Rodiile, semințele de dovleac, ceaiul verde și sfecla roșie își dispută primul loc în topul super-alimentelor. Însă titlul de lider ar putea fi câștigat de umila roșie.
Într-o carte recentă, „The Red Bodyguard” (Gardianul roșu), farmacistul Ron Levin a compilat pentru prima dată studiile realizate pe parcursul ultimelor decenii, confirmând calitățile de super-aliment ale banalului fruct.
Antioxidant.
Roșiile conțin niveluri crescute de betacaroten, un antioxidant care sprijină sistemul imunitar și ajută la menținerea sănătății pielii și a țesuturilor. Ele mai conțin flavonoide și vitamina E, esențiale pentru sănătatea inimii, și sunt o bună sursă de potasiu. O roșie de mărime medie conține 50% din doza zilnică recomandată de vitamina C. Roșiile nu conțin acizi grași saturați, sunt sărace în sare, amidon și zaharuri, sunt bogate în fibre și au un indice glicemic scăzut.
Sursă de licopen.
Roșiile sunt cea mai bogată sursă de licopen, un antioxidant care dă fructelor culoarea roșu închis. O singură moleculă de licopen poate neutraliza 13 radicali liberi care, dacă ar fi lăsați să se dezvolte, ar afecta celulele și declanșa procesul de dezvoltare a cancerului. Puterea licopenului este dublă față de cea a betacarotenului, un alt antioxidant puternic.
Cantitatea de licopen din roșii variază în funcție de soi, cele mai bune în acest sens fiind cele foarte închise la culoare, ce pot conține 50 de miligrame la kilogram. În medie, în Marea Britanie, oamenii consumă cam 1,1 miligrame pe zi, doza recomandată fiind de la 5 la 8 miligrame.
Asocierea cu ulei de măsline.
Gătirea roșiilor constituie o metodă bună de a crește doza zilnică de licopen, pentru că astfel se obține o doză concentrată din acest antioxidant. Analize ale dietei mediteraneene, datorită căreia europenii sudici se bucură de o sănătate mai bună, sugerează că gătirea roșiilor cu ulei de măsline le mărește acestora puterea.
Licopenul și betacarotenul sunt descompuse prin încălzire și sunt solubile doar în ulei nu și în apă. Gătirea roșiilor cu ulei de măsline pregătește antioxidanții pentru a fi absorbiți mai bine de organism. Un studiu italian a demonstrat că absorbția licopenului este de trei ori mai mare la persoanele care consumă sos de roșii sau bulion decât la cele care mănâncă roșii crude.
Previne instalarea bolilor.
Licopenul poate preveni instalarea bolilor. Trei mari studii independente au concluzionat că acesta blochează producția de hormon de creștere asemănător insulinei IFG – 1, fabricat în ficat, care contribuie la dezvoltarea și răspândirea cancerului mamar și al prostatei. Alt studiu sugerează că licopenul îmbunătățește comunicarea între celule, reușind chiar să inverseze procesul prin care o tumoare devine malignă. Un studiu de laborator a demonstrat că antioxidantul are efecte similare statinelor, medicamente utilizate pentru reducerea nivelului de colesterol.
Maladii cardiace.
Când radicalii liberi atacă grăsimile solubile din sânge, acestea se solidifică și formează plăci, care se adună pe artere și blochează fluxul sangvin. În aceste condiții, mușchiul cardiac nu mai primește destul oxigen. Astfel se poate produce infarctul sau accidentul cerebral sau apar cheagurile și tromboza.
În 2001, o echipă de cercetători de la Institutul de cercetări nutriționale Rowett, Aberdeen, a testat sucurile a 17 fructe diferite pentru a vedea care dintre ele au efecte de prevenire a formării cheagurilor. Sucul de roșii s-a dovedit a fi foarte puternic. În plus, agenții din substanța gelatinoasă ce înconjoară semințele par a împiedica trombocitele să se adune împreună pentru a forma cheaguri.
Cancer la prostată.
Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard, în 1986, a analizat impactul a 46 de fructe și legume asupra dezvoltării cancerului la prostată, pe parcursul a nouă ani. Potrivit acestui studiu, numai patru alimente reușesc să reducă semnificativ riscul de cancer – sosul de roșii, roșiile proaspete, sucul de roșii și piureul de roșii. Bărbații care au consumat săptămânal minim 10 porții de roșii au prezentat cu 30% mai puține probabilități de a se îmbolnăvi, față de cei care consumau mai puțin sau deloc.
Teste recente au sugerat că roșiile pot reduce, încetini sau preveni transformarea cancerului la prostată în stare latentă într-o formă mai agresivă, letală.
Fertilitate masculină.
Excesul de radicali liberi din spermă a fost asociat cu infertilitatea. Bărbații infertili care au primit zilnic câte o capsulă cu licopen au raportat o normalizare a spermei și unii chiar au devenit părinți, rata de sarcini reușite fiind de 36%.
Vedere.
Degenerarea maculară provocată de îmbătrânire (AMD) afectează partea centrală a retinei numită maculă, care controlează vederea fină. Cercetătorii au descoperit că boala era mai puțin frecventă și mai puțin severă la persoanele care aveau o dietă biogată în antioxidanți. Roșiile mai conțin luteină, care protejează retina de distrugerile radicalilor liberi.
Cantitatea potrivită.
De trei sau patru ori pe săptămână se poate consuma una dintre variantele de mai jos, îmbunătățită cu o jumătate până la o lingură de ulei de măsline: o ceașcă de supă de roșii, o cană de suc de roșii, două roșii medii gătite, două linguri de ketchup, o jumătate de ceașcă de sos de spaghetti, două linguri de bulion.