
Șoșoacă președinte! 7 mai Șoșoacă președinte! Sunt liniștit și împăcat: Șoșoacă acceptă să candideze la Președinția României. Nu-i prea limpede cine i-a propus, dar, în sfârșit, vom avea o adevărată mamă a națiunii. Ce, s-a murit degeaba la revoluție? N-o văd să-l imite pe Iohannis încălecând… 7 mai Șoșoacă președinte!
Lungă-i calea… 5 mai Lungă-i calea… Un amic îmi dă un telefon misterios: „Mai este cineva cu tine în cameră? Să nu dai mobilul pe speaker.” Îl asigur că-s singur. „Mâine îmi lansez o carte.” Bravos, felicitări, vin cu bucurie. Nu credeam că se mai fac… 5 mai Lungă-i calea…
Norocul… în nenoroc 30 apr. Norocul… în nenoroc În nenumăratele peregrinări gazetărești s-a întâmplat să întâlnesc persoane (de fapt, personalități) cărora, în momentul primei întâlniri, să nu le dibui până la capăt dimensiunea adevărată; odată cu trecerea anilor și deceniilor, constat că amintirea lor în loc să se… 30 apr. Norocul… în nenoroc
Învingători și învinși (ii) 28 apr. Învingători și învinși (ii) L-am lăsat, în rubrica trecută, pe emigrantul bucovinean cu un picior pe pământul american și cu celălalt… în aer: faptul că a ajuns la New York nu înseamnă mare lucru: va trebui să înfrunte zecile de întrebări ale inspectorilor ce-i… 28 apr. Învingători și învinși (ii)
Învingători și învinși 26 apr. Învingători și învinși Mărturisesc un interes deosebit pentru emigrația românească transoceanică de la începutul secolului XX și adun, când aflu surse noi, mărturii din cele mai diverse izvoare. Motivul este simplu: cum am mai scris în această rubrică, bunicul meu din Comăneștii Sucevei… 26 apr. Învingători și învinși
E-2, E-4 25 apr. E-2, E-4 Un singur avantaj la vreme de pandemie: mă bărbieresc mai rar (că tot nu se vede din pricina măștii). În rest, doar necazuri, frustrări, renunțări. Mari, mici, suportabile, insuportabile, nu le mai înșir, că toată lumea le știe și le… 25 apr. E-2, E-4
Dopajul la români 23 apr. Dopajul la români „Gazeta sporturilor” ne face surpriza publicării unui consistent grupaj (8 pagini!) supraintitulat „eseu despre dopajul în sportul românesc” – interesant mai ales pentru relatările privind realitățile de odinioară. Cele ce se petrec astăzi cu dopajul în sport sunt mai mult… 23 apr. Dopajul la români
Mai lăsați-mă! 21 apr. Mai lăsați-mă! Pornesc de la o interpelare a europarlamentarului Rareș Bogdan (20 decembrie 2020): „Sectorul cărților, la fel ca multe alte sectoare culturale, a suferit lovituri fără precedent ca urmare a crizei provocate de Covid-19. Crearea, producția, promovarea și vânzarea de carte… 21 apr. Mai lăsați-mă!
Migrează bronzul! 19 apr. Migrează bronzul! Un mic scandal cultural dospește la Iași după ce edilii au amplasat în Copou bustul lui Octavian Goga. Nu în parc, pe aleea scriitorilor, ci undeva, mai retras… dar gestul s-a observat repede și tot repede au țâșnit protestele, nemilos… 19 apr. Migrează bronzul!
