Rompan: Pâinea se scumpește din nou până la Paște



Prețul pâinii va crește din nou în perioada următoare, până la Paște, întrucât grâul a continuat să se scumpească în ultima săptămână, a declarat, marți, președintele patronatului Rompan, Aurel Popescu.
„Prețul pâinii va crește cât de curând. Deja în ultima săptămână, prețul grâului a urcat cu zece bani. Fiecare producător își va calcula procentul scumpirii în funcție de prețul cu care cumpără făina și alte costuri economice”, a spus Popescu, la seminarul „Finanțarea rurală – o șansă pentru agricultura României?”, organizat marți de Finmedia.
El a adăugat că prețul grâului a ajuns în ultima săptămână la 1,05 lei pe kilogram și s-ar putea opri la 1,1 lei înainte de noua recoltă.
„O pâine de 280 de grame se poate cumpăra acum în medie cu un leu. Probabil, prețul va mai crește în perioada următoare cu 10 bani, depinde de fiecare producător și de calculele pe care și le face”, a mai spus Popescu.
Totodată, el a arătat că începând cu luna martie au fost scoase cantități de grâu din rezerva de stat către depozitari.
„Rezerva de stat a scos la împrospătare către depozitari grâu pe care ei ni-l vând nouă. A fost scos grâu în martie, aprilie și procesul va continua și în trimestrul doi”, a mai afirmat președintele Rompan
Firmele de pe piața românească au început să scumpească pâinea din lunile iulie-august 2007, unul din principalele motive fiind creșterea prețului la grâu, atât pe piața românească, cât și la nivel european, ca urmare a recoltei slabe. Procentul de creștere a fost diferit de la producător la producător și a variat între 5-6% și 20-30%.
Recolta de cereale a României s-a plasat în 2007 la cel mai scăzut nivel de după 1990. Cantitatea de grâu obținută a fost de circa trei milioane de tone, reprezentând cu 44% mai puțin decât anul anterior, dar și minimul din ultimii ani. România a înregistrat într-un singur an agricol de după 1990 o recoltă mai redusă, de 2,4 milioane de tone, respectiv în 2003.