Cei care caută gustul plin de savoare al legumelor de altădată și vor să le cultive în propria grădină au aflat în ultimii ani despre existența la Suceava a Băncii de Gene, care produce și păstrează cu sfințenie cele mai diverse soiuri cultivate în timpuri apuse. Acestea sunt soiurile care se cultivau în urmă cu zeci de ani sau mai mult și care ofereau gusturi și arome pierdute în timpul culturilor intensive, afectate de dorința de productivitate cât mai mare.
În perioada sfârșitului și începutului de an, Banca de Gene Suceava organizează o campanie de acordare gratuită a semințelor din soiurile străvechi, prin acest demers dorindu-se salvarea soiurilor de legume și cereale autohtone, care au fost eclipsate în ultima perioadă de soiurile străine, lipsite de gust. Cererile pentru semințe s-au primit prin internet, pe site-ul băncii, în perioada 15 noiembrie 2017-15 ianuarie 2018. Pe adresa www.svgenebank.ro comenzile s-au făcut intrând la rublica INFORMAȚII și apoi pe cea de DISTRIBUȚIE PROBE, unde doritorii au putut solicita semințele dorite. Aceste campanii de preluare a cererilor pentru acordarea de semințe sunt organizate de bancă de două ori pe ani, cea de a doua demarând pentru o lună, la mijlocul lunii august, adresându-se culturilor de toamnă.
Număr mare de solicitări de semințe și în această campanie de iarnă
Păstrarea acestor semințe și înmulțirea lor în cadrul Băncii de Gene din Suceava a demarat cu mulți ani în urmă, însă inițiativa de livrare a acestor semințe de legume de altădată a apărut după ce s-a constatat că locuitorii satelor nu mai cultivă formele tradiționale, acestea riscând să dispară din cultură. În urma prezentării în ultimii ani a ofertei de material semincer oferit de banca suceveană, cererile au crescut de la an la an, astăzi fiind livrate probe de semințe în întreaga țară, într-o diversitate crescândă.
Numărul de cereri făcute prin internet și prin telefon au ajuns și în acest an în preajma cifrei de 2.000, iar dr. biolog Silvia Străjeru, directorul Băncii de Gene Suceava, ne-a vorbit despre cererile românilor din ultimele 3 luni de zile: ”În acest an au fost înregistrate până la 15 ianuarie circa 1.500 de cereri pe internet și majoritatea dintre solicitanți au cerut semințe de roșii. Preferată este varietatea «Inimă de bou» de culoare roșie, care nu are porțiunea lignificată de culoare albă în interior, dar a fost solicitată și varianta de culoare roz, care are foarte puține semințe și pulpa făinoasă. De altfel, noi am pus la dispoziția oamenilor mult mai multe varietăți de tomate. Au fost de asemenea foarte solicitate și roșioarele mici provenite din Munții Apuseni, cunoscute sub denumirea de «Porodici». Ele constituie o formă sălbatică, spontană și produc până târziu în toamnă, sunt foarte gustoase și se autoînsămânțează. Dacă tomatele sunt pe primul loc la solicitări, după ele urmează fasolea, dintre care fasolea pitică are mare căutare, pentru că nu necesită araci. Sunt solicitate și fasolele urcătoare, noi punând la dispoziția doritorilor fasole speciale pentru bob sau pentru păstaie. Clienții ne sună de asemenea pentru fasole neagră, fasole roșie, pestriță sau untoasă (grasă). Lintea nu o avem anul acesta în lista de oferte, însă o livrăm celor care o solicită, din dorința de a reda valoarea acestei culturi istorice, care se folosea în vechime și care astăzi și-a pierdut importanța. Din ce în ce mai multă lume află de calitățile bobului, o rudă a fasolei, care poate fi foarte bine folosit în alimentație, și promovăm aceste specii astăzi neutilizate. Încercăm astfel să mai promovăm hrișca, care în Bucovina este mai cunoscută și pe care încercăm să o promovăm oamenilor din alte zone ale României, lumea fiind destul de receptivă.”
Numărul de probe livrate este mult mai mare, cerealele ocupând și ele un loc important
Dacă se ia în considerare faptul că fiecăruia din cei 2.000 de solicitanți li se trimit minimum 5 probe de semințe, numărul de probe livrate în timpul acestei campanii de iarnă va fi de circa 10.000 de probe, care necesită un volum imens de muncă. Sunt de asemenea destul de mulți clienți care nu trimit comenzile prin internet și sună direct la telefon și care sunt înscriși pe listele pentru livrarea semințelor, numărul total depășind în fiecare campanie de iarnă 2.000 de clienți. Această muncă foarte utilă oamenilor care apelează la serviciile băncii este făcută cu multă sârguință în fiecare an, cei care beneficiază putându-se bucura de gustul și savoarea legumelor cultivate altădată.
În privința comenzilor de cereale, banca a oferit oamenilor în cadrul acestei campanii semințe de grâu Alac, un soi străvechi, foarte sănătos, cultivat astăzi doar în Munții Apuseni și care poate fi folosit în combinație cu grâul comun. Doritorii s-au adresat băncii pentru sămânță de porumb Sticlos, porumb Cicantin sau porumb pentru floricele, acea varietate Everta, precum și acea formă veche de porumb, cunoscut sub denumirea de Hângănescu. În campania de toamnă, care va începe pe 16 august, clienții sunt interesați de varietăți de usturoi românesc, de o calitate excepțională și cu calități de conservare deosebite.
Banca de Gene Suceava, o instituție tot mai vizibilă în întreaga țară
Oamenii din întreaga țară apelează la Banca de Gene pentru procurarea diverselor tipuri de semințe pentru că știu că acestea nu sunt forme modificate genetic. În același timp, prin aceste campanii, Banca de Gene Suceava a căpătat o anumită vizibilitate, ceea ce este foarte important pentru o instituție publică, hrănită din bani publici, care încearcă la rândul ei să ajute comunitatea prin livrarea materialului genetic aparținând unor vechi tipuri de plante. Acest material semincer se produce în fiecare an pe suprafețele de teren agricol aparținând băncii, în seră sau afară, în condiții de câmp experimental, iar în anul următor este trimis oamenilor, pentru a continua cultivarea acestuia, în diferite tipuri de sol și climă. Totul se produce manual, începând cu scoaterea semințelor din fructe, procesarea lor, uscarea și păstrarea lor în condiții optime. Cu multă muncă și o bună organizare, puținii angajați ai Băncii de Gene din Suceava reușesc să facă față cerințelor de colectare, evaluare și păstrare a resurselor genetice din România, salvând varietățile tradiționale românești, acele „populații locale” obținute în urma unor selecții repetate de către țăranul român.