Covid-partid 16 apr. Covid-partid În zorii „literaturii noastre noi”, Dan Deșliu acaparase definitiv cele două rime acceptabile la „partid”, adică, „blid” și „zid”: „Între azimă și blid / Armă, flamură și zid, / Cartea marelui Partid.” Ar fi fost vorba despre „Cursul scurt de… 16 apr. Covid-partid
O ipoteză (II) 14 apr. O ipoteză (II) În disputa politică de după 1877, conservatorii afirmă, nu fără a se contrazice și a supralicita, că Grivița ar fi fost goală (!?) în momentul intrării trupelor noastre, reduta ar fi cucerit-o alții (!), al doilea Batalion de Vânători n-a… 14 apr. O ipoteză (II)
O ipoteză 12 apr. O ipoteză După evacuarea nocturnă de la Spitalul „Foișor”, care pur și simplu m-a năucit, pare să nu se prea mai justifice fervoarea gazetelor și clocotul de pe ecranele televiziunilor, fiindcă în epopeea Covid, câinii latră, caravana trece. Politicul orgolios fiind profund… 12 apr. O ipoteză
Totul se plătește! 9 apr. Totul se plătește! La Carrefour, dau peste un lădoi imens plin-ochi cu cărți. M-am învârtit vreo jumătate de oră prin respectiva zonă, urmărind ce se întâmplă în preajma movilei de opuri cu preț redus. Nu s-a oprit nimeni barem o clipă, să vadă… 9 apr. Totul se plătește!
Amestecate 7 apr. Amestecate În sfârșit, Raed Arafat a explicat motivul pentru care magazinele pline-ochi se închid la ora 18: întrucât, spre sfârșitul intervalului, mai pot fi câțiva cumpărători la casă, se cuvine luat în calcul și timpul necesar pentru ca salariații supermarket-urilor să-și… 7 apr. Amestecate
Ei n-o merită! 5 apr. Ei n-o merită! „Da, sunt naționalist” se intitulează o poezie a mult regretatului Grigore Vieru. Subscriu și mă declar naționalist fără nici o rezervă, dacă asta înseamnă, cum spunea poetul, să-ți iubești țara, să-i respecți poporul, tradițiile, limba, istoria. Am citit mai demult… 5 apr. Ei n-o merită!
Ce se închide nu se fluieră? 2 apr. Ce se închide nu se fluieră? Dacă tot am vorbit despre scandaloasa închidere (cu Poliția!) a Muzeului CFR, și ne aflăm în Anul European al Căilor Ferate, parcă s-ar cuveni adăugate câteva considerente cu caracter general privitoare la însăși condiția unui muzeu al drumului de fier,… 2 apr. Ce se închide nu se fluieră?
Între tragic și ridicol 2 apr. Între tragic și ridicol „Vrem o țară / ca afară!” era unul dintre sloganurile cele mai apăsat scandate la acțiunile revendicative de acum doi-trei ani. De ce, dintr-odată, strada l-a uitat? Din moși-strămoși, România a privit cu ochi respectuos-pofticioși la „Evropa”, dispusă să preia… 2 apr. Între tragic și ridicol
Terestra Aida! 31 mart. Terestra Aida! Surprinzător, alarmant, ridicol, inexplicabil – luați-o cum vreți, da-i cât se poate de limpede că omenirea se tâmpește pe zi ce trece, iar victime cad, una după alta, creații majore din toate domeniile artei. A venit și rândul operei „Aida”:… 31 mart. Terestra Aida!
DUM SPIRO, SPERO! 29 mart. DUM SPIRO, SPERO! De tot se-ngroașă gluma, iar noi o ținem într-o zăbăucă și iresponsabilă hărmălaie pro sau anti vaccin, pro sau anti mască! Mă-ntreb ce ne-am fi făcut (ferește-ne, Doamne!) într-un război clasic: purtam masca de gaze ori ba – că-n tranșee… 29 mart. DUM SPIRO, SPERO!
Eminescu la tribunal (II) 26 mart. Eminescu la tribunal (II) Rămăsesem dator, așa că mă grăbesc să așez în pagină ultima parte a urâtei povești cu procesele lui Eminescu. Infamia demersului lui Petrino consta în aceea că nu-l acuză pe Eminescu de neglijență în gestionarea avutului public, ci reclama faptul… 26 mart. Eminescu la tribunal (II)